Προτιμούν το χρήμα από τη δόξα

Το Γιουρόπα Λιγκ παραμένει αδιάφορο για τις περισσότερες ομάδες της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις αγγλικές, οι οποίες λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων οικονομικών, δεν του δίνουν καν σημασία. Γράφει ο Τόλης Χριστοφοράκης.



Προτιμούν το χρήμα από τη δόξα

Πόσο λάθος όμως κάνουν; Πριν μερικά χρόνια η διοίκηση της Μπέρμιγχαμ είχε αναλύσει με αριθμούς ότι από το Λιγκ Καπ θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα αν έφτανε μέχρι τον τελικό από το να κυνηγούσε την ευρωπαϊκή καταξίωση μέσω του Γιουρόπα Λιγκ. Άδικο δεν έχουν αλλά το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

Οι αγγλικοί σύλλογοι έμαθαν τα τελευταία χρόνια να κυνηγούν τα παχυλά συμβόλαια. Επηρεασμένοι από τα τρελά λεφτά που προσφέρει η Πρέμιερ Λιγκ, αγνοούν οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει λίρες. Οι προσπάθειες του Μισέλ Πλατινί να κάνει πιο ανταγωνιστική τη διοργάνωση, φαίνεται ότι δεν πείθει αφού εδώ και καιρό ψάχνω να βρω δηλώσεις κάποιων πρωταγωνιστών από τις Λίβερπουλ, Τότεναμ, Σαουθάμπτον που να δείχνουν κάψα για έξοδο στην Ευρώπη.

Το παράδειγμα της Σεβίλλης στην Ισπανία, δεν δείχνει διάθεση να το ακολουθήσει κανείς. Οι Άγγλοι εξακολουθούν να βλέπουν σαν αγγαρεία το συγκεκριμένο θεσμό και γι'αυτό ίσως η Έβερτον γνώρισε και έναν απίστευτο διασυρμό φέτος από την Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία.

Ολα αυτά την ώρα που η Αγγλία έχει ξεχάσει τι σημαίνει κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας στο συγκεκριμένο θεσμό, με εξαίρεση την Τσέλσι. Οι αγγλικοί σύλλογοι κινδυνεύουν από μόνες τους να περιοριστούν σε μια κλειστή ποδοσφαιρική κοινωνία, επιδεικνύοντας συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού που δεν βολεύεται με τα λίγα παρά μόνο με τα πολλά. Λες και αυτά τα λίγα έχουν κουραστεί να τα κατακτούν, το ένα μετά το άλλο. Μ'αυτά και μ' αυτά περιμένω να δω ποιες εκ των Λίβερπουλ, Τότεναμ και Σαουθάμπτον θα παλέψουν λυσσασμένα για την ευρωπαϊκή τους έξοδο την τελευταία αγωνιστική.