Για την πρωτιά της... δεύτερης πόλης

Ένα από τα πιο γνωστά ντέρμπι στο «Νησί», με έντονη μάλιστα αντιπαλότητα, είναι αυτό που «ρίχνει» σήμερα το μεσημέρι (30/10, 14:00 ώρα Ελλάδος) την αυλαία της δέκατης πέμπτης αγωνιστικής στην Τσάμπιονσιπ. Ο λόγος γίνεται για το Μπέρμιγχαμ-Άστον Βίλα, ή όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, «το ντέρμπι της δεύτερης πόλης» (second city derby).



Για την πρωτιά της... δεύτερης πόλης

Όπως «προδίδει» και ο τίτλος που έχει αποδοθεί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, η «μάχη» αφορά τις δύο πιο ισχυρές ομάδες της δεύτερης μεγαλύτερης πληθυσμιακά πόλης της Αγγλίας, αλλά και ολόκληρης της Μεγάλης Βρετανίας, το Μπέρμιγχαμ (κοντά στο 1 εκατομμύριο εντός του ομώνυμου δήμου).

Μπορεί αυτό το παιχνίδι να μην απολαμβάνει τη δημοσιότητα των ντέρμπι μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν κατά κανόνα την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ συγχρόνως, τη δεδομένη χρονική στιγμή η... γειτόνισσά τους, Γουέστ Μπρομ, να «κλέβει» τη δόξα τους, καθότι είναι η μοναδική ομάδα από την ευρύτερη περιοχή των Γουέστ Μίντλαντς που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ, οι αγώνες, ωστόσο, μεταξύ «μπλε» και «χωριατών» έχουν πάντοτε ένα ιδιαίτερο «χρώμα».

Ναι μεν τη... μερίδα του λέοντος σε επίπεδο τίτλων κατέχει η Άστον Βίλα, με επτά πρωταθλήματα, επτά κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1982, το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ), εντούτοις, και η Μπέρμιγχαμ, παρά το ότι αριθμεί μόλις δύο Λιγκ Καπ στο παλμαρέ της (η μία σχετικά πρόσφατη, το 2011), έχει και εκείνη να επιδείξει... ευρωπαϊκό βιογραφικό, καθώς, αν και τους έχασε αμφότερους, έπαιξε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου Εκθέσεων (το σημερινό Γιουρόπα Λιγκ) τα έτη 1960 και 1961 (ήττες από Μπαρτσελόνα και Ρόμα αντίστοιχα).

Ο Πίτερ Γουίθ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το γκολ που πέτυχε στο «Σεντ Άντριους» και έδωσε τη νίκη στην Άστον Βίλα κόντρα στην Μπέρμιγχαμ με 1-0 στις 20 Φεβρουαρίου 1982. Λίγους μήνες αργότερα, πάλι χάρη σε τέρμα του ιδίου οι «χωριάτες» θα στεφθούν Πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη και μοναδική ως σήμερα φορά στην ιστορία τους.

 

Το ντέρμπι, λοιπόν, αυτό αναβιώνει σε επίπεδο πρωταθλήματος, ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια, όταν τη σεζόν 2010-2011 οι δύο ομάδες τότε της Πρέμιερ, αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 στις 16 Ιανουαρίου του 2011 στην έδρα της σημερινής γηπεδούχου, Μπέρμιγχαμ.

Βεβαίως, το ματς που είχε ξεχωρίσει εκείνη τη χρονιά μεταξύ των δύο συλλόγων, διεξήχθη λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν την 1η Δεκεμβρίου του 2010 και πάλι στην έδρα των «blues», το «Σεντ Άντριους», η Μπέρμιγχαμ επικράτησε της Βίλα με 2-1 και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας, θεσμό τον οποίο και κατέκτησε στη συνέχεια, μολονότι υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας και έκτοτε δεν κατόρθωσε να επιστρέψει διανύοντας την έκτη συνεχόμενη χρονιά της στην Τσάμπιονσιπ.

Ο αγώνας εκείνος δεν ξεχώρισε μόνο, δυστυχώς, αναδρομικά, λόγω της μετέπειτα επιτυχίας της Μπέρμιγχαμ, αλλά και για τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που διαδραματίστηκαν μετά το σφύριγμα της λήξης εντός αγωνιστικού χώρου ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, δείγμα της -οπαδικής- έριδας που υφίσταται μεταξύ των δύο αυτών κλαμπ.

Ο υψηλόσωμος Σέρβος φορ, Νίκολα Ζίγκιτς, διαμορφώνει το τελικό 2-1 και χαρίζει την πρόκριση στην Μπέρμιγχαμ λίγο πριν τη λήξη (84’) του επεισοδιακού προημιτελικού του Λιγκ Καπ της 1ης Δεκέμβρη του 2010.

 

Τελευταία φορά που Άστον Βίλα και Μπέρμιγχαμ διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους ήταν το Σεπτέμβριο της προηγούμενης περιόδου (22/9/2015), όταν στο «Βίλα Παρκ» οι γηπεδούχοι «χωριάτες» κέρδισαν με 1-0 για το θεσμό του Λιγκ Καπ και πέρασαν στην επόμενη (τέταρτη) φάση της διοργάνωσης.

Ο Ρούντι Γκεστέντ κάνει με κεφαλιά το 1-0 (62’) υπέρ της Άστον Βίλα, γκολ με το οποίο η ομάδα του υπερκέρασε το εμπόδιο της Μπέρμιγχαμ για το Λιγκ Καπ στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Η πρώτη φορά που οι δύο αντίπαλοι αντιπαρατάχθηκαν σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, συνέβη μία δεκαετία μετά την καθιέρωση του ανασυγκροτημένου από το 1992 πρωταθλήματος, και ειδικότερα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2002, όταν η επιστροφή της Μπέρμιγχαμ στα «μεγάλα σαλόνια» είχε συνδυαστεί με μία εμφατική νίκη με σκορ 3-0 επί των «άσπονδων εχθρών» τους.

Στιγμιότυπο από το πρώτο ντέρμπι στην Πρέμιερ Λιγκ, 16 Σεπτεμβρίου 2002. Θρίαμβος για τη γηπεδούχο Μπέρμιγχαμ στο «Σεντ Άντριους» με 3-0 υπέρ των συμπολιτών της.

 

Όσον αφορά το παρόν, ο αγώνας της Κυριακής κάνει επιτακτική την ανάγκη της λήψης των τριών βαθμών από αμφότερους, όχι μόνο για το γόητρο, αλλά για βαθμολογικώς κυρίως λόγους, κυρίως για τη φιλοξενούμενη Βίλα, η οποία ξεκίνησε πολύ άσχημα στο φετινό πρωτάθλημα σε μια χρονιά που έχει ως στόχο την άμεση επάνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η δε Μπέρμιγχαμ με τη σειρά της θα κυνηγήσει το «τρίποντο» προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά ανόδου, όντας εντός της τετράδας των πλέι-οφ σε περίπτωση που κερδίσει το παιχνίδι.

Το πρόσωπο που αναμένεται να... συγκεντρώσει το φως των προβολέων πάνω του είναι ο τεχνικός της Άστον Βίλα, Στιβ Μπρους, ο οποίος θήτευσε τόσο ως ποδοσφαιριστής (1996-1998), όσο και ως προπονητής (2001-2007) στο «Σεντ Άντριους», επιτυγχάνοντας μάλιστα στο δεύτερο πέραασμά του ως κόουτς να ανεβάσει την Μπέρμιγχαμ (2002) στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος ύστερα από δεκαέξι περιόδους «περιπλάνησης» των «μπλε» στη δεύτερη και τρίτη βαθμίδα του ποδοσφαίρου της χώρας.

O Στιβ Μπρους πανηγυρίζει στις 12 Μαΐου 2002 στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ ως προπονητής της Μπέρμιγχαμ τη νίκη-άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ επί της Νόριτς στον τελικό των πλέι-οφ. Οι «μπλε» επέστρεφαν στη μεγάλη κατηγορία έπειτα από απουσία δεκαέξι χρόνων.

 

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1894 έως το 2011, χρονιές κατά τις οποίες οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε επίπεδο πρωταθλήματος, είτε πρώτης, είτε δεύτερης κατηγορίας, ο τελικός απολογισμός σε 55 παιχνίδια με γηπεδούχο την Μπέρμιγχαμ είναι 22 νίκες για τους «μπλε» και 19 για τη Βίλα, ενώ 14 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.