Θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή!

Η εικόνα του Τουρέ να περιφέρεται σχεδόν άσκοπα στον αγωνιστικό χώρο ήταν  η πιο επεξηγηματική για τους λόγους που η περσινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, έχει πετάξει λευκή πετσέτα, εδώ και μερικές εβδομάδες στο αγγλικό πρωτάθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή!

Μόλις την Πρωτοχρονιά η Σίτι είχε πιάσει στην κορυφή την Τσέλσι έχοντας ολοκληρώσει αγωνιστικά έναν καταπληκτικό Δεκέμβριο. Από εκείνο το σημείο και μετά, μοιάζει σαν να έμεινε  από μπαταρίες και μέχρι την ήττα της στο ντέρμπι  απέναντι στη Γιουνάιτεντ βρέθηκε τέταρτη και να κρυφοκοιτάζει μήπως την προλάβει η Λίβερπουλ ή η Σαουθάμπτον!

Λογικά δεν προλαβαίνουν οι διώκτες της, αλλά δεν είναι η τέταρτη θέση αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι Άραβες ρίχνοντας μισό δις λίρες σε αυτή την ομάδα! Και η εικόνα του Τουρέ, να μην μπορεί να παρακολουθήσει το ρυθμό του αγώνα την Κυριακή είναι  που σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου! Πρόκειται άλλωστε για τον πιο εμβληματικό ποδοσφαιριστή που με τον ερχομό του το 2010 έμελλε να αλλάξει ριζικά τη μοίρα της μπλε πλευράς του Μάντσεστερ! Και η αγωνιστική του πτώση εξηγεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το γιατί πια αυτή η ομάδα θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή.

Ήταν ένα γκολ του Τουρε στον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας τον Απρίλιο του 2011 όταν η Σίτι λυγιζοντας την Γιουνάιτεντ έβαζε τις βάσεις για να πάρει το πρώτο της τίτλο που το 1976. Τον επόμενο μήνα πάλι δικό του ήταν το  τέρμα με το οποίο η Σιτι κατακτούσε το FA Cup επί της Στόουκ στο Γουέμπλεΐ. Γύρω απο αυτόν οι υπόλοιποι πραιτωριανοι του Μαντσίνι με τους οποίους ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να αλλάξει την σύγχρονη ιστορία της ομάδας: ο Κομπανί, ο Σιλβα, ο Αγουερο, ο Χαρτ, ο Μιλνερ και ο Τζέκο ολοι τους σπουδαίοι παικτες αλλα ο Ιβοριανος αποτελούσε το σημείο αναφοράς!

Αναχωρωντας τον Γενάρη για το Κόπα Άφρικα αφηνε τη Σίτι σε θέση βολής για τον τίτλο αλλα επιστρέφοντας μετά από έξι εβδομάδες (ως πρωταθλητής Αφρικής) δεν ήταν πια ο ίδιος παίκτης! Ο Τουρέ έμοιαζε σαν να είχε αποφορτιστεί από δυνάμεις και "ξεζουμισμένος" ενω ταυτόχρονα η ομάδα του είχε πετάξει πολλούς πόντους με αποτελεσμα ο τίτλος να εχει χαθεί πολυ πριν τις πρόσφατες τρεις ήττες σε τεσσερα παιχνίδια!

Η θέση του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο της Σίτι είναι πια πολύ επισφαλής. Χωρίς ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, να πρέπει να φορτωθεί ο Χιλιανος  τεχνικός όλα τα δεινά της φετινής σεζόν στην πλάτη του, αφού το να έχεις εκτος φόρμας σχεδόν ταυτόχρονα ολα τα ατού σου δεν ειναι κατι διαχειρίσιμο.

Άλλωστε είναι αλήθεια πως οι απαιτήσεις που συνοδεύουν κάθε χρονιά τη Μάντσεστερ Σίτι από τη στιγμή που την αγόρασαν οι Άραβες ακουμπούν το εξωφρενικό! Ο πηχης έχει μπει πολύ ψηλά και είναι φυσιολογικό! Ομως σε κάποιες περιπτώσεις ο σύλλογος περνάει από κάτω γιατί  δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεις κάθε σεζόν να κατακτάς το πρωτάθλημα! Ωστόσο το να είσαι δεύτερος,  τρίτος μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλα να καταρρέεις όπως έχει συμβεί στην τρέχουσα
περίοδο είναι κάτι που δεν θα ήταν εύκολο να ... χωνευτεί ! Επίσης αυτό που θα στοιχίσει τελικά στον Πελεγκρίνι την θέση του είναι και το ότι η ομάδα δεν προχώρησε στην Ευρώπη. Το ότι και τις δύο χρονιές αποκλείστηκε απέναντι πολύ ανώτερο αντίπαλο όπως είναι η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία!

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί τώρα να αναλάβει αυτή την επικίνδυνη αποστολή που είναι το να είσαι προπονητής στην Σίτι. Οι καλές επιλογές είναι ελάχιστες κάποιες από αυτές είναι αδύνατο να αφήσουν τη δουλειά που έχουν για να πάνε στη βορειοδυτική Αγγλία.Ο Γκουαρντιόλα τον οποίο θα ήθελαν  πάρα πολύ είναι αδύνατο να αφήσει την Μπάγερν για να πάει στην Αγγλια! Είχε ακουστεί κάποια στιγμή το ονομα του Ροτζερς αλλά και αυτό θα είναι δύσκολο να συμβεί! Άλλωστε πολλοί εκφράζουν και τις αμφιβολιες τους για το κατά πόσο ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός μπορεί να ανεβάσει τους «πολίτες» στο επόμενο επίπεδο.

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα ήταν μία εξαιρετική περίπτωση αλλά και αυτος δεν θα ήταν εύκολο, την πρώτη κιόλας χρονιά, να αντέξει στις παράλογες απαιτήσεις που συνοδεύουν αυτο το ποστο!
Γενικά θα είναι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι στo Etihad και απο τις επιλογές θα φανει και το κατα ποσο η Σιτι θα μπορέσει να μείνει στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας τίτλους! Η καλύτερη πενταετία στην ιστορία του συλλόγου απο τη δεκαετια του '60 συμπληρώνεται με τον πιο δύσκολο και επίπονό τρόπο! Για να ξαναφτιάξεις κάτι τόσο πετυχημένο εκτός από λεφτά χρειάζεται και όραμα. Και αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη καμπή στην ιστορία της ομάδας!