Η ψαλίδα πια έχει μεγαλώσει πολύ!

Κάποτε οι κόντρες μεταξύ των ομαδων της Σκωτίας και Αγγλίας στο Κυπελλο Ευρωπης όχι μόνο ήταν αμφίρροπης έκβασης αλλα συνήθως έφερνε εκεινες απο τη πατρίδα του ουίσκι να εχουν το πανω χέρι! Όχι μονο σε επίπεδο πρωταθλητών αλλα και στις υπόλοιπες διοργανώσεις σπάνια οι Άγγλοι κατάφερναν (ή αν το έκαναν ήταν με πολλη δυσκολία) να περάσουν συνεπώς καθε τετοια κοντρα ειχε τεράστιο ενδιαφερον! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η ψαλίδα πια έχει μεγαλώσει πολύ!

Αυτή τη φορά αντιμέτωπες θα είναι οι πρωτοπόρες στη Σκωτία (Σέλτικ) και στην Αγγλια (Σίτι) ωστόσο η διαφορα δυναμικότητας δεν αφήνει περιθωρια παρερμηνειών! Η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια στη Σκωτία, απέχει παρασάγγας από όποιοι ενδεκάδα επιλέξει να κατεβάσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα ώστε να μη μπορει να γινει πραγματική κουβεντα για μάχη της Βρετανίας οπως γινοταν άλλοτε!

Το 1969-70 στη κλασικότερων των μαχών μεταξυ πρωταθλητών Αγγλίας και Σκωτίας η Σελτικ στον ημιτελικό του Κυπελλου πρωταθλητριών ειχε νικησει μεσα και εξω τη Λιντς Γιουναιτεντ με τη ρεβάνς να γινεται στο Χάμπντεν Παρκ ώστε να την παρακολουθήσουν οσο πιο πολλοί οπαδοί γινοταν με αποτέλεσμα τον αριθμό ρεκόρ για φάση εκτός τελικού, με 136.000 εισιτήρια!

Το 1992-93 παλι η Λιντς έπεσε θύμα της Ρειντζερς ξανα με δυο ήττες 2-1 στο Ελαντ Ροουντ και με το ίδιο σκορ στο Αιμπροξ, ενω ακομα και η Γιουναιτεντ του Σερ Άλεξ έχασε στο Παρκχεντ απο τη Σελτικ του παλιού του παίκτη Γκορντον Στραχαν στα τελη της προηγούμενης δεκαετίας ομως αυτη την ωρα δεν μπορει καποιος  να δει πως η Σιτι θα εχει πρόβλημα απέναντι στην αποδυναμωμένη ομάδα των "Χουπς"!

Γενικά η κάποτε επιτακτική ανάγκη των Σκωτσέζων να εντάξουν τη δυάδα Σελτικ και Ρειντζερς στο αγγλικο πρωτάθλημα βρηξε τοίχο στις αντιρρήσεις των μικρότερων ομαδων της χώρας τους και αυτο μετα την πτώση των διαμαρτυρομένων στη τεταρτη κατηγορια έφερε δραματική επιδείνωση στην ποιότητα και των καθολικών αφου παίρνουν τον τίτλο χωρις αντιπαλο έσω και μια πενταετία!

Έτσι όσο περνάν τα χρόνια η ψαλίδα απλώς θα μεγαλώνει και δεν θα ξαναδούμε τις περιπτώσεις που οι Σκωτσέζοι κατάφερναν να βλέπουν κατάματα τις καλύτερες αγγλικες  ομάδες. Απλα παντα μια κόντρας ανάμεσα  στη Σελτικ και οποιονδηποτε αγγλικο σύλλογο ως φολκλόρ θα ειναι σημαντική και ωραια στο μάτι!