Η Αγγλία έχει ταχύτητα και γκολ αλλά της λείπει η εμπειρία!

Πρέπει ή όχι να είναι βασικός ο Τζέιμι Βάρντι στο επερχόμενο EURO; Ο Ρούνει έχει θέση στο αρχικό σχήμα; Είναι το 4-4-2 το καλύτερο σύστημα για αυτή την εθνική Αγγλίας ή το 4-3-3; Ο ρόμβος στα χαφ σημαίνει πως θυσιάζεται ο Ντέλε Αλι; Και οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί αρκούν ή έπρεπε να πάρει και άλλον ο Χότζον στην αποστολή; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Αγγλία έχει  ταχύτητα και γκολ αλλά της λείπει η εμπειρία!

Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν με το EURO να πλησιάζει τη στιγμή που η «πιο θεαματική και πολλά υποσχόμενη εθνική Αγγλίας των τελευταίων δέκα ετών» όπως είπε ο Πόλ Σκόουλς, ετοιμάζεται για τα τελευταία της τεστ. Μεγάλο ερωτηματικό το αν ο Βάρντι -που παντρεύεται και δεν θα παίξει στο φιλικό της Παρασκευής- είναι για βασικός και σε ποια θέση. Τα τρία γκολ του στα τρία τελευταία παιχνίδια με το εθνόσημο δείχνουν την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται αλλά το ερώτημα παραμένει αν σε περίπτωση που η Αγγλία παίξει 4-3-3 μήπως δεν είναι ο πιο κατάλληλος για το ρόλο στα αριστερά. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που προτιμηθεί το 4-4-2 από τον Ρόι Χότζον, ο Βάρντι σίγουρα αποτελεί την καλύτερη περίπτωση για παρτενέρ του Χάρι Κέιν. Όμως εδώ εγείρεται το ερώτημα  σχετικά με τον Γουέιν Ρούνεϊ και νομίζω πως ο Χότζον βασανίζεται για το εάν μπορεί να αφήσει στον πάγκο τον μοναδικό τόσο έμπειρο σε μεγάλες διοργανώσεις παίκτη του! Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο Ρούνεϊ νε την φανέλα της εθνικής πάντα παίζει καλύτερα από ότι με τη Γιουνάιτεντ τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και το ότι όπως φάνηκε στον τελικό του FA Cup με την κούρσα του που οδήγησε στην ισοφάριση του Μάτα, η κλάση και η ποιότητα του τον μεταβάλλουν σε ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο αυτής της νεανικής Αγγλίας! Χωρίς αυτόν η Αγγλία, γίνεται πιο γρήγορη ίσως, εάν προτιμηθεί σε αυτό τον ελεύθερο ρόλο αριστερά ο Λαλάνα ή πίσω από τον σέντερ φορ ο Μπαρκλει ή ο Ντέλε Αλι πλην όμως δεν υπάρχει κάποιος που να έχει χειριστεί δύσκολες καταστάσεις στην καριέρα του, πιο καλά από ότι ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ!

Ενας παίκτης που δεν μπορεί να λείψει πάντως από το αρχικό σχήμα είναι ο Ντάιερ. Η δουλειά που κάνει μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς είναι εξαιρετική και έχει την ικανότητα να ηρεμήσει το παιχνίδι και να βγάλει και την πρώτη πάσα που σε μία μεγάλη διοργάνωση πάντα θα είναι σημαντική. Ο παίκτης της Τότεναμ δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Αγγλίας και μην ξεχνάμε πως η ικανότητα του να αγωνιστεί είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως δεξιός μπάκ (εκεί όπου τον ξεκίνησε στα πρώτα ματς της περσινής σεζόν ο Ποκετίνο) λύνει τα χέρια του Χότζον στο πώς να επιλέξει την τελική 23άδα. Η εμφάνιση του στο Βερολίνο κατά της Γερμανίας ήταν απτή απόδειξη της ικανότητας του τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο οργανωτικό τομέα!

 Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως τέσσερις παίκτες θα  ήταν αδιανόητο για το ομοσπονδιακό τεχνικό να μην είναι στην αποστολή και μέσα του σίγουρα προσεύχεται να μην τους συμβεί κάτι. Αυτοί είναι ο Χαρτ, ο Κέιν, ο Ντάιερ και  ο Ντέλε Αλι. Και θα είναι τεράστια έκπληξη  εάν ο Τζο Χαρτ δεν είναι ο βασικός γκολκίπερ στο πρώτο ματς του EURO 2016.  

Στο κέντρο της άμυνας δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και το δίδυμο των Σμόλινγκ και Στόουνς κερδίζει έδαφος από τον Κέιχιλ που δεν διανύει και τον καλύτερο χρόνο της καριέρας του. Στα άκρα  o Κλάιν υπερέχει του Γουόκερ και ο Ρόουζ οποιουδήποτε άλλου θα σκεφτόταν ο Χότζον ενώ εάν προτιμηθεί ρόμβος στα χαφ ο Ντάιερ θα είναι ο αμυντικός μέσος με Μίλνερ και Ντέλε Αλι στα άκρα και τον Ρούνει πίσω από τον Κέιν και τον Βάρντι. Σε περίπτωση που δεν προτιμηθεί ο Ρούνει έχουν ελπίδες τόσο ο Λαλάνα (που έχει και τα δύο πόδια και τον προτιμούν οι περισσότεροι συμπαίκτες του για βασικό) ή ο Στέρλινγκ που είναι γρήγορος, να πάρουν τη θέση αριστερά και ο Ντέλε Αλι να είναι στον ρόμβο  πίσω από τους  φορ. Την ευκαιρία του πιθανότατα θα πάρει στα τελευταία δύο φιλικά και ο Ρος Μπάρκλει στο ρόλο του οργανωτή αλλά και ο Στάριτζ που ο Χότζον (και όχι άδικα) θεωρεί ως τον καλύτερο «εκτελεστή» στο νησί και το απέδειξε για μία ακόμη φορά, ο φορ της Λίβερπουλ ,στον τελικό του Europa League. Όμως θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς πως θα τον ξεκινήσει στην πρεμιέρα αφού τον προτιμά για έναν ρόλο από τον πάγκο, ειδικά στο τελευταίο ημίωρο.

Είναι πάντως μία από τις πολύ σπάνιες  φορές που ελάχιστες θα μπορούσαν να είναι οι αντιρρήσεις για την 23άδα. Ο Χότζον έχει επιλέξει πραγματικά ότι καλύτερο μπορεί να διαθέσει το αγγλικό ποδόσφαιρο και το ότι περίμενε μέχρι και τώρα τον Γουίλσιρ που δεν έχει παίξει εδώ και μήνες, είναι κάτι που αποδεικνύει πόσο πολύ θέλει να έχει έναν διαφορετικό  τύπο χαφ στη αποστολή. Επίσης ίσως να μην χωράει αυτή την ώρα ο Ράσφορντ αλλά το ξεπέταγμα του πιτσιρικά είναι μία πολύ καλή είδηση για το αγγλικό ποδόσφαιρο, φτάνει να πάρει τις ευκαιρίες του και του χρόνου από τον Μουρίνιο στο Ολντ Τράφορντ, γιατί θα είναι κρίμα να χαθεί ως ταλέντο. Η ικανότητα του μέσα και έξω από την περιοχή είναι παροιμιώδης και για την ηλικία του, η εμφάνιση που έκανε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ήταν πραγματικά απίστευτη!

Τι μπορεί να κάνει αυτή η Αγγλία στο EURO; Με χαμηλά τον πήχη και τα πόδια στο έδαφος πιθανότατα αρκετά αφού έχει ταχύτητα και ικανότητα στο γκολ. Όμως η απειρία σε τέτοια τουρνουά πολλές φορές αποδεικνύεται ως μέγιστο πρόβλημα. Και να μην αρχίσουν οι διθύραμβοι, που τόσες και τόσες φορές την έχουν καταστρέψει  μόλις κάνει μία ή δύο νίκες!