Παραδοσιακά ζόρικοι για την Άρσεναλ οι Γάλλοι...

Στο πλαίσιο του 1ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, η Άρσεναλ υποδέχεται απόψε την Παρί Σεν Ζερμέν, με φόντο την νίκη και επομένως την πρώτη θέση, κάτι που ευελπιστεί να πάρει πιο εύκολα σε αντίθεση με προηγούμενες αναμετρήσεις της με γαλλικές ομάδες…



Παραδοσιακά ζόρικοι για την Άρσεναλ οι Γάλλοι...

Mε την υπόθεση πρόκριση να έχει «καθαρίσει» ήδη από την 4η αγωνιστική των ομίλων, Άρσεναλ και Παρί Σεν Ζερμέν αναμένεται να τα δώσουν όλα απόψε στο «Emirates», με τον νικητή του συγκεκριμένου ματς να κερδίζει ουσιαστικά την πρώτη θέση (αφού αμφότερες έχουν από 10 βαθμούς και ενώ το προηγούμενο ματς στο Παρίσι ήρθε ισόπαλο με 1-1).

Ανέκαθεν πάντως οι ομάδες από την πατρίδα του Αρσέν Βενγκέρ ζορίζουν τους Λονδρέζους, σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και δη όταν παίζουν στο Νησί. Η παρθενική κόντρα με γαλλικό σύλλογο δεν άφησε την καλύτερη των εντυπώσεων για την Άρσεναλ, η οποία στις 25/11/1998 (στο «Γουέμπλεϊ» τότε) ηττήθηκε με σκορ 0-1 από τη Λανς για τη φάση των ομίλων.

Διατηρώντας την … παράδοση του ανταμώματος με ομάδες από την αντίπερα όχθη της Μαγχης, η Άρσεναλ δεν τα κατάφερε ούτε απέναντι σε Λιόν (1-1, το 2001) και Οσέρ (2003, 1-2), παρότι στη Γαλλία και τις δυο φορές πανηγύρισε στις αντίστοιχες έδρες νίκες με το ίδιο σκορ (0-1).

Η Μαρσέιγ ήταν η 4η κατά σειρά ομάδα του Σαμπιονά που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει στα «αστέρια» το σύνολο του Αλσατού τεχνικού, και πρώτη μάλιστα στο «Emirates», αλλά αυτό δεν επέφερε … γούρι στην Άρσεναλ, καθώς έμειναν στο 0-0! Και οι δυο ομάδες κατάφεραν εκείνη την χρονιά, το 2011/12, να προκριθούν από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το σκηνικό άλλαξε βέβαια την επόμενη περίοδο, όταν οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με σκορ 2-0 της τότε πρωταθλήτριας Γαλλίας, Μονπελίε, αλλά και πάλι με αντίπαλο τη Μαρσέιγ, τον Νοέμβριο του 2013.

Την τελευταία της συνάντηση με γαλλική ομάδα μάλλον θα θέλει να την ξεχάσει η Άρσεναλ, η οποία δεν περιλάμβανε μια απλή αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων. Για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πριν από δυο χρόνια, συγκεκριμένα την σεζόν 2014/15, η ήττα με 1-3 στο Λονδίνο αποδείχθηκε «βαρύ» φορτίο για τον επαναληπτικό, στον οποίο οι Άγγλοι, παρά το υπέρ τους 0-2, δεν κατάφεραν εν τέλει να πάρουν εκείνοι την πρόκριση.

Σειρά παίρνει λοιπόν απόψε η Παρί Σεν Ζερμέν, 2,5 μήνες μετά το 1-1 του Παρισίου και για πρώτη φορά σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, με τις δυο ομάδες βέβαια να έχουν συναντηθεί μόνο στα ημιτελικά του Κυπέλλου  Κυπελλούχων της σεζόν 1993/94, όπου η Άρσεναλ επικράτησε με 1-0.

Αφήνοντας κατά μέρους την παράδοση, η αγγλική ομάδα καλείται σήμερα με αντιπάλους τους Παριζιάνους να επαναλάβουν αυτό το κατόρθωμα, ώστε να βρεθεί σε θέση απόλυτου οδηγού στον όμιλο της και να ελπίζει, ούσα πρώτη, σε μια πιο ευνοϊκή κλήρωση για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τις τελευταίες δέκα περιόδους στο Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις τρεις φορές (και στις χρονιές 2006/07, 2009/10 και 2011/12) έχει πετύχει κάτι τέτοιο!