Οι μεταγραφές του χειμώνα στην Πρέμιερ Λιγκ

Το χειμερινό μεταγραφικό «παζάρι» ολοκληρώθηκε με τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να ξοδεύουν 172,65 εκατομμύρια λίρες και μαζί με τις αγορές του καλοκαιρού το συνολικό ποσό για την ενίσχυσή τους ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο! Διαβάστε αναλυτικά πως κινήθηκαν οι 20 «μονομάχοι».



Οι μεταγραφές του χειμώνα στην Πρέμιερ Λιγκ

Πιο… ανοικτοχέρα από όλους αυτόν το χειμώνα αποδείχθηκε η Νιούκαστλ. Η ομάδα του Στιβ ΜακΚλάρεν προχώρησε σε τρεις ακριβές μεταγραφές (ο Ντουμπιά αποκτήθηκε δανεικός), ξοδεύοντας σχεδόν 30 εκατομμύρια λίρες για να κάνει δικούς της τους Τζόντζο Σέλβεϊ , Άντρος Τάουνσεντ και Ανρί Σαϊβέ.

Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε η Νόριτς, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια λίρες για τους Κλόζε, Νέισμιθ, Πίντο, Τζάρβις και το νεαρό Μάντισον, ενώ η μεταγραφή-ρεκόρ του Τζιανέλι Ιμπουλά έφερε τη Στόουκ στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Πέραν πάντως της Νόριτς και οι άλλοι δύο νεοφώτιστοι δεν τσιγκουνεύτηκαν αυτόν το χειμώνα. Γουότφορντ (Άμπραμπατ, Σουάρες, Παντίλιμον) και Μπόρνμουθ (Αφόμπε, Γκράμπαν, Γουίγκινς και δανεισμός Ιτούρμπε) βρίσκονται στις θέσεις 4 και 5, ενώ διψήφιο νούμερο σε εκατομμύρια λίρες «χτύπησαν» και η  Έβερτον (Νιάσε, Ταρασάι) με την Σάντερλαντ (Καζρί, Κονέ, Κίρκοφ και δανεισμός Εντόι). Η πρωτοπόρος Λέστερ είναι 8η στα έξοδα, με τους Αμάρτεϊ και Γκρέι να κοστίζουν κοντά στα 9 εκατομμύρια.

Μεταγραφές δεν σημαίνει όμως μόνο αγορές, αλλά και πωλήσεις και με γνώμονα αυτό λειτούργησαν κάποιοι. Όπως η Τσέλσι, που βγήκε κερδισμένη περισσότερο από κάθε άλλο σύλλογο στο Νησί με την παραχώρηση του Ραμίρες στην κινεζική Ζιανγκζού. Οι «μπλε» καρπώθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες, ξοδεύοντας ελάχιστα από αυτά για τον Αμερικανό στόπερ, Μιάζγκα. Ο Πάτο πήγε στο Λονδίνο ως δανεικός.

Μία και… καλή μεταγραφή σκέφτηκαν από την πλευρά τους Άρσεναλ (Ελνενί), Σαουθάμπτον (Όστιν) και φυσικά η Στόουκ (Ιμπουλά) που αναφέραμε νωρίτερα.

Μία μεταγραφή και ένας δανεισμός ήταν ένας ακόμα «συνδυασμός», με βάση τον οποίο πορεύθηκαν η Λίβερπουλ (Γκρούγιτς/Κόκερ), η Γουέστ Χαμ (Μπάιραμ/Εμενίκε) και η Σουόνσι (Παλόσκι/Φερ).

Τέλος οι πέντε από τις συνολικά 20 ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου αποφάσισαν (ή αναγκάστηκαν) να μην βγάλουν ούτε λίρα από την τσέπη. Ο λόγος για τις Κρίσταλ Πάλας (Αντεμπαγιόρ), Γουέστ Μπρομ (Πρίτσαρντ, Σάντρο) και Άστον Βίλα (επιστροφή Σισοκό) που ενισχύθηκαν με ελεύθερους και δανεικούς και τις Γιουνάιτεντ και Τότεναμ που δεν έκαναν καμία προσθήκη στο ρόστερ τους…

Καμία προσθήκη ουσιαστικά δεν έκανε και η Μάντσεστερ Σίτι, που πήρε τους Κάσερες (240 χιλιάδες) και Μπράταν (ελεύθερος), αφήνοντας αμφότερους να συνεχίσουν στην Αυστραλία. Οι «πολίτες» πάντως κατάφεραν να επισκιάσουν τα πάντα χθες, στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών, με την ανακοίνωση της συμφωνίας τους με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που θα τα παίρνει και θα τα δίνει… μαζεμένα από το καλοκαίρι και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε μια πρώτη ανάγνωση το συμπέρασμα από τον μήνα που πέρασε είναι ένα… Ξόδεψαν περισσότερο (σχεδόν) όλοι όσοι κινδυνεύουν, εκτός της Άστον Βίλα, που ο ίδιος ο Ρεμί Γκαρντ δήλωσε πως η (επίσης σχεδόν) μη αναστρέψιμη αγωνιστική κατάσταση της ομάδας λειτούργησε αποτρεπτικά για τους υποψήφιους μεταγραφικούς της στόχους.

Αναλυτικά τα έξοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ για τις μεταγραφές του χειμώνα: