Το 10x10 που... κάνει θαύματα!

Η παράδοση λέει ότι η ομάδα, η οποία καταφέρνει το απόλυτο στα προκριματικά, πραγματοποιεί αξιοσημείωτη πορεία στο Euro. Το england365.gr με αφορμή το 10x10 της Αγγλίας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας το 2016, παρουσιάζει τις ομάδες που είχαν πετύχει κάτι ανάλογο και πως συνέχισαν την... κρίσιμη ώρα.  



Το 10x10 που... κάνει θαύματα!

Γαλλία:

Έχοντας αποτύχει να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 ή το Μουντιάλ του 1990, η εθνική ομάδα της Γαλλίας πέρασε στο Euro του 1992, με οδηγούς τους Ζαν Πιέρ Παπέν και Ερίκ Καντονά! Οι δύο θρύλοι είχαν πετύχει 20 γκολ στα οχτώ παιχνίδια των προκριματικών και έστειλαν τους «τρικολόρ» στην τελική φάση της διοργάνωσης. Εκεί, ωστόσο, απέτυχαν να αποδείξουν στην πράξη ότι άξιζαν τον τίτλο του φαβορί, δεν πήραν ούτε μια νίκη και αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.

Στο Euro 2004, τα πράγματα άλλαξαν. Στα προκριματικά, οι ομάδες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γαλλία ήταν οι Κύπρος, Μάλτα, Ισραήλ και Σλοβενία και το αίσθημα της ανασύνταξης και της... μεγάλης επιστροφής μετά το καταστροφικό Μουντιάλ του 2002, οδήγησε αποκλειστικά σε νίκες. Με 29 γκολ ενεργητικό και μόλις δύο παθητικό, το σύνολο του Ζακ Σαντίνι ταξίδεψε στην Πορτογαλία και η πορεία τους σταμάτησε από την Εθνική Ελλάδας και την κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα που νίκησε τον Φαμπιάν Μπαρτέζ!

Τσεχία:

Απόλυτη επιβολή στα προκριματικά του Euro 2000, αφού οι Τσέχοι κατάφεραν να τερματίσουν στην κορυφή του ομίλου τους και μάλιστα με 12 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη, Σκωτία! Ωστόσο, αποτέλεσαν το δεύτερο παράδειγμα εθνικής ομάδας που με το απόλυτο στην προκριματική φάση δεν κατάφερνει να προχωρήσει. Τα βρήκε πολύ σκούρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη σε Ολλανδία και Βέλγιο. Η Τσεχία ηττήθηκε από τους διοργανωτές και τους μετέπειτα κατακτητές του τίτλου, Γάλλους, ενώ αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι έπειτα από νίκη με σκορ 2-0 επί της Δανίας.

Γερμανία:

Η εθνική ομάδα με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από το απόλυτο στα προκριματικά. Έπειτα από την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, τα «πάντσερ» επανήλθαν δυναμικά σε μεγάλο ποδοσφαιρικό θεσμό, ξεπέρασαν ομάδες όπως το Βέλγιο και η Τουρκία σε ένα ζόρικο γκρουπ και βρέθηκαν στις Πολωνία και Ουκρανία. Πορτογαλία, Ολλανδία, Δανία και Ελλάδα ήταν εμπόδια που δεν μπορούσαν να σταματήσουν την πορεία των Γερμανών, μέχρι να τεθούν αντιμέτωποι με τους Ιταλούς και τον Μάριο Μπαλοτέλι. Εκεί, στα ημιτελικά, είδαν το stop...

Ισπανία:

Το καλύτερο παράδειγμα! Αυτό που κάθε εθνική ομάδα θα ήθελε να πετύχει! Η Ισπανία, στο φινάλε της κυριαρχίας της σε Ευρώπη και κόσμο, έφτασε στο Euro 2012 παίρνοντας μονάχα νίκες και η εντυπωσιακή πορεία θα ολοκληρωνόταν με την κατάκτηση του τίτλου. Ο μεγάλος τελικός απέναντι στην Ιταλία και το πανεύκολο 4-0 ήταν η τρανή απόδειξη της ανωτερότητας, της πολύ καλύτερης προετοιμασίας και της ποιότητας των «φούριας ρόχας» σε εκείνη τη διοργάνωση...