Όταν μιλάει η φανέλα! (Video)

Έχει ακούσει πολλά, και η αλήθεια είναι ότι έχει δώσει και πατήματα... Μπορεί να μην έπαιξε... horny ποδόσφαιρο, αλλά όταν πρόκειται για ένα σπουδαίο τρόπαιο μόνο και μόνο το βάρος της φανέλας μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Παρά το προβάδισμα της Κρίσταλ Πάλας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να πάει τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στην παράταση και κόντρα στην αριθμητική υπεροχή των «αετών» για περίπου 15' να φτάσει στην κορυφή της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με σκορ 2-1 (1-1 κ.α). «Χρυσός» σκόρερ ο Τζέσι Λίνγκαρντ, παράπονα από την διαιτησία για τους Λονδρέζους.



Όταν μιλάει η φανέλα! (Video)

Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο για τους «κόκκινους διαβόλους» μετά το Commumity Shield που κατέκτησαν με τον Ντέιβιντ Μόγιες στον πρώτο του τελικό, και το πρώτο... σοβαρό στην μετά Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή. Αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος σχετικός τίτλος για τον σύλλογο του Μάντσεστερ με αντίπαλο αυτόν του Λονδίνου, με τις δύο ομάδες να έχουν κοντραριστεί και στον τελικό του 1990, όταν ο σημερινός προπονητής της Πάλας, Άλαν Πάρντιου, ήταν ποδοσφαιριστής των «αετών». 3-2 το σκορ τότε, μετά από δύο παιχνίδια (1-0 και 2-2).

Στην σύνοψη της αναμέτρησης, η Πάλας προηγήθηκε με τον Πάντσεον αλλά ο Μάτα ισοφάρισε για να στείλει το ματς στην παράταση, εκεί όπου ο Λίνγκαρντ νίκησε τον Χένεσι με εντυπωσιακό βολέ για το 2-1. Ο Ντε Χέα ήταν πρωταγωνιστής στην αμέσως προηγούμενη φάση κάνοντας κομβικής σημασίας απόκρουση σε κοντινή προσπάθεια του Γκέιλ, με δέκα παίκτες άφησε πριν το τελευταίο 15λεπτο του εξτρά χρόνου την Γιουνάιτεντ ο Σμόλινγκ, αντικρίζοντας την δεύτερη κίτρινη κάρτα του.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το απόλυτο ανήκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έφτασε κοντά στο γκολ δύο φορές, με τον Μάρκους Ράσφορντ να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο νεαρός Άγγλος φορ, που βρίσκεται στην προεπιλογή της εθνικής, πάτησε περιοχή με την μπάλα στα πόδια, αλλά οι αμυνόμενοι της Κρίσταλ Πάλας τον αντιμετώπισαν. Πρώτος που κλήθηκε να το κάνει αυτό ήταν ο Ντέιμεν Ντιλέινι, ενώ ο Παπ Σουαρέ βρέθηκε στο σωστό σημείο για να σταματήσει σουτ που κατευθυνόταν προς την εστία. Αυτή ήταν και η καλύτερη ενέργεια των τυπικά φιλοξενούμενων, αφού προτού η μπάλα φτάσει στον Ράσφορντ άλλαξε πολλά πόδια με μεγάλη ταχύτητα.

Σε ακόμη μία καλή στιγμή, ο Γούειν Ρούνεϊ έσπασε στη μέση την αντίπαλη άμυνα περνώντας θαυμάσια κάθετη στον Μάρκος Ρόχο, ο οποίος επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του από πολύ πλάγια θέση αντί να αναζητήσει κάποια επιλογή στα δεξιά με αποτέλεσμα να σπαταλήσει την ευκαιρία. Στο 18ο λεπτό ακυρώθηκε εσφαλμένα τέρμα της Πάλας, καθώς ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν άφησε το πλεονέκτημα για λογαριασμό του Γουίκαμ -που συνέχισε και νίκησε τον Νταβίδ Ντε Χέα- «κιτρινίζοντας» τον Κρις Σμόλινγκ.

Από την εκτέλεση του φάουλ η μπάλα βρήκε σε ένα κεφάλι αλλά ο Ισπανός κίπερ δεν αιφνιδιάστηκε και έδιωξε σε κόρνερ. Στο... παραλίγο γκολ των γηπεδούχων οι «κόκκινοι διάβολοι» απάντησαν με μια πολύ καλή ευκαιρία, με τον Χένεσι να πραγματοποιεί τρομερή χαμηλή απόκρουση με το δεξί χέρι στην δεξιά του γωνία έπειτα από σουτ του Χουάν Μάτα, που είδε την μπάλα να του στρώνεται ιδανικά από κακή απομάκρυνση. Το σύνολο του Λουίς φαν Χάαλ άγγιξε το 1-0 και στο 25', όταν κεφαλιά του Μαρουάν Φελαϊνί από εκτέλεση κόρνερ κόντραρε και πέρασε ελάχιστα εκτός τέρματος. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του 0-0 έπαιξε και ο Τζόελ Γουόρντ, ο οποίος σταμάτησε σχεδόν πάνω στην γραμμή δυνατό σουτ του Αντονί Μαρσιάλ.

Στην επόμενη φάση υπήρξαν νέα παράπονα των Λονδρέζων προς το πρόσωπο του Κλάτενμπεργκ, όταν ο Ζαχά (πρώην της Γιουνάιτεντ) έκλεψε την μπάλα από τον Μπλιντ, τον προσπέρασε και μπήκε στην περιοχή. Λίγο πριν... τραβήξει σκανδάλη ο ποδοσφαιριστής του Πάρντιου έπεσε στο έδαφος, σε μια φάση που δεν φαίνεται να υπάρχει επαφή του Γουέιν Ρούνεϊ με την μπάλα αλλά και κάπως εύκολο πέσιμο του Άγγλου εξτρέμ. Ο «άρχοντας της αναμέτρησης» έδειξε την μπάλα και συνέχισε το παιχνίδι.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια τεράστια ευκαιρία για την Γιουάιτεντ, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Φελαϊνί, όμως για κακή του τύχη σταμάτησε στο οριζόντιο μετά το πολύ δυνατό σουτ του. Ίδια κατάληξη είχε και κεφαλιά του Μαρσιάλ στο 61' για να έρθει η... τιμωρία και ο χορός του Άλαν Πάρντιου. Με 12 λεπτά να απομένουν στο ρολόι ο Πάντσεον έφυγε στην πλάτη της άμυνας και αφού έκανε ιδανικό κοντρόλ σε δεύτερο χρόνο νίκησε με ασύλληπτο «κεραυνό» τον Ντε Χέα.

Η χαρά κράτησε για λίγο καθώς στο 81' ο Μάτα απάντησε, διαμορφώνοντας το 1-1, με σουτ που κόντραρε στα σώματα, πέρασε από αυτά και ξεγέλασε τον Χένεσι που είχε αρχίσει να κατευθύνεται προς την άλλη μεριά. Την φάση δημιούργησε εξαιρετικά ο Ρούνεϊ. Το ματς έδειχνε πως θα οδηγούνταν στην παράταση και έτσι ακριβώς έγινε, με τον Ζαχά να στέλνει την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων στις καθυστερήσεις. Με την έναρξη του εξτρά χρόνου, ο Άγγλος ζήτησε νέο πέναλτι για την ομάδα του, αλλά η παράβαση δεν δόθηκε και πάλι.

Λίγο πριν του φτωχού πρώτου μέρους της παράτασης ο Κρις Σμόλινγκ άφησε με δέκα παίκτες την ομάδα του λαμβάνοντας την δεύτερη κίτρινη κάρτα του στο παιχνίδι για φάουλ στον Γιανίκ Μπολάσι. Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Ντε Χέα έκανε σημαντική απόκρουση με τα πόδια σε κοντινό σουτ του Γκέιλ και στην ουσία κράτησε την Γιουνάιτεντ στο ματς. Σε ένα σημείο που το ένα γκολ θα έκρινε τον κυπελλούχο αυτή που ευτύχισαν να σκοράρουν ήταν τελικά οι τυπικά φιλοξενούμενοι, όταν από σέντρα του Βαλένσια το σουτ του Μαρσιάλ σταμάτησε στα σώματα, αλλά ο Τζέσι Λίνγκαρντ έστειλε εντός της εστίας με εντυπωσιακό βολέ στο ριμπάουντ.

Το νικητήριο γκολ:

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κρίσταλ Πάλας: Χένεσι, Γουόρτ, Νταν (90+4' Μαριάπα), Ντιλέινι, Σουαρέ, Ζαχά, Καμπάιγ (72' Πάντσεον), ΜακΆρθουρ, Γιέντινακ, Μπολάσι, Γουίκαμ (86' Γκέιλ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλένσια, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Ρόχο (66' Νταρμιάν), Κάρικ, Φελαϊνί, Μάτα (90' Λίνγκαρντ), Ρούνεϊ, Μαρσιάλ, Ράσφορντ (72' Γιανγκ)