Οι μεγάλες χώρες κέρδισαν αλλά και η ΟΥΕΦΑ δεν έχασε!

Τελικά οι αλλαγές έγιναν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, χωρίς να δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα από τους άλλους αφού και οι μεγάλοι πήραν εγγυημένες τέσσερις θέσεις στους ομίλους και οι βασικές άλλες χώρες δεν έχασαν προνόμια! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Οι μεγάλες χώρες κέρδισαν αλλά και η ΟΥΕΦΑ δεν έχασε!

Όπως αποκλειστικά από αυτή εδώ τη στήλη πριν αρκετές μέρες σας είχα προϊδεάσει, τελικά οι περιβόητες wild cards δεν πέρασαν ως μέτρο ωστόσο είναι ολοφάνερο πως ο σκοπός του να μείνουν ικανοποιημένοι οι μεγάλοι επιτεύχθηκε και ταυτόχρονα άνοιξε και ο δρόμος για μια πλάγια «πριμοδότηση» των ιστορικών επιτυχιών των ομάδων που ίσως η έλλειψη βαθμών να της στερούσε μια καλύτερη κλήρωση! Αυτό θα εξασφαλίζεται μέσω μίας βαθμολογικής ενίσχυσης που θα υπολογίζει το πόσα Champions League ή Europa league έχει κατακτήσει κάποια ομάδα στο παρελθόν και θα προστίθεται στον συντελεστή της!

Επίσης με την αλλαγή που δοκιμάζεται σχετικά με το να χρησιμοποιούν οι ομάδες τον προσωπικό τους βαθμολογικό συντελεστή και όχι τον εθνικό, θα έχουν την δυνατότητα όποιες έχουν επιτυχίες να εισπράττουν και περισσότερα χρήματα αφού θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο η κατανομή του market pool.

Στον νέο αυτό ποδοσφαιρικό χάρτη, όπως θα διαμορφώνεται η κατάσταση των ομίλων στο Champions League από το καλοκαίρι του 2018, χαμένες βγαίνουν μόνο οι χώρες στις θέσεις 11 και 12 του UEFA Ranking που μέχρι τώρα είχαν ομάδα απευθείας στα γκρουπ! Διατηρώντας όμως τη χωριστή διαδικασία των προκριματικών ανάμεσα στους πρωταθλητές και τους υπόλοιπους η ΟΥΕΦΑ εξασφαλίζει άλλους τρεις τουλάχιστον εξ αυτών στους ομίλους και αυτό αφήνει ακόμα πιθανότητα στις ελληνικές ομάδες. Ωστόσο με μόλις έξι θέσεις, πλέον, διαθέσιμες στους λοιπούς ολοένα και πιο πολύ είναι φανερό πως οι μεγάλες ομάδες προσπαθούν σε αυτό τον μόνιμο πόλεμο των τελευταίων 18 ετών να εξασφαλίζουν διαρκώς προνόμια!

Τουλάχιστον για αυτή την τριετία μέχρι το 2021, γλιτώσαμε τις περιπτώσεις παιχνιδιών μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα ανάκατευε τα εθνικά προγράμματα, όπως και το τερατούργημα του να γίνονται παιχνίδια στη Νέα Υόρκη, στο Πεκίνο ή στο Κατάρ! Η ΟΥΕΦΑ έδωσε κάποιες μάχες που τις κέρδισε όπως το να μην έχουμε διαδικασία wild card αν και αυτό αλήθεια είναι πως κυρίως το πέτυχαν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες όπως του Άγιαξ, της Μπενφίκα και της Άντερλεχτ! Επίσης σε κάποια πράγματα προτίμησε να μην παλέψει καθόλου και να δώσει γη και ύδωρ στις γερμανικές και τις ιταλικές πιέσεις που ήθελαν εξασφαλισμένες θέσεις στους ομίλους προκειμένου να εισπράττονται κάποια στάνταρ χρήματα βλέποντας πως οι Άγγλοι με το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο στη Πρεμιερ Λιγκ έχει ανοίξει τη ψαλίδα από όλους τους άλλους!

Τέλος να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως όποια αλλαγή είναι να γίνει, αρχίζει από το καλοκαίρι του 2018 συνεπώς η επόμενη σεζόν του 2017 – 2018 θα διεξαχθεί με τους τωρινούς όρους του παιχνιδιού!