Με Άλαρνταις θα γίνει κανονική ομάδα η Αγγλία, αλλά αρκεί;

Ο 13ος προπονητής της εθνικής Αγγλίας μετά τον σερ Άλφ Ράμσεϊ κάνει ντεμπούτο σήμερα και αυτό που πρέπει να αποφύγει ο Σαμ Άλαρνταις είναι οι υπερβολές! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Με Άλαρνταις θα γίνει κανονική ομάδα η Αγγλία, αλλά αρκεί;

Γιατί παραδοσιακά, αυτό ήταν το πρόβλημα όλων των ανθρώπων που πέρασαν από αυτήν την ηλεκτρική καρέκλα στο διάστημα των 42 χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από την απόλυση του μοναδικού προπονητή που έφτασε την Αγγλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Επίσης καλό θα ήταν να φροντίσει απο νωρίς να μην αφήσει τους δημοσιογράφους να του φτιάχνουν την ομάδα οπως ειχε εξελιχτεί η ιστορια με τον Κέβιν Κίγκαν ούτε όμως να άγεται και να φέρεται απο τις επιταγές της ομοσπονδίας όπως εκανε για να ειναι αρεστός ο Ρον Γκρίνγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ο πρώην προπονητής της Γουεστ Χαμ  επειδή ένοιωθε πως τη θέση του διαδόχου του Ντον Ρέβι ο κόσμος επιθυμούσε να την εχει παρει ο Μπράιαν Κλάφ, ειχε μεταβάλλει τις κλήσεις της εθνικής σε ένα αλησβερίσι μεταξύ παραγόντων της ομοσπονδίας και επιθυμιών του κοινού μέσα απο το... Facebook της εποχής, τα γράμματα των αναγνωστών στος εφημερίδες!

Όπως παραδέχτηκε και στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Sincerely yours» ο Γκρίνγουντ προκειμένου να εχει αίσθηση του τι επιθυμούσε ο κόσμος έψαχνε τις σελίδες των Times και της Telegraph που φιλοξενούσαν απόψεις των αναγνωστών και ετσι οδηγήθηκε ατην απόφαση για να μονιμοποιήσει τον Γκλεν Χοντλ ατην ομάδα! Ο Χοντλ που επίσης μελλοντικά έγινε πρώτος προπονητής, το 1996 και παραμένει ο μόνος μετα τον Ράμσεϊ με μεγαλυτερο ποσοστό νικών απο 60%, ήταν δημοφιλής ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές ομως πλήρωσε τις απόψεις του περί αμαρτιών που πληρώνουν για προηγούμενες ζωές τους οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και απομακρύνθηκε ξαφνικά το 1999.

Φυσικά ο Άλαρνταις δεν ειναι παιδάκι και δεν θα επιχειρήσει να έχει ολο τον κόσμο ικανοποιημένο γιατι αυτό ειναι ουτοπικό!

Επίσης, ο πρώην τεχνικός της Σάντερλαντ της Μπλάκμπερν και της Μπόλτον ειναι σκληρό καρύδι και δεν πρόκειται να πέσει σε παγίδες οπως στο παρελθόν ο Γκρέιαμ Τέιλορ ή ο Στιβ Μακλάρεν που ένοιωθαν μειονεκτικά στη νέα τους δουλειά διαισθανόμενοι πως τους ξεπερνούσε ως προσωπικότητες!

Ο big Sam αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι ευκαιρία ζωής και ταυτόχρονα νιώθει απόλυτα προετοιμασμένος για να μην την αφήσει να πάει χαμένη. Μία καλή αρχή στο παιχνίδι εναντίον της Σλοβακίας θα βοηθήσει ωστόσο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προκριματικό ματς σε εναν όμιλο! Ο Ροι Χότζον διαχειρίστηκε απίστευτα καλα τα Προκριματικά τόσο στο παγκόσμιο κύπελλο το 2014 όπως και εκείνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 στο οποίο μάλιστα, στο δρόμο για τη Γαλλία, τα "Λιοντάρια" νίκησαν όλα τα παιχνίδια τους! Στη  μια περίπτωση όμως στη Βραζιλία ειχαν αποκλειστεί πριν καν φτάσουν στο τρίτο ματς των ομίλων ενω πριν μερικές εβδομάδες έχασαν απο την Ισλανδια! Ωστόσο μια καλή αρχή βοηθάει παντα και η αλήθεια ειναι πως η υπομονή που υπήρχε οταν ο Ράμσεϊ έχασε με 5-2 το πρώτο του παιχνιδι το 1962 απο τη Γαλλια (λέγοντας μετά πως ο κόσμος δεν έπρεπε να ανησυχεί) δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο στη σημερινή εποχή!

Ο Αλαρνταις θα κριθεί σε βάθος χρόνου όμως επειδή είναι πανέξυπνος ξέρει πως κάθε ματς θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία ή μια καταδίκη όπως ακριβώς συμβαίνει χρόνια τώρα στους συλλόγους! Δεν πρόκειται ούτε να πιαστεί όμηρος ούτε όμως θα αρχίσει τις μεγάλες δηλώσεις και τα οράματα που κατέστρεψαν τους προκατόχους του!

Θα πάει βήμα βήμα προσεκτικά και δεν θα διστάσει να ανακοινώνει την ενδεκάδα νωρίς ώστε να ξέρουν και να διαχειρίζονται αυτοί που παίζουν τις ευθύνες τους! Έτσι λειτούργησε στις ομάδες του και δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Όπως επίσης να είστε βέβαιοι πως θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα μέσα στο γήπεδο, έχοντας δουλέψει πιο πριν στη προπόνηση, στο να φτάνει η Αγγλία στο γκολ με στημένες μπάλες είτε ειναι πλάγιο αουτ ή κόρνερ ή φάουλ! Και επιτέλους δεν θα βλέπουμε την απίστευτη ανοησία, του να εκτελεί ένας σέντερ φορ όπως ο Χαρι Κέιν τα κόρνερ!

Στις ομάδες του Αλαρντάις θα υπάρχει ορθολογισμός! Καλοί παικτες υπάρχουν αλλα τρέμουν τη σκιά τους στις μεγάλες διοργανώσεις και ο big Sam μπορεί να δώσει αυτή την αυτοπεποίθηση που αυτοί που εχουν δουλέψει μαζί του γνωρίζουν πως ξέρει να προσθέτει στις ομάδες του!

Η Αγγλία μαζί του θα γίνει κανονική ομάδα αλλά αν και αυτό δεν φτάσει τότε ίσως να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια και θα πανηγυρίζεται ακόμα  η επέτειος του 1966!