H oλική επαναφορά του Φελαϊνί

Κόντρα στον ίδιο αντίπαλο μέσα σε διάστημα ενός έτους, ο Μαρουάν Φελαϊνί κατάφερε από την απόλυτη απαξίωση να φτάσει στην απόλυτη αποθέωση. Ένα «ταξίδι» που μόνο εύκολο δεν ήταν για τον Βέλγο μέσο.



H oλική επαναφορά του Φελαϊνί

Η Γιουνάιτεντ ήταν η θριαμβεύτρια του ντέρμπι του Μάντσεστερ καθώς επικράτησε με 4-2 της Σίτι με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» το εισιτήριο της για το Tσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Μεγάλο ρόλο στη νίκη των «μπέμπηδων» έπαιξε η κυριαρχία τους στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με τα χαφ τους να περιορίζουν τους «πολίτες» σε κατοχή μικρότερη του 50% μόλις για δεύτερη φορά στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Η τριάδα των μέσων που παρέταξε ο Φαν Χάαλ ήταν σε πολύ καλή μέρα, αυτός όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Μαρουάν Φελαϊνί, που πλέον διανύει την καλύτερη του περίοδο στις δύο σεζόν που βρίσκεται «Ολντ Τράφορντ».

Η περσινή κόλαση 

Πριν ένα χρόνο, στο αντίστοιχο ντέρμπι της πόλης του Μάντσεστερ ο Φελαϊνί βίωνε την απόλυτη απαξίωση. Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και ενώ η Σίτι περνούσε ένα εύκολο απόγευμα στο «Θέατρο των Ονείρων», ο Βέλγος έδινε τη θέση του στον Αντόνιο Βαλένσια υπό τον ήχο έντονων αποδοκιμασιών σχεδόν από όλο το γήπεδο. Παράλληλα, ο Πολ Σκόουλς, από τη θέση του σχολιαστή του αγώνα για λογαριασμό της αγγλικής τηλεόρασης τον κατέκρινε ανοιχτά: «Ήταν πολύ κακός, περίμενα πιο πολλά από αυτόν». Φυσικά δεν ήταν μόνο η εμφάνισή του στο ντέρμπι που τον έφερε αντιμέτωπο με έντονη κριτική, αλλά η συνολική παρουσία του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ικανοποιούσε κανέναν. Λίγο καιρό αργότερα, η απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μόγιες από τον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» έριξε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του Φελαϊνι. Βλέπετε ο Μόγιες δεν ήταν απλά ο προπονητής που έφερε τον Βέλγο στην Γιουνάιτεντ αλλά και αυτός που τον έφερε στο Νησί έξι χρόνια πριν για λογαριασμό της Έβερτον. 

Με το ένα πόδι στην έξοδο

Το καλοκαίρι η Γιουνάιτεντ έβαλε πλώρη για νέο ταξίδι, καπετάνιος στο οποίο ανέλαβε ο Λουίς Φαν Χααλ έχοντας μάλιστα το πορτοφόλι του γεμάτο ενόψει μεταγραφών. Ο Ολλανδός εκμεταλλεύτηκε τα δολλάρια που του εμπιστεύτηκαν και εμπλούτισε το ρόστερ του με παίκτες πρώτης γραμμής αρκετοί εκ των οποίων (Ερέρα, Μπλιντ) αγωνίζονται στο χώρο του κέντρου. Ο Φελαϊνι μετά την πρώτη του καταστροφική χρονιά έδειχνε να μη χωράει στην ομάδα και μπήκε στη λίστα με τους παίκτες υπό παραχώρηση με ποσό πολύ μικρότερο από τις 27 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα για να αποκτηθεί. Τον Αύγουστο η Νάπολι τα βρήκε με την διοίκηση της Γιουνάιτεντ, η μεταγραφή όμως «κολλήσε» στις ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα ο παίκτης να μείνει τελικά στο Μάντσεστερ. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του Αγγλικού Τύπου όταν η Νάπολι γνωστοποίησε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον Βέλγο: «Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες της Γιουνάιτεντ να ξεφορτωθεί τον Φελαϊνί» έγραψε η “Telegraph” στις 26 του περασμένου Αυγούστου. 

Δύσκολη αρχή και σταδιακή βελτίωση

Η χρονιά δεν άρχισε με τις καλύτερες προδιαγραφές, καθώς τον Αύγουστο, σα να μην έφτανε η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του στην ομάδα, προστέθηκε και ένας τραυματισμός στον αστράγαλο που τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων μέχρι τον Οκτώβριο. Επιστρέφοντας βρήκε τη Γιουνάιτεντ στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα και ο Φαν Χαάλ στην προσπάθεια του να βελτιώσει την κατάσταση της ομάδας του έδωσε φανέλα βασικού. Ο Φελαϊνί δεν «θάμπωσε» κανέναν με τις εμφανίσεις του αλλά ήταν αισθητά βελτιωμένος σε σύγκριση με την περσινή σεζόν δείχνοντας να συνεργάζεται καλύτερα με τα νέα χαφ της ομάδας. 

Η άνοδος και η αναγνώριση

Τον τελευταίο μήνα, ο Φαν Χάαλ, μπροστά στον κίνδυνο να χάσει η Γιουνάιτεντ το τρένο της Ευρώπης, σταμάτησε να πειραματίζεται και κατέληξε στο 4-3-3 με τους Κάρικ και Ερέρα να μονιμοποιούνται στο χώρο του κέντρου πίσω από τον Φελαϊνί και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Οι «μπέμπηδες» δεν έχουν χάσει ούτε βαθμό για το πρωτάθλημα από τις 21 Φεβρουαρίου και με τις έξι συνεχόμενες νίκες τους έχουν αγκαλιάσει την πολυπόθητη θέση στην πρώτη τετράδα, καθώς μια δεύτερη χρονιά μακριά από το «χρυσάφι» του Τσάμπιονς Λιγκ θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Το πόσο σημαντικός είναι ο Φελαϊνί στο νέο σύστημα του Φαν Χαάλ φαίνεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού: «Είναι ο συνδετικός κρίκος της άμυνας με την επίθεση. Πάντα κάνει πράγματα που η ομάδα έχει ανάγκη», δήλωσε λίγες ώρες πριν τον αγώνα με τη Σίτι. Την ώρα του ντέρμπι ο Βέλγος τον δικαίωσε, κάνοντας τα πάντα μέσα στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του τέρματος που έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα. Όταν η Γιουνάιτεντ καθάρισε τη νίκη, ο Φαν Χάαλ τράβηξε τον Φελαϊνί στον πάγκο και  ολόκληρο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να τον αποθεώσει σε μια σκηνή γεμάτη αντιθέσεις με την αλλαγή του περσινό ντέρμπι. «Είναι πολύτιμος για μας και ο κόσμος το αναγνωρίζει» δήλωσε ο Φαν Χάαλ στη συνέντευξη τύπου, ενώ ο συμπαίκτης του Άσλεϊ Γιανγκ τόνισε ότι ακόμα και ο πολύς Γιάγια Τουρέ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα του χαφ της Γιουνάιτεντ. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Μαρουάν Φελαϊνί να κερδίσει για τα καλά μια θέση στις καρδιές των φίλων της Γιουνάιτεντ αλλά και στο ρόστερ της επόμενης σεζόν μετά από μια εμφάνιση σε ντέρμπι του Μάντσεστερ, στο ίδιο δηλαδή παιχνίδι που ένα χρόνο πριν έμοιαζε ικανό να του κοστίσει την καριέρα του στο «Ολντ Τράφορντ».

Στέφανος Μαρολαχάκης