Ένα κακό τουρνουά με ωραίες στιγμές, αλλά όχι μεγάλα ματς!

Διευκρινίζω πριν οποιαδήποτε παρεξήγηση πως είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι ο Ρονάλντο (μαζί με τον Μέσι) αποτελούν ευλογία για το μοντέρνο ποδόσφαιρο και τυχεροί πρέπει να αισθανόμαστε όσοι τους απολαμβάνουμε στην πλήρη ακμή τους! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ένα κακό τουρνουά με ωραίες στιγμές, αλλά όχι μεγάλα ματς!

Ωστόσο αυτό που -απόλυτα αποστασιοποιημένα- κάποιος παρατηρεί, σχετικά με την τεράστια επιτυχία της εθνικής Πορτογαλίας να αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι πως το πέτυχε ακριβώς επειδή στον τελικό έχασε νωρίς τον Ροναλντο! Η απουσία του κατάφερε να απαλλάξει την ομάδα από το μόνιμο άγχος και βάρος, πως τα πάντα πρέπει να περνουν απο τα πόδια του! Έτσι, λειτούργησαν πολύ περισσότερο όλες οι ανασταλτικές λειτουργίες, με 11 ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν σε αυτές, αλλά και επιθετικά ο Φερνάντο Σάντος έκανε πιο ορθολογική την ομάδα του και μάλιστα ρίσκαρε αρκετά νωρίς με την είσοδο του Έντερ!

Ο Ρονάλντο με την πληθωρική παρουσία του κατόρθωσε να γλιτώσει την Πορτογαλία σε εκείνο το 3-3 με την Ουγγαρία σημειώνοντας δυο γκολ και γενικά κρατώντας την εντός διοργάνωσης, αλλά επίσης ήταν αυτός που την άγχωνε σε κάθε ματς εκβιάζοντας κάθε επιθετική προσπάθεια! Ήταν αυτός που στον ημιτελικό απέναντι στην Ουαλία στάθηκε κυριολεκτικά στο ύψος των περιστάσεων πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο γκολ ανοίγοντας το δρόμο για την πρόκληση, ωστόσο ήταν και εκείνος που παίρνοντας την πρωτοβουλία να εκτελεί όλα τα φάουλ γύρω από την περιοχή δεν έβρισκε στόχο! Το απίθανο είναι πως το πρώτο χτύπημα από κάποιον άλλο σε ολόκληρο το τουρνουά ( του Γκερέιρο στην παράταση στον τελικό που πήγε ατο δοκάρι) παρολίγον να δώσει τον τίτλο στην ομάδα του Σάντος!

Είναι πραγματικά καταπληκτικό πως εύκολα μπορείς να γυρίσεις τα στατιστικά και να αποδείξεις οτιδήποτε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο! Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι πως η Πορτογαλία, πήρε τον πρώτο διεθνή της τίτλο, σε ένα τουρνουά που είχε ξεκινήσει χωρίς να είναι καν ανάμεσα στα τέσσερα η πέντε φαβορί αλλά με τον Ρονάλντο να έχει διάθεση πραγματικά να βάλει τον εαυτό του αρκετές φορές κάτω από το σύνολο, έφτασε μέσα από κάποιες συγκυρίες στην πηγή και αυτή τη φορά ήπιε νερό!

Κάθε φορά που ξεκινά μια μεγάλη διοργάνωση, σε επίπεδο εθνικών ομάδων ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα τουρνουά λίγων εβδομάδων έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι σε μομέντουμ και στα νοκ-άουτ μπορεί να λειτουργήσει ως μια γροθιά! Αυτό έκανε η Πορτογαλία που αφού κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τη θηλιά του αποκλεισμού στους ομίλους και σιγά-σιγά κατάφερε να φτάσει σα ένα θρίαμβο που ξεπερνά κάθε προηγούμενη επιτυχία του λουζιτανικού ποδοσφαίρου! Και το χρωστά περισσότερο από όλους στον Σάντος που παρέλαβε μια εθνική που είχε μόλις χάσει από την Αλβανία πριν 22 μήνες και χωρίς ήττα από τότε την έφερε στην κορυφή! Ξέροντας πως να χρησιμοποιήσει για το καλό της ομάδας τον Ρονάλντο, αλλά και πως να μην έρθει η κατάρρευση αν για κάποιο λόγο δεν θα τον ειχε στη διάθεση του!

Η Πορτογαλία έγινε η 10η διαφορετική χώρα που κατακτά το Euro δείγμα επίσης του πόσο δύσκολο είναι να διακριθείς στην γηραιά ήπειρο! Η ανταγωνιστικότητα και η γενικότερη ποιότητα των περισσότερων εθνικών ομάδων κάνει αυτή τη διοργάνωση απείρως πιο δύσκολη στο να περάσεις τους γύρους και να φτάσεις μέχρι τα ημιτελικά, ακόμα και από τα Μουντιάλ! Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε του Euro 2016 και θα το θυμόμαστε ως μία διοργάνωση με κάποιες μεγάλες στιγμές αλλά γενικώς όχι μεγάλα παιχνίδια. Ένα κακό τουρνουά τελικά που στο τέλος του μπορεί να μην ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης αυτή που το πήρε αλλά σίγουρα ήταν αυτή που στον ένα μήνα που διήρκεσε η διοργάνωση είχε τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που τις έθεσαν οι αντίπαλοι της!