Μισός αιώνας και... ένα έτος από το τελυταίο ματς Χριστουγέννων!

Πέρασαν 51 χρόνια από την τελευταία φορά που οι Άγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι επισκέφθηκαν τα γήπεδά τους την ημέρα των Χριστουγέννων, με την αναμέτρηση της Μπλάκπουλ εναντίον της Μπλάκμπερν για την πρώτη κατηγορία της χώρας στις 25 Δεκεμβρίου 1965 να έχει αποκτήσει έκτοτε μία ιστορικής σημασίας αξία.



Μισός αιώνας και... ένα έτος από το τελυταίο ματς Χριστουγέννων!

Ο αγώνας εκείνος του «Μπλούμφιλντ Ρόουντ» είχε αναδείξει νικήτρια τη γηπεδούχο Μπλάκπουλ (4-2) και ίσως, αν δεν υπήρχε ο συμβολισμός αυτός, το παιχνίδι να είχε μείνει στις μνήμες μόνο των περίπου 21 χιλιάδων φιλάθλων (20.851 τα εισιτήρια που κόπηκαν) των δύο ομάδων, καθότι οι δύο σύλλογοι δεν αποτελούσαν διεκδικητές των υψηλότερων θέσεων της βαθμολογίας, με την τελευταία νικήτρια των Χριστουγέννων να τερματίζει 13η και τους φιλοξενούμενους «ρόβερς» να υποβιβάζονται στο τέλος της σεζόν (1965-1966) όντας 22οι και τελευταίοι.

Μια προσπάθεια να αναβιώσει το έθιμο αυτό επιχειρήθηκε 18 χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο όμως, της τρίτης κατηγορίας της Αγγλίας, όταν στις 25/12/1983 διεξήχθη ο αγώνας της Μπρέντφορντ με τη Γουίμπλεντον.

Μπορεί από τότε να μην έλαβε χώρα κάποιο παιχνίδι του αγγλικού πρωταθλήματος την ημέρα των Χριστουγέννων, ωστόσο, οι 6.689 άνθρωποι που έκοψαν εισιτήριο, προκειμένου να παρακολουθήσουν μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση λίγο πριν γευματίσουν με την καθιερωμένη γαλοπούλα (11:00 το πρωί η τότε ώρα έναρξης) «ανταμείφθηκαν» με το... χορταστικό 4-3, με το οποίο είχαν επικρατήσει οι φιλοξενούμενοι «Ντονς» στη λονδρεζική εκείνη μονομαχία.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφρεθεί πως οι Σκωτσέζοι κατάφεραν να διατηρήσουν έντεκα χρόνια παραπάνω την παράδοση του χριστουγεννιάτικου ποδοσφαίρου, με τους αγώνες Κλάιντεμπανκ – Σεντ Μίρεν (2-2) για την πρώτη και Αλόα – Κάουντενμπιθ (2-1) για τη δεύτερη κατηγορία της χώρας να αποτελούν τα τελευταία ματς ανημέρα της γεννήσεως του Χριστού, το 1976.