Αυτός θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ!

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα ξέρουμε ποιος θα πάρει τη θέση του Μισέλ Πλατινί και θα ειναι ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και ο Χρηστος Σωτηρακοπουλος πριν αναλύσει τα δεδομένα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ακομα ειναι βαθύτατα διαιρεμένη ανεξαρτήτως του ποσοστού ψήφων!



Αυτός θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ!

Γιατί όποιος και να είναι ο καινούργιος ηγεμόνας στη θέση του Πλατινί ουσιαστικά έχει αποδεχτεί πριν καν ξεκινήσει την θητεία του πως σε μία ομοσπονδία δύο ακόμα και τριών ταχυτήτων με τη ψαλίδα να ανοίγει ολοένα πιο πολυ πρεπει να ξεκινήσεις με συμβιβασμούς για να εκλεγείς!

Το απόλυτο φαβορί ως απόρροια όλων των υπολογισμών που μπορουν  να γίνουν ειναι ο ηλικίας 48 ετών πρόεδρος της σλοβενικής ομοσπονδίας Αλεξάντρ Σέφεριν. Δικηγόρος στο επάγγελμα εχει αφήσει καλες εντυπώσεις στις διάφορες συνεδριάσεις της ΟΥΕΦΑ και βγήκε μπροστα γρηγορα τον Μάιο ξεκινώντας την προσπάθεια απο το πρώην ανατολικό μπλοκ που αλλωστε ηταν και η δύναμη του Πλατινί.

Ο Γάλλος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2007 όταν δούλεψε στο πλευρό του, εξασφαλίζοντας του όλες εκείνες τις λεγόμενες περιθωριακές ομοσπονδίες, ο Θοδωρος Θεοδωριδης. Ο σημερινός υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ εκανε αγώνα δρόμου πριν δεκα χρονια για να μπορέσει να πείσει καθε ομοσπονδία του πρώην ανατολικού μπλοκ να στηρίξει τον Πλατινί και το δέλεαρ ήταν το διευρυμένο Euro αλλα και οι εγγυήσεις για έξτρα θέσεις πρωταθλητών στους ομίλους του Τσαμπιονς Λιγκ! Και τα δυο συνέβησαν μετα την εκλογή οποτε ισχυροποιήθηκε αφάνταστα ο Πλατινί που αν δεν ειχε προκύψει η τιμωρία του θα ηταν τωρα πρόεδρος της ΦΙΦΑ.

Η θέση του Σέφεριν Ισχυροποιήθηκε από την απόφαση το βράδυ της Δευτέρας του τωρινού υπηρεσιακού προέδρου, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία! Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας παραμένοντας μέσα στην κουρσα έως το τέλος θα προκαλούσε διασπορά ψήφων και  θα δυσκολευε τοσο τη ζωή του Σέφεριν οπως φυσικά και του άλλου υποψηφίου, του Ολλανδού Μίχαελ Φαν Πράαγκ! Με την αποχώρηση του ισπανού, τα κουκιά πλέον είναι μετρημένα και θα είναι τρομερή έκπληξη αν δεν προκύψει εντυπωσιακή νίκη του Σεφέριν με διπλάσια διάφορα ψήφων από την αρχή.

Ο Σλοβένος έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του και παραδοσιακά  μεγάλες ομοσπονδίες οπως τη Γερμανια τη Γαλλια αλλα και τη Ρωσια κατι παντως που δεν αρεσε σε πολλούς στο ανατολικό μπλοκ. Ομως αν υπολογίσει κανεις πως τους Ρώσους ειναι καλύτερα να μην τους εχεις απέναντι, τοτε μάλλον λειτούργησε σωστα! 

Η Ελλαδα ανήκει στος χωρες που στηρίζουν το φαβορί αλλα η Αγγλία και οι άλλες βρετανικές χωρες στηρίζουν  για μία ακόμη φορά το λάθος αλογο σε μία κούρσα! Ανακοινώθηκε απο την FA η στήριξη στον 68 χρόνο Φαν Πράαγκ ο οποιος ήδη κατήγγειλε τον Σλοβένο για παλαιομοδίτικη τακτική προσέλκυσης ψήφων ωστόσο κακά τα ψέμματα αυτο συνέβαινε και θα συμβαίνει! 

Στο κάδρο μπήκε και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο που απο το 2009 μεχρι πρόσφατα ηταν γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ και εκ των ανθρώπων του Πλατινί! Ο Φαν Πράαγκ κατηγόρησε τον νέο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού στη ΦΙΦΑ Νορβηγό Τίεμ που ηταν γενικός γραμματεας στη νορβηγική ομοσπονδία πως κανει πολιτική υπέρ του Σέφεριν στις σκανδιναβικές χωρες! Μάλιστα ανέφερε πως υπάρχει υπόσχεση για συνδιοργάνωση του Euro του 2024 ή του 2028 από Σουηδία Δανία και Νορβηγία απο πλευράς Σέφεριν και πως ο πρόεδρος της σουηδικής ομοσπονδίας Νίλσον θα παρει κομβική θεση στο νεο σχήμα της ΟΥΕΦΑ κατι που επιθυμεί και ο πρώην πρόεδρος Λεναρντ Γιόχανσον!

Ο Φαν Πράαγκ δεδομένα θα αποτελούσε εξαιρετικη λύση λόγω εμπειρίας και γιατι παραδοσιακά η οικογένεια του (απο την εποχή της προεδρίας του πατέρα του τη δεκαετία του 60 και του 70 στον Αγιαξ) ασχολείται με το ποδοσφαιρο ομως δεν εχει εξασφαλίσει συμμάχους απο τις μικρές χωρες και αυτο θα ειναι καταλυτικό! Ο νέος πρόεδρος πάντως, έχοντας βγάλει από τον άμεσο ορίζοντα του τον κίνδυνο διάσπασης του Τσαμπιονς Λιγκ αφου ήδη ο Ρουμενίγκε απέκλεισε τη δημιουργία ευρωπαϊκής Super league, θα εχει να ασχοληθεί με πιο καθημερινά θέματα αλλα και με την πίεση προς την ΦΙΦΑ για παραπανω θέσεις της Ηπείρου μας στο Μουντιαλ αν γινει τελικά (που μοιαζει βέβαιο) η επέκταση σε 40 ομάδες απο το 2022.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να βάλει ένα φρένο στις ορέξεις των συλλόγων από τις μεγάλες χώρες που ολοένα και πιο πολύ στραγγαλίζουν το προϊόν του Τσαμπιονς Λιγκ και η αλήθεια ειναι πως πρόλαβαν να πάρουν και αλλα προνόμια σε αυτο το διάστημα που ηταν η ΟΥΕΦΑ ακέφαλη!

TAGS: