Μια Πρέμιερ Λιγκ διαφορετικών ταχυτήτων

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από τις πρώτες δύο αγωνιστικές όμως κάποιες διαπιστώσεις αναμφίβολα μπορούν να γίνουν. Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ στην έναρξή της, τρέχει με διαφορετικές ταχύτητες. Γράφει ο Τόλης Χριστοφοράκης.



Μια Πρέμιερ Λιγκ διαφορετικών ταχυτήτων

Εχουν ήδη διαμορφωθεί γκρουπ ομάδων. Αν εξαιρέσει κάποιος την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία θυμήθηκε από το τελευταίο της πρωτάθλημα, πως είναι να μπαίνεις να μπαίνεις στη σεζόν με το πόδι στο γκάζι, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους διεκδικητές βαθμών, έχουν ήδη δώσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορούσαν άνετα να μπουν στην κατηγορία «Προσέχω για να έχω». Μπορεί οι «κόκκινοι διάβολοι» πέρυσι να πήραν το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά κανείς στο σύλλογο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η σεζόν ήταν επιτυχημένη. Πόσω μάλλον για τη Λίβερπουλ. Τόσο ο Μπρένταν Ρότζερς όσο και ο Λουίς Φαν Χάαλ, φαίνεται να αδιαφορούν για τα «φτωχά» 1-0 στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές. Σημασία έχουν οι έξι βαθμοί, ειδικά από την στιγμή που ακολουθούν για 3η και 4η αγωνιστική τα πρώτα ντέρμπι.

Τσέλσι και Τότεναμ σε καμία περίπτωση δεν ονειρεύονταν να έχουν μόλις ένα βαθμό μετά από δύο αγώνες. Κι αν για την Τότεναμ δεν προκαλεί εντύπωση η «αφέλεια» με την οποία χάθηκαν πέντε πόντοι, για την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο δεδομένα προκαλεί προβληματισμό. Η λογικά λέει ότι έρχεται ξέσπασμα απέναντι στην Μπρόμιτς αλλά αυτό ούτε ο Πορτογάλος δεν μπορεί να το εγγυηθεί με την εικόνα των πρώτων δύο εβδομάδων.

Σάντερλαντ, Στόουκ και Νιούκαστλ συγκαταλέγονται στις «στάσιμες». Αμφιβάλλω αν και ο πιο αισιόδοξος οπαδός τους σε αυτές τις πρώτες δύο αγωνιστικές είδε κάτι διαφορετικό από πέρυσι. Ιδιο στιλ ποδοσφαίρου, κλασσικά προβλήματα στην ανάπτυξη και κάπου εκεί απορείς, γιατί αργούν να βγουν στο χορτάρι όσα δούλευαν το καλοκαίρι. Αν βγουν βέβαια κάποια στιγμή...

Εβερτον, Σουόνσι και Αρσεναλ μπορούν άνετα να μπουν σε μια κατηγορία, στην οποία ζητάς «παράταση λίγων ημερών» για να βγάλεις έστω και ένα συμπέρασμα. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δείχνει πιο επιθετική φέτος αλλά πέρυσι το μεγάλο της πρόβλημα αποδείχθηκε η άμυνα, η Σουόνσι εκπλήσσει με τη συνέπειά της και ίσως αποδειχθεί το αουτσάιντερ που θα αποτελέσει τη φετινή έκπληξη ενώ η Αρσεναλ σίγουρα έχει ξεκινήσει με χαμηλή ταχύτητα, η οποία ίσως βελτιωθεί όταν ο Αλέξις Σάντσες θα αποκτήσει ρυθμό.

Σε πρώτο πλάνο η Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε όπως ακριβώς περιμέναμε και όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σε προηγούμενο άρθρο του κάνοντας λόγο για την πιο δύσκολη της τελευταίας 15ετίας. Απλά θα προσθέσω ότι ίσως να είναι και η χρονιά που θα δούμε τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα απόδοσης, όχι μόνος στις «μικρομεσαίες» ομάδες αλλά ακόμη και στο Top-5 που θα διεκδικήσει τον τίτλο.