Οι νύχτες που ονειρευόμαστε με ανοιχτά τα μάτια!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος με το καινούργιο βιβλίο του Ταξίδι στα Αστέρια μεταφέρει μέσα σε 544 σελίδες με μυθιστορηματικό τρόπο μία απόλυτη αληθινή ιστορία με την οποία καταγράφει τη πορεία των 60 χρόνων του πιο σπουδαίου Κυπέλλου σε επίπεδο συλλόγων στον πλανήτη: του Champions League!



Οι νύχτες που ονειρευόμαστε με ανοιχτά τα μάτια!

Ξεκίνησαν όλα από αυτή τη μόνιμη διάθεση που έχουν οι Άγγλοι να υπερβάλλουν ! Οι νίκες της κορυφαίας  ομάδας  της εποχής στο αγγλικό ποδόσφαιρο, της Γουλβς επι της Χόνβεντ και της Σπαρτάκ Μόσχας σε φιλικά παιχνίδια προκάλεσαν φρενίτιδα στον Τύπο της εποχής και οι πηχυαίοι τίτλοι που αναδείκνυαν ως πρωταθλήτρια κόσμου την ομάδα των "λύκων" οδήγησαν τον τότε αρχισυντάκτη της εμβληματικής γαλλικής εφημερίδας L'EQUIPE Γκαμπριέλ Ανό να επαναφέρει την ιδέα για δημιουργία Κυπέλλου Ευρώπης Πρωταθλητριών ομάδων. Ο Ανό δεν ήταν απλά ένας δημοσιογράφος αλλά ένας σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος που είχε περάσει ακόμα και από τη θέση του εκλέκτορα της εθνικής ομάδας στη Γαλλία. Οι δικές του πιέσεις προς την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για να απολαμβάνουμε σήμερα αυτό το μοναδικό υπερθέαμα που είναι το Champions League!

Στο καινούργιο μου βιβλίο, οι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου μπορούν να βρουν όλες τις μεγάλες στιγμής από τις ομάδες του νησιού που καθόρισαν την εξέλιξη αυτού του τροπαίου! Από τη Σέλτικ που ήταν η πρώτη η οποία έσπασε την λατινική κυριαρχία κατακτώντας το κύπελλο πρωταθλητριών το 1967, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μπεστ και του Τσάρλτον που ήταν η πρώτη αγγλική η οποία ανέβηκε στο θρόνο ένα χρόνο αργότερα μέχρι τις μέρες κυριαρχίας της Λίβερπουλ, της Νότιγχαμ Φόρεστ, της Άστον Βίλα και έως την Τσέλσι στις μέρες μας η διαδρομή είναι τεράστια! Ενδιάμεσα ομάδες που πάλεψαν αλλά δεν μπόρεσαν να κατακτήσουμε τρόπαιο όπως η φοβερή και τρομερή Λιντς Γιουνάιτεντ που αδικήθηκε κατάφωρα το 1975 κόντρα στη Μπάγερν ή η Άρσεναλ του Βενγκέρ που με δέκα παίκτες ακούμπησε το όνειρο το 2006.

Το βιβλίο είναι μία βιωματική εμπειρία με πολλές ανέκδοτες ιστορίες, φωτογραφίες, γεγονότα που συνέβησαν σε όλα αυτά τα χρόνια που καλύπτω την διοργάνωση, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 και κυρίως από τότε που μετονομάστηκε σε Champions League.Έχοντας μεταδώσει τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά σχεδόν 450 παιχνίδια που εν προσθέσω και τις αποστολές για εφημερίδες παλιότερα ίσως να φτάνουν και τα 500 προσπάθησα  να μεταφέρω τον αναγνώστη στο κλίμα της εποχής και να μην απασχοληθεί με δεκάδες στατιστικά στοιχεία αλλά με μία γρήγορη εξιστόρηση που του δίνει να καταλάβει πως αυτή η διοργάνωση γιγάντωσε!

Φυσικά υπάρχει εκτενέστατη αναφορά στις ελληνικές ομάδες, οι συνθέσεις όλων των τελικών και ένα ξεχωριστό κομμάτι για τις κυπριακές παρουσίες που μέχρι τώρα δεν είχαν καλυφθεί...

Για αυτές τις νύχτες του Champions League που ονειρευόμαστε με ανοιχτά τε μάτια,  στάθηκα στους πρωταγωνιστές αλλά μια τέτοια διαδρομή δεν έχει μόνο χαρούμενες στιγμές αλλά και πολλές δυσάρεστες όπως το Χέιζελ που ειδικά το αγγλικό ποδόσφαιρο το στιγμάτισε και το σημάδεψε για πάντα.... αλλά η ζωή δεν είναι ποτέ ευθεία αλλά ανήφορος και κατήφορος συνεπώς το ποδόσφαιρο δεν θα ξέφευγε από τον κανόνα!

*Το πέμπτο βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακοπουλου Ταξιδι στα αστέρια  κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σε ολα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία...