Ο Μουρίνιο δεν έχει περιθώριο για άλλη αποτυχία!

Σαν σήμερα το 2010 στη Μαδρίτη ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Ίντερ είχε νικήσει τη Μπάγερν του Λουίς φαν Χάαλ και είχε πάρει το Champions League. Ουσιαστικά έξι χρόνια μετά αυτό που καταφέρνει είναι να κερδίσει και πάλι τον Ολλανδό εκπαραθυρώνοντας τον από το Ολντ Τράφορντ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Μουρίνιο δεν έχει περιθώριο για άλλη αποτυχία!

Ουσιαστικά η τύχη του Φαν Χάαλ σχετικά με το εάν θα έμενε ή θα απολυόταν από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε κριθεί τη μέρα που χάνοντας το προβάδισμα εναντίον της Γουέστ Χαμ έχανε 3-2 μένοντας εκτός Champions League για την επόμενη περίοδο. Μπορεί πριν από 26 χρόνια ένα κύπελλο Αγγλίας να είχε κρατήσει τον (μετέπειτα Σερ) Άλεξ Φέργκιουσον "ζωντανό" ως μάνατζερ ωστόσο τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και αυτό δεν θα ήταν ποτέ αρκετό προκειμένου να διατηρηθεί ο Ολλανδός τεχνικός στη θέση του! 

Φυσικά σε όλη αυτή την εξέλιξη υπάρχει κάτι το ενοχλητικό για τον τρόπο με τον οποίο είχε διαρρεύσει από την Παρασκευή το βράδυ πως ανεξαρτήτως του τι θα γινόταν στο παιχνίδι, ο Μουρίνιο θα ήταν από την επόμενη βδομάδα ο νέος προπονητής της Γιουνάιτεντ! Ο Φαν Χάαλ είχε κάθε δικαίωμα (αν μη τι άλλο) να απολαύσει αυτό το τρόπαιο και δεν τον άφησε όλη η περιρρέουσα φημολογία! Μπορεί να μην πήγε στην ομάδα μπροστά σε αυτό το διάστημα των δύο ετών που κάθισε στον πάγκο, ωστόσο διόρθωσε πολλά από τα κακά που άφησε το εννιάμηνο της παραμονής του Μόγιες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ως παρακαταθήκη για τον Πορτογάλο που έρχεται να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, είναι η χρησιμοποίηση πολλών νέων παικτών και φυσικά το ότι έβγαλε από τους ώμους της Γιουνάιτεντ το βάρος της κατάκτησης του πρώτου τίτλου στην μετά Φέργκιουσον εποχή.

Εκείνο που ξεχωρίζει κάποιος παρακολουθώντας τον τελικό της φετινής σεζόν, είναι πως η Γιουνάιτεντ ακόμα και σε μία μέρα που δεν έπαιξε ιδιαίτερα καλά είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της που υπενθύμιζαν πως η φανέλα της παραμένει βαριά! Ο τρόπος που αντέδρασε ως οργανισμός μέσα στο γήπεδο αμέσως μετά το τέρμα που δέχτηκε από τον Πάντσεον στο 78' δείχνει την ικανότητα της. Κάποιοι παίκτες με ποιότητα όπως ο Ρούνει και ο Μάτα έβγαλαν προσωπικότητα στο τερέν όπως και ο Κάρικ ενώ η κλάση του Ντε Χέα και πάλι χρειάστηκε για να μείνει το ματς σε ισορροπία!

Όμως αυτοί που πραγματικά έκλεψαν την παράσταση ήταν ο Ράσφορντ που μέχρι τη στιγμή που βγήκε ήταν ο καλύτερος παίκτης του τελικού, ο Μαρσιάλ που για μία ακόμη φορά σε ένα σπουδαίο ματς έδειξε την κλάση του και ο Λίνγκαρντ που ίσως να μην πετύχει ξανά σε ολόκληρη την καριέρα του ένα τόσο σημαντικό τέρμα! 

Από τα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσει η καινούργια εποχή στο Ολντ Τράφορντ με τον Μουρίνιο να παίρνει τη θέση του και να κοιτάει προς όλες τις κατευθύνσεις για ενίσχυση της ομάδας. Χρήματα θα του δοθούν και αρκετά μάλιστα γι' αυτό το σκοπό, ενώ η απουσία από το Champions League της επόμενης περιόδου ίσως δώσει την ευκαιρία στον Special One να δουλέψει με διαφορετικούς ρυθμούς! Δεν θα είναι εύκολο το έργο του και το ξέρει.

Και δεν έχει περιθώρια για αστοχίες από πλευράς δικής του αφού η ζημιά που έπαθε στους επτά μήνες που ακολούθησαν την κατάκτηση του τίτλου από την Τσέλσι έχουν τρυπήσει την ανίκητη πανοπλία του! Εν μέρει αυτό είναι πολύ καλό για την Γιουνάιτεντ αφού ο Πορτογάλος ξέρει, επειδή είναι πανέξυπνος, πως δεν πρόκειται να έχει δικαιολογίες!  Από πλευράς συλλόγου δεν θα υπάρχει περιθώριο για υπομονή αφού η Γιουνάιτεντ είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί το πρωτάθλημα! 

Όμως σε μία νέα σεζόν στην οποία ο ερχομός του Γκουαρδιόλα στη Σίτι και του Κόντε στην Τσέλσι, η παρουσία του Βενγκέρ στην Αρσεναλ και του Ποκετίνο στη Τότεναμ όπως και του Κλοπ στη Λίβερπουλ αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας σε ένα πρωτάθλημα που δεν θα έχει σχέση με κανένα προηγούμενο! Εάν βάλει κάποιος μέσα στη συζήτηση το πως εξελίχτηκε η χρονιά με την απίστευτη Λέστερ και το πως ξαφνικά προέκυψε ως πρωταγωνίστρια από το πουθενά καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανοιχτό και απρόβλεπτο! 

Και επίσης μοιάζει αλληγορικό το ότι το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Μουρίνιο στην επιστροφή του στην Αγγλία, θα είναι τον Αύγουστο κόντρα στην πρωταθλήτρια Λέστερ του Ρανιέρι. Την ομάδα δηλαδή, και τον προπονητή, που αντιμετώπισε στο τελευταίο του παιχνίδι πριν την απόλυση λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Μερικές φορές η ζωή κάνει περίεργους κύκλους!