Υπέρβαση με Πελεγκρίνι χρειάζεται η Σαουθάμπτον!

Επιστρεφοντας στην Πρεμιερ Λιγκ η Σαουθάμπτον αντιμετωπιζόταν το καλοκαίρι του 2012 ως μία από τις πιο πιθανές ομάδες για υποβιβασμό. Τέσσερα χρόνια μετά, με σταθερές πορείες και μία θέση πια στην πρώτη εξάδα, ήρθε η ώρα να κάνει το άλμα και να απαιτήσει το κάτι παραπάνω. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Υπέρβαση με Πελεγκρίνι χρειάζεται η Σαουθάμπτον!

Ως πρώτη ανάγνωση βέβαια κάποιος διαπιστώνει πως φεύγοντας και ο Κούμαν (που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Εβερτον) η Σαουθάμπτον θα έχει ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι, αφού μαζί με τον Ολλανδό τεχνικό, πιθανότατα θα αναχωρήσουν και κάποια από τα βασικά στελέχη. Όμως αυτή την ιστορία την έχουν ξαναζήσει εκεί στο μεγάλο λιμάνι του Νότου στην Αγγλία. Το 2014 όταν ο Ποκετίνο άφηνε την ομάδα τους ύστερα από 18 μήνες,  μαζί άνοιξαν τη πόρτα της εξόδου πολλά σημαντικά ονόματα. Όμως επειδή η Σαουθάμπτον διοικητικά έχει πολύ καλή δομή, ξέρουν να πουλήσουν πανάκριβα και αυτό έκαναν βάζοντας πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία. Όταν ο Ποκετίνο είχε φτάσει τον Γενάρη του 2013 παίρνοντας την θέση του Νάιτζελ Αντκινς κανείς δεν υπολόγιζε πως η βελτίωση θα ήταν τέτοια που αντί να κινδυνεύσει με υποβιβασμό  η ομάδα θα τερμάτιζε στο πρώτο μισό του πίνακα. Την επόμενη χρονιά θα έφτανε στην όγδοη θέση και ο Ποκετίνο θα ήταν περιζήτητος με αποτέλεσμα να έρθει η πρόταση για την Τότεναμ.

Ο Κούμαν έφτασε στο «Σεν Μέρις» τον Ιούνιο του  2014 και δεν είχε παίκτες στην προπόνηση για να σχεδιάσει το τι ήθελε αφού κάποιοι είχαν ήδη πουληθεί και κάποιοι είχαν σηκώσει μπαϊράκι, όπως ο Σνάιντερλεν που ήθελε επίσης μεταγραφή. Ο Ολλανδός τεχνικός με επιλεγμένες κινήσεις έφερε παίκτες που άμεσα μπόρεσαν να ενισχύσουν τους «Αγίους» και η έβδομη θέση θεωρήθηκε και ήταν τεράστια επιτυχία. Το καλοκαιρινό στραπάτσο του αποκλεισμού από τη Μίντιλαντ στο Γιουρόπα Λιγκ πέταξε την ομάδα εκτός  ενός σημαντικού στόχου αλλά γρήγορα η καλή εικόνα στο πρωτάθλημα έκανε τους οπαδούς να ονειρεύονται ξανά. Η τελική έκτη θέση που είναι η καλύτερη που πήρε η Σαουθάμπτον,  από τη δεύτερη που είχε κατακτήσει το 1983-84, έδειξε το πόσο σπουδαίο έργο αφήνει πίσω του ο Κούμαν που επέλεξε τώρα να κάνει άλμα και να πάει στην Εβερτον που μπορεί να βλέπει την πλάτη της Σαουθάμπτον εδώ και καιρό αλλά παραμένει ιστορικά ένα μεγάλο κλαμπ!

Έτσι η Σαουθάμπτον, που και πάλι θα πουλήσει κάποια αστέρια της πανάκριβα, θα πρέπει να βρει έναν ικανό μάνατζερ για να την πάει ένα βήμα πιο εκεί. Οι κακές γλώσσες λένε πως θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί τόσο ψηλά, αλλά εδώ και μία τετραετία έχουν βαλθεί να αποδεικνύουν τους πάντες και τα πάντα λάθος οι «Αγιοι». Και ίσως ήρθε η ώρα να δώσουν τα κλειδιά σε ένα μεγάλο προπονητή, με τίτλους  και πείρα ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν ψηλά, σε μία πολύ δύσκολη και ανταγωνιστική σεζόν! Η πρώτη εξάδα τη νέα περίοδο μοιάζει μάλλον κατειλημμένη, αφού οι δύο ομάδες  του Μάντσεστερ, η Αρσεναλ και η Τότεναμ , η Τσέλσι αλλά και η Λίβερπουλ δύσκολα θα μείνουν εκτός αυτών των πρώτων θέσεων χωρίς όμως σε ένα τρελό πρωτάθλημα όπως το αγγλικό, να αποκλείεται να προκύψει μία νέα Λέστερ. Για τη Σαουθάμπτον, μαζί με Λέστερ, Γουέστ Χαμ και πιθανώς και την Εβερτον θα είναι ένα άλλο μίνι πρωτάθήμα για το ποιος θα βρεθεί πιο ψηλά ή θα μπει σφήνα στην εξάδα. Για αυτό και η περίπτωση του Μανουέλ Πελεγκρίνι μοιάζει ως σοφή επιλογή αν συμφωνήσει. Θα είναι ένα σίγουρο ρίσκο με τον Χιλιανό να έχει υψηλού επιπέδου παραστάσεις και να μπορεί με την πείρα του να δώσει την ώθηση που θα χρειαστεί η Σαουθάμπτον για το επόμενο επίπεδο!

Πλέον γνωρίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο, έμαθε τη γλώσσα και καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες ενός λαού που αγαπά παθολογικά το άθλημα και την ομάδα του. Αλλιώς η μόνη άλλη λύση θα είναι ο Εντι Χάου αν πειστεί να αφήσει τη Μπόρνμουθ ο οποίος μπορεί με την φρεσκάδα και τις γνώσεις του να δώσει στην ομάδα μία άλλη διάσταση. Δεν θα είναι εύκολη η μετάβαση όμως από μία ομάδα της νότιας ακτής σε μία άλλη όπως ήδη κατάλαβαν κάποιοι άλλοι προπονητές ( όπως ο Χάρι Ρέντναπ) τα τελευταία χρόνια! Μπορεί να μην υπάρχει η αντιπαλότητα της βορειανατολικής Αγγλίας ή του Λονδίνου ή μεταξύ των ομάδων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ, όμως δεν παύει να είναι Σαουθάμπτον και Μπόρνμουθ τοπικοί αντίπαλοι, μία κόντρα  που ίσως δυσκολέψει το έργο του Χάου!

Οποιος και να είναι πάντως θα οφείλει αμέσως να σηκώσει μανίκια και να δουλέψει ειδικά αν φύγουν κάποιοι βασικοί παίκτες όπως ο Μανέ, ο Πελέ, ο Γουανιάμα και ο Φόρστερ που σίγουρα θα γίνουν στόχος αυτή τη μεταγραφική περίοδο! Οπότε άμεσα χρειάζεται να κλείσει η εκκρεμότητα και ο νέος προπονητής να ξεκινήσει δουλεια. Ετσι κι αλλιώς η έβδομη θέση του 2015 και η έκτη θέση του 2016 αποτελούν μία παρακαταθήκη που είναι σημαντική αλλά και θηλιά ταυτόχρονα για όποιον θα είναι ο διάδοχος του Κούμαν.