Ναι, αυτή η Αγγλία θα προχωρήσει στο Euro!

Το σκωτσέζικο ντους στο οποίο η Αγγλία υπέβαλλε τον κόσμο της μέσα σε λίγες μέρες δεν είναι κατι το ασυνήθιστο! Τη μια μέρα στον έβδομο ουρανό την άλλη απότομη προσγείωση δεν είναι κάτι που συναντάται μόνο τώρα αλλα διαχρονικά και όχι μονο σχετικά με την Αγγλία αλλά με πολλές εθνικές ομάδες! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ναι, αυτή η Αγγλία θα προχωρήσει στο Euro!

Τον ενθουσιασμό της τεράστιας νίκης και κυρίως εμφάνισης στο Βερολίνο με αντιπαλο τη Γερμανια διαδέχτηκε το μούδιασμα απο την ήττα απο την Ολλανδια που εφτασε στα επτά ματς αήττητη κοντρα στα "λιοντάρια"! Ωστόσο αν καποιος αντιμετωπίσει ψύχραιμα τα πραγματα η εικονα ηταν καλη για την ομάδα του Ροι Χότζον και μονο θετικά ειναι τα πρόσημα που μπορούν να μπουν έπειτα απο αυτα τα δυο φιλικά ματς! Φυσικα υπήρξαν και αρνητικά γεγονότα αλλα αυτα μοιάζουν να ειναι πολυ φυσιολογικά παρεπόμενα αφου για αυτο τον λόγο γίνονται τα παιχνίδια! Και ενα απο τα πιο βασικά ερωτηματικά που δεν εχουν απαντηθεί ειναι ποια θα ειναι η αμυνα οταν έρθει η ωρα του πρώτου επίσημου αγώνα με  τη Ρωσια στη Μασσαλια!

Ο πιο μεγάλος χαμένος αυτού του δεύτερου φιλικού ματς ειναι ο αμυντικός της Εβερτον Τζον Στόουνς. Η ευθύνη του στο πρωτο γκολ και γενικά η εικονα του να προσπαθεί να παίξει και όχι να απομακρύνει τη μπάλα οταν κινδυνεύει η αμυνα φέρνει στην επιφάνεια το μεγαλο ζήτημα που προκύπτει απο την ατελείωτη κουβεντα για το ποσο καλός ειναι ο 21χρονος αμυντικός! Αυτη η μεταγραφολογία με τον Στόουνς να ειναι στόχος της Τσελσι και της Γιουναιτεντ αλλα και την Μπαρτσελονα να μπαίνει στο κάδρο απο δημοσιεύματα και απο αναλύσεις παλιών σταρ που εκθειάζουν την ικανότητα του Στόουνς να κατεβάζει μπάλα και να δημιουργεί παιχνιδι! Ολα αυτα τα γεγονότα ομως πιθανοτατα φούσκωσαν το μυαλό του και αντί να σκεφτεται πρώτα σαν αμυντικός προσπαθεί να κανει την τελεια πάσα ή την κατάλληλη κατεβασιά με τη μπάλα με αποτέλεσμα να γινεται πηγή κινδύνου για την ομάδα!

Ενα αλλο πρόβλημα που προκύπτει ειναι ηβθεση του γκολκιπερ αφου αποδεικνύεται στη πράξη μετα τα δυο ματς πως ο Τζο Χαρτ παραμενει αναντικατάστατος! Επισης β μέτρια εικονα του Ρος Μπάρκλεϊ στον ελεύθερο ρολο πίσω απο τους φορ επαναφέρει τη κουβεντα για το ποσο τελικά χρήσιμη παραμενει η εμπειρια του Ρούνει σε εναν τέτοιο ρολο! Το σίγουρο ειναι πως ο Βαρντι μετα απο ακομη μια σημαντική εμφάνιση και γκολ δύσκολα βγαινει απο την ενδεκάδα πιθανοτατα με τον Κειν διπλα του.
Στα πολυ θετικά η εμφάνιση του Νταιερ που με την εικονα του στο Βερολίνο παιρνει φανέλα βασικού και του Ντέλε ¶λι που ουσιαστικά ειναι ο μόνος που μπορει να παίξει αυτο το ρολο του box to box μέσου με ιδιαίτερη ικανότητα!

Επισης πολυ βελτιωμένη ηταν η εικονα του Λαλάνα αλλα και των δυο ακραίων μπακ Κλάιν και Ροουζ. Αντίθετα απο τους χαμενους αυτού του διπλού τεστ ηταν ο Μιλνερ ( ο οποιος έχασε την ευκαιρία να πείσει για τη χρησιμότητα του) και ο Γουόλκοτ στο διάστημα που αγωνίστηκε σε αντίθεση με τον Σταριτζ που στην επιςτροφη του ύστερα απο 585 μέρες με τη φανέλα της εθνικής έδειξε πως εχει την ποιότητα αλλα οι Κειν Βαρντι προηγούνται πια στη σειρά! Και ο Ντανι Ντρινκγουοτερ έδειξε εξαιρετικά στοιχεία στο ντεμπούτο του με τον Χότζον να εχει ακομα μια λύση!
Στατιστικά ηταν η πρώτη φορα μετα τον Μαΐου 1974 που δυο παίκτες της Λέστερ έπαιζαν βασικοί σε ματς της εθνικής Αγγλίας! Τοτε ηταν τρεις στη βασική ενδεκάδα σε μια ισοπαλία με την Αργεντινή 2-2 ο γκολκιπερ Σιλτον και οι επιθετικοί Γουορθινγκτον και Γουελερ!
Για να έρθουμε παλι στο παρόν ομως η Αγγλια απο αυτα τα δυο ματς βγήκε πιο έτοιμη για τα τελικά! Ο προπονητής της εθνικής Ολλανδιας Ντανι Μπλιντ είπε πως θα φτάσει η Αγγλια στα ημιτελικά του Euro κατι που δεν θα ειναι λιγο αν υπολογίσει κανεις
πως το 1996 ηταν η τελευταία φορα που πέτυχε κατι τέτοιο! Όλη η νεα φουρνιά δινει μια ταχύτητα και έκρηξη στην ομάδα και γενικά η τωρινη εθνική εχει παίκτες που ξέρουν μπάλα και που μπορουν να δημιουργήσουν παιχνιδι κατι που φάνηκε κυρίως στο Βερολίνο!

Η "μπάλα" πρέπει να κρατηθεί ωστόσο χαμηλά! Γιατι αυτο ηταν παραδοσιακά το μεγαλο πρόβλημα της Αγγλίας! Και ναι, αυτη η φουρνιά οπως επέμενα μετα τον πρόωρο αποκλεισμό απο το Μουντιάλ,  εχει τις δυνατότητες να κανει πολυ καλη εμφάνιση στα γήπεδα της Γαλλίας! Φτάνει οι βασικές μονάδες της να ειναι σε καλη κατάσταση οταν λήξει η σεζον στην Πρεμιερ Λιγκ!