Καλό το συμβόλαιο του Κλοπ αλλά τι θέση παίζει;

Η ανανέωση του συμβολαίου του Γιούργκεν Κλοπ με τη Λιβερπουλ ως το 2022 είναι ευχάριστο γεγονός για τους "ρέντς" ωστόσο αυτό που προέχει είναι να εμφανιστεί άκρως ανταγωνιστικός ο σύλλογος σε μια εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα σεζόν! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Καλό το συμβόλαιο του Κλοπ αλλά τι θέση παίζει;

Χωρίς υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο, με την ευκαιρία να κάνει την προετοιμασία περνώντας τις δικές του ιδέες από την αρχή, ο Κλοπ έχει φέτος πολλά να αποδείξει! Και ο αντιπερισπασμός της διοίκησης με το νέο συμβόλαιο του Γερμανού τεχνικού μοιάζει με χάντρες στους ιθαγενείς αφού η ομάδα δεν έχει κάνει ακόμα ούτε μια μεταγραφή από το πάνω συρτάρι! 

Οι οποίες δικαιολογίες υπήρχαν μέσα στη χρονιά που ολοκληρώθηκε το Μάιο, αυτή τη φορά δεν θα μπορούν ως δέντρο να μπουν και να καλύψουν ένα ολόκληρο δάσος! Η δικαιολογία κάθε φορά που ένα αποτέλεσμα στράβωνε μέσα στη σεζόν, ήταν πως δούλευε χωρίς να είναι δικό του το ρόστερ και απλά προσπαθούσε να βελτιώσει  τους παίκτες που βρήκε. Αυτό έχει εκλείψει ήδη, αφού και οι μεταγραφές ξεκίνησαν νωρίς, πριν καν φτάσει η προηγούμενη χρονιά στο τέλος της, αλλά και η δυνατότητα να δουλέψει απερίσπαστα χωρίς ταξίδια στην Ευρώπη θυμίζει τη σεζόν 2013-14 όταν και παραλίγο η Λιβερπουλ να κατακτήσει τον τίτλο! Μόνο οι συγκρίσεις, προσωπικά θεωρώ, πως είναι άστοχες! Εκείνη η Λίβερπουλ πριν τρία χρόνια, διέθετε στο πρόσωπο του Λουίς Σουάρες έναν παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστή και υπήρχαν και ηγετικές φυσιογνωμίες στα από αποδυτήρια όπως ο Τζέραρντ! 

Σαφέστατα και ο Κλοπ είναι ένας ικανότατος προπονητής που τους μέτριους παίκτες που είχε στη διάθεση του τους οδήγησε, στην σεζόν που τελείωσε, σε δύο τελικούς. Από αυτό το σημείο μέχρι να μετατρέψει την ομάδα σε διεκδικήτρια του πρωταθλήματος η απόσταση μοιάζει και είναι χαώδης! Γιατί μέσα σε δύο χρόνια από το καλοκαίρι του 2014, όταν η Λίβερπουλ έχοντας τερματίσει δεύτερη στη βαθμολογία, αποφάσισε να πουλήσει αρκετά φτηνά τον Σουάρες και δεν επένδυσε τα χρήματα που πήρε, η απόσταση και πάλι από την κορυφή γιγάντωσε! Σε μία καινούργια σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου το θαύμα της Λέστερ έφερε ανανέωση στο ενδιαφέρον αλλά (ας μην βαυκαλιζόμαστε), δεν είναι κανόνας αλλά εξαίρεση οι ομάδες που ειναι πιο έτοιμες για να διεκδικήσουν τον τίτλο είναι πολλές και πιο έτοιμες από τη Λιβερπουλ!

Η Μάντσεστερ Σίτι υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Ζοσέ Μουρίνιο να έχει πολλά να αποδείξει, η πληγωμένη Τσέλσι επίσης χωρίς να  έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια και στον πάγκο της τον Κόντε, η Τότεναμ που με τον Ποκετίνο μοιάζει πιο έτοιμη από πέρσι για την υπέρβαση και φυσικά η Άρσεναλ στην οποία ο Βενγκερ μπορεί να αμφισβητείται αλλά παραμένει ως οργανισμός δυναμικός και έτοιμος για διεκδίκηση του πρωταθλήματος! 

Φυσικά υπάρχει και η Λέστερ, η Γουέστ Χαμ, η Σαουθάμπτον, ακόμα και η Έβερτον που με τον Κούμαν στον πάγκο και με πολλά χρήματα για μεταγραφές θα εξελιχθεί σε μία ομάδα θα είναι υπολογίσιμη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Κλοπ γνωρίζει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να εμφανιστεί ομάδα του ανέτοιμη! Ειδικά από τη στιγμή που λόγω των δεδομένων συνθηκών, θα ξεκινήσει με τρία εκτός έδρας παιχνίδια σερί, Στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, στο Μπέρνλι και ξανά στην πρωτεύουσα εναντίον της Τότεναμ, πριν βγει ο Αύγουστος! Ένα πολύ καλό ξεκίνημα που θα μεταφράζεται σε δυο νίκες και μια ισοπαλία θα μπορεί να κάνει τη κουβέντα πιο άνετη αλλά ένα εφιαλτικό σενάριο με δυο ήττες και μια ισοπαλία για παράδειγμα θα δημιουργήσει εσωστρέφεια! Μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι αυτό το ξεκίνημα που ωστόσο θα καθορίσει πολλά! 

Ναι, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το καινούργιο τοπίο στο αγγλικό πρωτάθλημα κανείς δεν θα έχει εύκολη δουλειά ούτε πρόκειται κάποιος να ανοίξει την κούρσα ξεφεύγοντας με νίκες στα πρώτα έξι παιχνίδια για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλές και δύσκολες έδρες όπου όλοι μπορούν να χάσουν απέναντι σε όλους αλλά ακόμη και αν κάποιος κερδίσει σερί πέντε ματς όπως έκανε πέρσι στο ξεκίνημα η Σίτι μην βιαστεί κανείς να κάνει το ίδιο λάθος απονέμοντάς τίτλους από τον Σεπτέμβριο! Η premier league δεν είναι Μπουντεσλίγκα ώσπου η Μπάγερν με τέσσερις η πέντε βαθμούς διαφορά είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Ούτε ιταλικό πρωτάθλημα στο οποίο η απόλυτη κυρίαρχος Γιουβέντους έχει τη δυνατότητα να καλύψει ακόμα και απίθανες διαφορές όπως στην προηγούμενη περίοδο κάνοντας 17 σερί νίκες! 

Η Λίβερπουλ λοιπόν πρέπει να είναι άμεσα ανταγωνιστική για να μπορέσει να μείνει κοντά στην κορυφή από την αρχή για να μην κυνηγάει την ουρά της όπως συνήθως γίνεται με εξαίρεση εκείνη τη μία χρονιά που παραλίγο να πάρει και το πρωτάθλημα ακριβώς γιατί ο Σουάρες και ο Στάριτζ μεταξύ τους πέτυχαν 55 γκολ!

Αχίλλειος πτέρνα ήταν η άμυνα που δέχτηκε πάνω από πενήντα γκολ ακυρώνοντας ουσιαστικά τα 101 που έβαλε η επίθεση! Αν δεν βρει ο Κλοπ τρόπους, ώστε η ομάδα του να μην δέχεται τα αστεία τέρματα που της κόστισαν και στην σεζόν που μόλις τελείωσε, όπως και αν δεν πάψει να είναι τόσο αφελείς οι αμυντικοί του στις στημένες μπάλες όλη η κουβέντα που κάνουμε θα είναι περιττή! 

Για αυτό χαριτολογώντας θα έλεγα πως καλή η κουβέντα για το νέο συμβόλαιο του Κλοπ άλλα σε τι θέση παίζει αλήθεια;