Η κουλτούρα του Γύπα και ο Ζοσέ!

Υπάρχουν στιγμές που γίνεσαι δέσμιος της ίδιας σου της επιτυχίας! Όταν στις τελευταίες 13 σεζόν (σε μερικά από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης) οι ομάδες σου έχουν κατακτήσει οκτώ φορές τον τίτλο και διαθέτεις επιπλέον δύο τρόπαια του Champions League και ενα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στη συλλογή, κανονικά θα έπρεπε να μην υπαρχει η λέξη "απόλυση" στο λεξιλόγιο σου!



Η κουλτούρα του Γύπα και ο Ζοσέ!

Αυτή όμως είναι και η παράνοια του μοντέρνου ποδοσφαίρου! Τετοια που να κινδυνεύει ακομη και ένας όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο με απομάκρυνση εάν μια κακή σεζόν ακολουθήσει ακόμα και ένα πρωτάθλημα!

Δίνοντας μια ξεχωριστή συνέντευξη στη Daily Mail ο Μουρίνιο παραδέχτηκε πως οι ίδιες οι επιτυχίες του τον έχουν εγκλωβίσει σε κουβέντες για απόλυση κάθε φορά που μια ομάδα του δεν παίζει καλά. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει συχνά αφου στις 16 σεζόν που είναι προπονητής μόνο δυο απολύθηκε και η πρώτη στη Μπενφίκα το 2000 έμοιαζε χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου από τη στιγμή που ο πρόεδρος που τον ειχε επιλέξει έχασε τις εκλογές του συλλόγου ενάμιση μήνα μετά την πρόσληψη!

Η δεύτερη φορά ήταν πιο δραματική αφού συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2007 και ήρθε την ώρα που σε τρεις σεζόν είχε βάλει τη Τσέλσι στον ποδοσφαιρικό χάρτη με σερί πρωταθλήματα ( τα πρώτα του συλλόγου μετά απο μισό αιώνα) και ενα Κύπελλο Αγγλίας!Ο Μουρίνιο δεν κρύφτηκε πίσω απο το δάχτυλο του και μίλησε για τα πάντα. Αλλά δεν παρέλειψε να κάνει και την επισήμανση πως η κουλτούρα του γύπα (culture of the Vulture) έχει πια εισχωρήσει στην αγγλικη κοινωνία.

"Κάποτε στο νησί σας υπήρχε σεβασμός στη δουλειά που κρατούσε κάποιος. Τα τελευταία πέντε χρόνια διαπιστώνω την αλλαγή με πολύ κόσμο να φέρνει στροφές σαν τον γύπα πάνω από κάποιον που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του! Δεν είναι σωστό και εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου" είπε και δεν εχει άδικο!

Πάντως η Τσελσι με το 0-0 στο Κίεβο μπορεί να μην νίκησε αλλά έβγαλε χαρακτήρα. Και αυτό είναι κάτι που της έλειψε πολύ φέτος!