Γκόρντον Μπανκς, ο τερματοφύλακας που πούλησε το μετάλλιό του

Ενώ οι υπόλοιποι τότε συμπαίκτες του θα μπορέσουν να βρεθούν στο «Γουέμπλεϊ» με τα μετάλλια της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966, ο Γκόρντον Μπανκς δεν θα έχει αυτήν την δυνατότητα καθώς πριν από μια 15ετία το πούλησε σε δημοπρασία για να γλιτώσει τα παιδιά του από... μπελάδες και ίσως καυγάδες.  



Γκόρντον Μπανκς, ο τερματοφύλακας που πούλησε το μετάλλιό του

Στο ιστορικό γήπεδο, όπου η ομάδα του 66' σήκωσε το τρόπαιο, θα... στηθεί μεγάλη γιορτή σήμερα (30/7) για τα 50 χρόνια από την κατάκτηση του Μουντιάλ και το «παρών» αναμένεται να δώσουν και ορισμένα μέλη της.

Ο πλέον 78χρονος γκολκίπερ, Γκόρντον Μπανκς, αν τελικά βρεθεί στην εκδήλωση δεν θα μπορεί να πάρει το μετάλλιό του, το οποίο ανήκει σε άτομο αγνώστων στοιχείων (έκανε την αγορά στην δημοπρασία μέσω τηλεφώνου) από το 2001. Ο λόγος, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος τότε, ήταν πως ήθελε να μοιράσει στα δύο τα χρήματα που θα δοθούν και να τα «περάσει» στα παιδιά του, γλιτώνοντάς τα έτσι από ενδεχόμενα μπλεξίματα εξαιτίας του μεταλλίου μετά τον θάνατό του.

Για την εποχή τα 124.750 λίρες που πωλήθηκε, το έκαναν το πιο ακριβοπληρωμένο αθλητικό βραβείο που έχει δημοπρατηθεί. Επίσης δεν είναι κάτοχος ούτε της φανέλας του τελικού, η οποία του απέφερε 27.025 λίρες.

Ο Μπανκς, που στα πρόσφατα χρόνια είχε γίνει πρόεδρος της Στόουκ (2000) και σε μία προσωπική μάχη με τον καρκίνο -τον οποίο ξανά αντιμετωπίζει- έχασε το ένα από τα δύο του νεφρά, είχε κάνει την απόκρουση που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη στην ιστορία σε κεφαλιά του Πελέ.

Απολαύστε την: