Από ερασιτέχνες... διεθνείς

Ανάμεσα στα ονόματα που απαρτίζουν την αποστολή της εθνικής Αγγλίας για τα παιχνίδια του επόμενου μήνα κόντρα σε Ιρλανδία και Σλοβενία υπάρχουν και αυτά των Βάρντι-Όστιν. Κοινό χαρακτηριστικό τους η συμμετοχή τους πριν λίγα χρόνια σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.



Από ερασιτέχνες... διεθνείς

Εν αναμονή, λοιπόν, των παρθενικών εμφανίσεων των επιθετικών της Λέστερ και της ΚΠΡ,  το england365.gr σας παρουσιάζει μερικούς διεθνείς που ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή.

Στιούαρτ Πιρς-78 συμμετοχές

Ο “Psycho” μέχρι τα 21 του έπαιζε στην άσημη Γουίλντστοουν βγάζοντας το ψωμί του ως ηλεκτρολόγος. Όταν το 1983 η Κόβεντρι, που τότε αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, πρόσφερε το ποσό των τριάντα χιλιάδων λιρών για να τον αποκτήσει κανένας δεν περίμενε ότι θα εξελισσόταν σε μία από τις πιο θρυλικές μορφές της εθνικής Αγγλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στη Νότινγχαμ Φόρεστ, ενώ αρκετοί τον θυμούνται λόγω του χαμένου του πέναλτι εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990.

Ίαν Ράιτ- 33 συμμετοχές

Τα παιδικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, καθώς πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του όταν ήταν δύο ετών. Στα 22 του εντοπίστηκε από τους ανιχνευτές ταλέντων της Κρίσταλ Πάλας, η οποία τον απέκτησε μετά από δοκιμή από την από την Γκρήνουιτς Μπόροου και  σίγουρα δεν το μετάνιωσε. Το 1991 πουλήθηκε έναντι δυόμιση εκατομμυρίων λιρών στην Άρσεναλ, με τη φανέλα της οποίας πέτυχε σπουδαία πράγματα.  Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 33 φορές, χωρίς να πάρει μέρος σε καμία μεγάλη διοργάνωση.

Λές Φέρντιναντ-17 συμμετοχές

Έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο σε μία ομάδα Κυπρίων που είχε έδρα την Αγγλία, ενώ μέχρι τα είκοσι του αγωνιζόταν στην ερασιτεχνική Χάγιες. Σε εκείνη την ηλικία εντοπίστηκε από την Κ.Π.Ρ. η οποία τον απέκτησε έναντι τριάντα χιλιάδων λιρών. Εκτός από τους Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς έκανε σπουδαία καριέρα και σε έναν ακόμα σύλλογο του Λονδίνου, την Τότεναμ, ενώ με την εθνική Αγγλίας ήταν παρών στις αποστολές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1996 και του παγκοσμίου κυπέλλου του 1998 χωρίς όμως να «γράψει» κάποια συμμετοχή στις συγκεκριμένες διοργανώσεις.

Κρις Σμόλινγκ- 16 συμμετοχές

Ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης της λίστας αγωνίζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του Νησιού, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.  Πριν τη Γιουνάιτεντ αγωνιζόταν στη Φούλαμ, η οποία τον είχε αποκτήσει από…κάποια Μέντστοουν Γιουνάιτεντ σε ηλικία δεκαεννιά ετών. Οι «κότατζερς» μπορούσαν να πάρουν τον Σμόλινγκ χωρίς να δώσουν χρήματα στην ομάδα του, όμως προτίμησαν να την ανταμείψουν με δέκα χιλιάδες λίρες όταν έγινε η μεταγραφή και άλλα τόσα για κάθε δεκάδα αγώνων που συμπλήρωνε.

 

Κέβιν Φίλιπς- 8 συμμετοχές

Ο Φίλιπς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πριν από περίπου ένα χρόνο αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Λέστερ. Στην αρχή της ποδοσφαιρικής του διαδρομής έπαιζε στην ερασιτεχνική Μπάντοκ Τάουν, αρχικά ως αμυντικός και στη συνέχεια στην επιθετική γραμμή. Επαγγελματικό συμβόλαιο του πρόσφερε η Γουότφορντ, ενώ μεγάλη καριέρα έκανε με τη Σάντερλαντ. Οι οκτώ συμμετοχές του με τα «τρία λιοντάρια» χρονολογούνται μεταξύ 1999 και 2002, ενώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 συμμετείχε στην αποστολή, χωρίς όμως να πατήσει στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Σταν Κόλιμορ- 3 συμμετοχές

Μέχρι τα δεκαεννιά του, ο Σταν Κόλιμορ αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας με τη φανέλα των Στάφορντ Ρέιντζερς. Τότε εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της Κρίσταλ Πάλας που του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια εξελίχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους γυρολόγους των βρετανικών γηπέδων. Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο μόλις τρεις φορές μεταξύ 1995 και 1998 χωρίς να καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Στέφανος Μαρολαχάκης