Μπίλιτς και Γουέστ Χαμ θα βγουν κερδισμένοι

Η πρόσληψη του Σλάβεν Μπίλιτς στον πάγκο της Γουέστ Χαμ έχει ένα και μόνο στόχο. Να βοηθήσει τα «σφυριά» να αλλάξουν στάτους στο μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Μπίλιτς και Γουέστ Χαμ θα βγουν κερδισμένοι

Ο Κροάτης συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει στο έργο του. Πριν δύο χρόνια, η Γουέστ Χαμ άρχισε να σιγοψιθυρίζει ότι θέλει να αλλάξει επίπεδο. Να κυνηγήσει σταδιακά την πρώτη εξάδα και τις ευρωπαϊκές συμμετοχές. Ο Σαμ Αλαρντάις για ένα μεγάλο διάστημα έδειχνε ικανός να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, όμως ακόμη ικανότερος δείχνει ο Σλάβεν Μπίλιτς.

Ο Κροάτης, ο οποίος συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό μέσω της δουλειάς που έκανε στην εθνική ομάδα της Κροατίας στο δρόμο για το Euro του 2008, μπορεί να μην εξαργύρωσε την εξαετία του στον πάγκο των Κροατών με μια μεταγραφή σε σύλλογο μεγάλου επιπέδου όμως μέσα από τις Λοκομοτίβ και Μπεσίκτας απέκτησε εμπειρία. Ειδικά στην Τουρκία όπου κινήθηκε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχοντας απέναντί του ισχυρούς αντιπάλους.

Τώρα επιστρέφει στο Λονδίνο, εκεί όπου αγωνίστηκε ως παίκτης στα τέλη της δεκαετία του ’90 για να φέρει τη Γουέστ Χαμ, στο επίπεδο που επιθυμούν οι διοικούντες. Σε αυτό που δεν ανταποκρίθηκε ο Αλαρντάις, παρά το γεγονός ότι μέχρι του δρόμου τα μισά στο πρωτάθλημα που τελείωσε, η Γουέστ Χαμ έδειχνε ικανή για την υπέρβαση. Ο Μπίλιτς είναι νέος, δυναμικός χαρακτήρας και ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία της Γουέστ Χαμ.

Σαν τεχνικός, πλην της εθνικής Κροατίας δεν έχει καταφέρει να αλλάξει το στάτους μιας ομάδας και δεν αναφέρομαι μόνο σε τίτλους. Αλλωστε και ο στόχος της Γουέστ Χαμ δεν είναι τόσο το να αρχίσει να κατακτά τρόπαια αλλά να ανέβει Level. Γι’ αυτό το λόγο προσλήφθηκε και πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Ισως καλύτερα απ’ ότι θα μπορούσε ένας Άγγλος προπονητής, ο οποίος γνωρίζει την Πρέμιερ.

Αυτό το άγνωστο για τον προπονητή Μπίλιτς, είναι που δημιουργεί και αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Δουλεύει αρκετά, διψάει για διάκριση και είναι σίγουρο πως θα δει την Γουέστ Χαμ σαν ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι για την μετέπειτα εξέλιξή του. Εχω την αίσθηση ότι κερδισμένοι θα βγουν και οι δύο από αυτή τη συνεργασία.