Εχει γυρίσει η κλεψύδρα για Μουρίνιο!

Η νίκη είναι συνήθεια λένε, αλλά το κακό της υπόθεσης είναι ότι συνήθεια είναι και η ήττα. Αν σε πάρει από κάτω, δύσκολα μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, και κάπως έτσι φαίνεται να συμβαίνει με την φετινή περίπτωση της Τσέλσι. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Εχει γυρίσει η κλεψύδρα για Μουρίνιο!

Τα «σφυριά» του Σλάβεν Μπίλιτς, έδωσαν μια δυνατή κατραπακιά στην ομάδα του Μουρίνιο το περασμένο Σάββατο, οδηγώντας τους πρωταθλητές Αγγλίας, στα τάρταρα της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ.

Η Τσέλσι, έχει μαζέψει μόλις έντεκα βαθμούς φέτος στο πρωτάθλημα σε δέκα παιχνίδια, μετρώντας μόλις μία νίκη στα τέσσερα τελευταία ματς. Παρόλο που απέναντι στην Άστον Βίλα έδειξε στοιχεία ανάκαμψης και ανασύνταξης, προβλημάτισε εκ νέου το Σάββατο κόντρα στη Γουέστ Χαμ, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Ήδη οι δημοσιογράφοι στην Αγγλία, έχουν βγει στο σεργιάνι, ψάχνοντας ήδη τον αντικαταστάτη του «Special One», ενώ έχει ξεκινήσει η διαδοχολογία με τα ονόματα των Αντσελότι και Χίντινκ να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι.
 Και πως να μην ξεκινήσει η συγκεκριμένη κουβέντα, όταν η φετινή εκκίνηση των «μπλε», αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα πρωταθλήτριας ομάδας στην Αγγλία, μετά από αυτό της Λιντς Γιουνάιτεντ το 1974.

 Ήταν τότε που το Μάιο η ομάδα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια, αλλά στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου δεν μπορούσε με τίποτα να σηκώσει κεφάλι, στις περιβόητες 44 καταραμένες μέρες του θρύλουΜπράιαν Κλαφ στον πάγκο, εκείνης της «καταραμένης» ομάδας, η πορεία της οποίας έμελλε να γίνει ακόμα και ταινία, με το γνωστό «Dammed United». Για τους Λονδρέζους το κακό φαίνεται πως άρχισε ήδη από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, σε εκείνο το εντός έδρας 2-2 με τη Σουόνσι.  Ήταν το ματς στο οποίο καταγράφηκε το περιστατικό με την γιατρό της Τσέλσι Εύα Καρνέιρο, η οποία δέχθηκε τις ύβρεις του Μουρίνιο για την απόφαση της να μπει στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την άδεια του. Λες και τον καταράστηκε η συγκεκριμένη κυρία, αφού από τότε και μετά, ήταν λες και έπεσαν πάνω στην ομάδα του Μουρίνιο, οι επτά πληγές του Φαραώ.

Η ήττα από τη Σίτι την επόμενη αγωνιστική με 3-0, οι δύο απανωτές ήττες από Κρίσταλ Πάλας και Έβερτον, κάτι που είχε να συμβεί στο Πορτογάλο από τον Μάιο του 2006 και φυσικά η τιμωρία του Ντιέγκο Κόστα για τρεις αγωνιστικές, οδήγησαν στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση της φράσης του λαού, για το στραβό κλήμα που έφαγε ο γάιδαρος. Η φετινή πορεία του «Special One» δεν είναι τελικά τόσο... special, με τον Μουρίνιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του.

Επί της ουσίας, εκείνο που θα κρίνει το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον του στον πάγκο των «μπλε» θα είναι το παιχνίδι απέναντι στη Λίβερπουλ στο «ΣτάμφορντΜπριτζ» το επόμενο Σάββατο. Απέναντι στον Κλοπ, ο Μουρίνιο θα κληθεί να αποδείξει πόσα απίδια βάζει ο σάκος και αν υπάρχει ακόμα άμμος στην κλεψύδρα του,στον πάγκο των πρωταθλητών.Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Πορτογάλος τεχνικός βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυσης με ένα μόλις παιχνίδι να τον χωρίζει από την ανεργία, παρά το γεγονός πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δείχνει να τον πιστεύει και να τον στηρίζει.

Όμως το γεγονός πως ακόμα και ο κορυφαίος κατά πολλούς προπονητής στον κόσμο, τίθεται από αμφισβήτηση, γεννά μια νέα τάση, μια νέα συνήθεια για τους προπονητές στην Αγγλία, αφού πλέον κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο. Η εποχή που οι προπονητές ήταν αιωνόβιοι και έφευγαν από τις ομάδες τους μόνο στα...βαθιά γεράματα, δείχνει πως έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού πλέον είναι απαγορευτικό για κάθε τεχνικό να κάνει η ομάδα του «κοιλιά», έστω και για ένα τρίμηνο, όπως συμβαίνει φέτος με την Τσέλσι.

Μετά και το τέλος του Φέργκιουσον, μόνο ο Βενγκέρ εξακολουθεί να εκφράζει τη παλιά σχολή, εκείνη που ειχε δικαίωμα στο λαθος, αφού όταν αποσυρθεί και αυτός, θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην νέα εποχή. Μια εποχή που δεν συγχωρεί λάθη, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην πόρτα της εξόδου ακόμα και τον... Ζοζέ Μουρίνιο.Γιατι σε αυτο που συνηθίσαμε να λεμε μοντέρνο ποδόσφαιρο εισαι παντα μολις ενα ματς ( μη πω και ενα ημίχρονο) μακριά απο την απόλυση!


Πηγή: εφημερίδα Sportday