Τα εύκολα συμπεράσματα όμορφα καίγονται!

Σε ένα πρωτάθλημα, το μοναδικό στην Ευρώπη όπου υπάρχουν έξι ομάδες ικανές να πάρουν τον τίτλο, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος εξηγεί (για μία ακόμη φορά) πόσο ανώφελο είναι να βγαίνουν εύκολα και αβίαστα συμπεράσματα…



Τα εύκολα συμπεράσματα όμορφα καίγονται!

Οι πρώτες πέντε ομάδες στην βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ έχουν μεταξύ τους απόσταση μόλις ενός βαθμού και αυτή η κούρσα για τον τίτλο που όλοι περιμέναμε με αγωνία από το καλοκαίρι δείχνει ικανή να γίνει και να θυμίσει αλλοτινές εποχές! Από την δεκαετία του ´70 δεν έχει συμβεί να υπάρχουν παραπάνω από τέσσερις πραγματικοί διεκδικητές του τίτλου κάτι που μεταβάλλει σε ιστορική την τρέχουσα σεζόν!

Σε ένα Σαββατοκύριακο όπου οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι η Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ είχαμε τη συντριβή του Ζοσέ Μουρίνιο στην πρώτη του επιστροφή στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ως αντιπάλου στο πρωτάθλημα, και ταυτόχρονα τη συνειδητοποίηση από πολλούς πως τα εύκολα συμπεράσματα όμορφα καίγονται για να παραφράσουμε μια παλιά μεγάλη ταινία! Ο Όσκαρ Γουάιλντ έλεγε πως «Το μόνο πράγμα που εξακολουθεί να με εκπλήσσει σε αυτή τη ζωή είναι το ότι συνεχίζω να εκπλήσσομαι»! Αυτό συμβαίνει διαρκώς με πολλούς που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως στην Αγγλία εκ προοιμίου κερδισμένα ματς απλά δεν υπάρχουν! Η προβλεψιμότητα στα περισσότερα παιχνίδια που υπάρχει κυρίως στο ιταλικό πρωτάθλημα και στην Μπουντεσλίγκα, είναι κάτι που δεν συναντά κανείς στο Νησί. Όλοι θεωρούσαν εύκολη την επίσκεψη της Τότεναμ στην έδρα της Μπόρνμουθ ή εντελώς διαδικαστικά τα παιχνίδια της Σίτι με τη Σαουθάμπτον και της Άρσεναλ με τη Μίντλεσμπρο, ωστόσο οι τρεις ισοπαλίες ήρθαν να υπενθυμίσουν πως σε όποιο ματς στην Αγγλία το φαβορί θεωρεί πως απλά εμφανίζεται και κερδίζει το σοκ παραμονεύει!

Επίσης σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν μπορεί κανείς να απονείμει τίτλους από την πρώτη βδομάδα, τον πρώτο μήνα ή ακόμα και τις πρώτες 10 αγωνιστικές! Η αντίθετα είναι φρόνιμο να μην ξεγράφει κάνεις μία ομάδα επειδή έκανε μία ήττα, δύο άσχημα αποτελέσματα, ακόμα και τρεις αγώνες χωρίς νίκη! Πόσοι δεν βιάστηκαν να πουν πως η Άρσεναλ θα έμενε  εκτός προγράμματος για τον τίτλο επειδή ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τη Λίβερπουλ; Πόσοι επίσης δεν κούνησαν με απογοήτευση το κεφάλι έπειτα από την ήττα της ομάδας του Κλοπ στο Μπέρνλι λέγοντας πως δεν είναι ικανή για μεγάλα πράγματα; Ποιοι δεν έτρεξαν να γράψουν τον επικήδειο της Τσέλσι μετά από τις ήττες κόντρα στην Λίβερπουλ και την Άρσεναλ; Πόσοι επίσης δεν βιάστηκαν να πουν πως με πέντε νίκες σερί η Σίτι δεν θα είχε αντίπαλο;

Τώρα με το 4-0 της Τσέλσι (που παρεμπιπτόντως με το που άλλαξε σύστημα έχει κάνει τρεις σερί νίκες χωρίς να έχει δεχθεί γκολ) θα υπερβούν τα αποθεωτικά σχόλια τη λογική και θα απονέμονται πάλι πρωταθλήματα πριν βγει ο Οκτώβριος ενώ για τον Μουρινιο που γνώρισε τρίτη ήττα θα υπάρχουν μειωτικά σχόλια και συζητήσεις για το αν η Γιουνάιτεντ που έμεινε πίσω στη κούρσα είναι εκτός μάχης! Η απάντηση είναι απλή και μόνο αφελής μπορεί να είναι κάποιος που θα ξεγράψει από την ένατη αγωνιστική μια ομάδα με το υλικό της Γιουνάιτεντ και έναν προπονητή που ξέρει πως αν δεν πάρει σκληρά μέτρα κινδυνεύει αυτή η δουλειά να γίνει η ταφόπετρα της καριέρας του! Για τον Ζοσέ Μουρίνιο οι δύσκολες αποφάσεις έχουν να κάνουν με το κατά πόσο κάποιοι όπως ο Ζλάταν μπορεί να μείνουν εκτός ενδεκάδας και να παίξουν άλλοι όπως ο Μαρσιάλ που μπορεί να δώσουν ταχύτητα! Όχι όμως και να έρθει καταστροφή επειδή συνέβη μία, έστω και βαριά, ήττα!Επί σερ Άλεξ Φέργκιουσον η Γιουναιτεντ ήταν ικανή να ηττηθεί με σκορ 5-0, 6-3,6-1,4-0 και όμως να πάρει στο τέλος τον τίτλο γιατί ο Σκωτσέζος ήξερε να παίρνει κεφάλια αν το απαιτούσε η περίσταση! Αυτό συνέβη ουκ ολίγες φορές στα 20 χρόνια της κυριαρχίας της από το 1993 μέχρι το 2013 επειδή κάθε συντριβή γινόταν αφετηρία για νικηφόρα ξεκινήματα κάτι πάντως που αυτή την ώρα δεν μοιάζει έτοιμη να κατορθώσει!

Όσο για την Τσέλσι, δεν ήταν μόνο εντυπωσιακό το σκορ αλλά η όλη εικόνα της ομάδας παρόλα αυτά θα πρέπει να δείξει αμέσως την επόμενη εβδομάδα σε μια δύσκολη έδρα όπως το Σαουθάμπτον πως έχει διάρκεια αυτή η έκρηξη και δεν ήταν μόνο απόρροια αδρεναλίνης από την επίσκεψη του Μουρίνιο ως «εχθρού»!

Για τη Μάντσεστερ Σίτι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Ο Πεπ Γκουαρδιόλα καταλαβαίνει κάθε βδομάδα που περνάει πόσο πιο δύσκολη θα είναι η ζωή του πέραν της Μάγχης! Αλλά όταν  κάποια ματς στραβώνουν δεν είναι κακό να μην αλλάζουν εκατό πάσες οι παίκτες του μα να δοκιμάζουν να σουτάρουν! Όπως δεν είχε πάρει όμως τον τίτλο επειδή είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά με το πέντε στα πέντε έτσι και τώρα τίποτα δεν έχει αλλάξει επειδή δεν νίκησε για δύο συνεχόμενα ματς εντός έδρας ή έκανε μία ήττα! Το ίδιο ισχύει και για την Άρσεναλ του Βενγκέρ, η οποία μετά από επτά σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, ήταν τυχερή που δεν έχασε απέναντι στη μαχητική Μίντλεσμπρο και σώθηκε από τις αποκρούσεις του Τσεχ στο πρώτο ημίχρονο... Ο αντίλογος είναι πως στο τέλος που Γουόλκοτ, στις καθυστερήσεις, θα μπορούσε έτσι χαρίσει το τρίποντο μα αυτή ακριβώς είναι η ένσταση και δεν την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι! Πως σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον τα πάντα είναι ρευστά και θα κερδίσεις μερικά ενώ θα χάσεις κάποια άλλα...

Η Τότεναμ παραμένει η μόνη αήττητη, αλλά και αυτή χρειάστηκε δόση τύχης περίπου μία εβδομάδα απέναντι στην Μπρόμιτς ενώ αντίθετα δεν την είχε στο παιχνίδι στη νότια ακτή με την Μπόρνμουθ! Όσο για την Λίβερπουλ που μαζί με την Τσέλσι είναι οι πιο χαρούμενες σε αυτό το Σαββατοκύριακο, κέρδισε εύκολα αλλά στο τέλος ακριβώς επειδή δεν είχε «κλειδώσει» το παιχνίδι πέρασε μερικά δραματικά λεπτά μέχρι να ακούσει το σφύριγμα της λήξης!

Στην Αγγλία, το έχουμε ξαναπεί, ποτέ κανείς δεν κερδίζει από την αρχή το πρωτάθλημα ακριβώς γιατί οι ανατροπές παραμονεύουν σε κάθε γωνία, ωστόσο μπορείς να χάσεις έναν τίτλο αν ξεκινήσεις πολύ άσχημα! Από τις έξι ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην κορυφή και να κόψουν το νήμα τον ερχόμενο Μάιο αυτή τη στιγμή μόνο μία, η Γιουνάιτεντ, κινδυνεύει αν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη να μπει σε αυτή την κατηγορία! Ξαφνικά, επίσης, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μεσοβδόμαδο παιχνίδι για το Λιγκ Καπ μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι αφού ο Μουρίνιο δεν αντέχει αυτή την ώρα άλλη ζημιά αλλά και  ο Πεπ ένα ακόμα ματς χωρίς νίκη! Αν συμβεί θα είναι το έκτο για τη Σίτι και ταυτόχρονα το πιο αρνητικό σερί του Καταλανού στην προπονητική  καριέρα του! Από την άλλη υπάρχει και το Λίβερπουλ εναντίον Τότεναμ!  Εκεί όπου ο Κλοπ δεν υπάρχει περίπτωση να μην διεκδικήσει το να προχωρήσει, γιατί θεωρεί πως προσφέρεται η δυνατότητα στην ομάδα του που δεν έχει Ευρώπη να φτάσει μέχρι τον τελικό, συνάμα όμως ο Ποκετίνο θέλει να αποδείξει πως αντέχει η ομάδα του την πίεση!

Συνεπώς φτάνοντας σχεδόν στο ένα τέταρτο της διαδρομής με διαρκείς ανατροπές αποδεικνύεται πως θα είναι το πιο ανταγωνιστικό που έχουμε δει τουλάχιστον από τότε που δημιουργήθηκε η Πρέμιερ Λιγκ.... Και για οποιονδήποτε γουστάρει πραγματικά να βλέπει ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα καλύτερη διασκέδαση δεν υπάρχει!