Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών (video)

Μία μέρα σαν σήμερα, πριν 62 χρόνια ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχουν γεννηθεί ποτέ στο Νησί, ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, χάρισε στους 100.000 φιλάθλους που κατέκλυσαν το Γουέμπλεϊ  μια σπάνιας ομορφιάς ποδοσφαιρική παράσταση. Ήταν ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας του 1953 ανάμεσα στη Μπλάκπουλ και τη Μπόλτον, που στις μέρες μας μνημονεύεται ως ο «τελικός του Στάνλεϊ Μάθιους».



Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών (video)

Ο Μάθιους ήταν το μεγαλύτερο όνομα της εποχής στο αγγλικό ποδόσφαιρό παρά το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Το 1947, σε ηλικία 32 ετών μεταγράφηκε στην Μπλάκπουλ από τη Στόουκ, βάζοντας ως στόχο την κορυφή. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, άλλαξε το επίπεδο της ομάδας και την οδήγησε στο τελικό του κυπέλλου, αλλά γνώρισε την ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τρία χρόνια αργότερα, η Μπλάκπουλ ξαναπάτησε το χορτάρι του «Γουέμπλεϊ», όμως ο Μάθιους και οι συμπαίκτες του έφυγαν και πάλι με άδεια χέρια, καθώς το τρόπαιο κατέληξε στη Νιουκάστλ.

Στις 2 Μαΐου του 1953, η Μπλάκπουλ συμμετείχε στον τρίτο τελικό της τελευταίας εξαετίας. Αντίπαλος της, αυτή τη φορά ήταν η Μπόλτον που είχε για αστέρι τον Νατ Λόφτχαους ή αλλιώς «λιοντάρι της Βιέννης», όπως τον αποκαλούσαν τότε χάρη σε ένα εντυπωσιακό τέρμα που είχε πετύχει με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας σε ένα φιλικό απέναντι στην Αυστρία. «Το να παίξεις σε έναν τελικό είναι σπουδαίο και σήμερα, αλλά τότε ήταν η ύψιστη τιμή», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, ο Σίριλ Ρόμπερτσον, ο μοναδικός παίκτης της Μπλάκπουλ που αγωνίστηκε εκείνη τη μέρα και είναι ακόμα εν ζωή.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το παιχνίδι δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για τους παίκτες του Τζο Σμιθ, καθώς μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα ο Λόφτχαους εκμεταλλεύτηκε το λάθος του τερματοφύλακα της Μπλάκπουλ, Τζορτζ Φαρμ και άνοιξε το σκορ για τη Μπόλτον. Η απάντηση της «Πουλ» ήρθε μισή ώρα αργότερα όταν ο έτερος αστέρας της ομάδας, Σταν Μόρτενσεν ισοφάρισε με σουτ μέσα από την περιοχή. Το σκορ δεν έμεινε ισόπαλο για πολύ, καθώς τέσσερα λεπτά αργότερα ο Σκωτσέζος αρχηγός των «Γουόντερερς» Γουίλι Μόιρ έδωσε και πάλι προβάδισμα στην ομάδα του, μετά από νέο λάθος του Φαρμ. Η Μπόλτον απέκτησε σαφές προβάδισμα όταν, δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο  Έρικ Μπελ με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 3-1.

Η Μπλάκπουλ ήταν με την πλάτη στον τοίχο και όλοι πίστευαν ότι θα έφευγε για τρίτη συνεχόμενη φορά ηττημένη από το «Γουέμπλεϊ», όμως στο τελευταίο μισάωρο «μίλησε» η κλάση του Στάνλεϊ Μάθιους. Ο «μάγος της ντρίμπλας» αγωνιζόταν στο δεξί άκρο της επίθεσης και από τα πόδια του ξεκινούσε κάθε καλή προσπάθεια της ομάδας του. Στο 68΄, μετά από σέντρα του, ο Μόρτενσεν εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του τερματοφύλακα της Μπόλτον Σταν Χάνσον και μείωσε το σκορ δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του. Δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση του ενενηντάλεπτου, ο Μόρτενσεν ανέλαβε την εκτέλεση ενός φάουλ που κέρδισε ο Μάθιους και ισοφάρισε σε 3-3, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το χατ τρικ του. «Ήμουν ακριβώς πίσω από την εστία. Από την ώρα που είδα τον Σταν να παίρνει φόρα, ήξερα ότι η μπάλα θα καταλήξει στο πλεκτό», θυμήθηκε ο Τζίμι Άρμφιλντ, μέλος της δεύτερης ομάδας της Μπλάκπουλ το 1953 και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας χρόνια αργότερα.

Όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα κρινόταν στην παράταση, όμως η ψυχολογία που είχαν πάρει οι τυπικά γηπεδούχοι τους έφερε εκ νέου στην αντίπαλη περιοχή. Ο Μάθιους πήρε την μπάλα από τα δεξιά, πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο και έδωσε πάσα στον Μπιλ Πέρι, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χάνσον και να χαρίσει στην Μπλάκπουλ τη διάκριση για την οποία «διψούσε» όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτός ήταν ο μοναδικός τίτλος που κέρδισε στην καριέρα του ο Μάθιους, παρά το γεγονός ότι ίδρωνε τη φανέλα του μέχρι τα πενήντα του! Το πόσο μεγάλη όνομα ήταν εκείνη την εποχή ο Μάθιους, φανερώνεται από το γεγονός ότι παρά τα τρία γκολ που πέτυχε ο συμπαίκτης του, τόσο στη Μπλάκπουλ όσο και στην εθνική Αγγλίας, Σταν Μόρτενσεν, ο συγκεκριμένος αγώνας έμεινε στην ιστορία ως ο «τελικός του Στάνλεϊ Μάθιους». Αξίζει να σημειωθεί ότι το χατ τρικ του Μόρτενσεν είναι το μοναδικό που έχει επιτευχθεί σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας που έχει φιλοξενηθεί στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ».

Οι παίκτες της Μπλάκπουλ παρέλαβαν το τρόπαιο από τα χέρια της βασίλισσας Ελισσάβετ. «Το χειροκρότημα του κόσμου ήταν το ίδιο δυνατό τόσο όταν σήκωσε το κύπελλο ο αρχηγός της ομάδας, Χάρι Τζόνστον, όσο και όταν φόρεσε το μετάλλιο στο στήθος του ο Στάνλεϊ Μάθιους», δήλωσε ο Άρμφιλντ που βρισκόταν ανάμεσα στους 100.000 φίλους του ποδοσφαίρου που βρέθηκαν στο «Γουέμπλεϊ».

Ο συγκεκριμένος αγώνας αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία που διοργάνωσε το ESPN ο καλύτερος τελικός στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού του κόσμου. Έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη όσων τον παρακολούθησαν και η φήμη του μεγαλώνει όπως συμβαίνει με κάθε ιστορία που περνάει  από γενιά σε γενιά.

Συνθέσεις:

Μπλάκπουλ (Τζο Σμιθ): Φαρμ, Σιμγουέλ, Γκάρετ, Φέντον, Τζόνστον (c), Ρόμπινσον, Μάθιους, Τέιλορ, Μόρτενσεν, Μούντι, Πέρι

Μπόλτον (Μπιλ Ρίντινγκ): Χάνσον, Μπολ, Μπανκς, Γουίλερ, Μπάρας, Μπελ, Χόλντεν, Μόιρ (c), Λοφτχάους, Χάσαλ, Λάνγκτον.

 

Στέφανος Μαρολαχάκης