Το next best thing της προπονητικής στο νησί!

Στην ηλικία του οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα στα γήπεδα, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα στην προπονητική, ο Έντι Χάου όμως, στα 37 του, έχει στην πλάτη του ήδη 324 παιχνίδια ως πρώτος προπονητής στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας.



Το next best thing της προπονητικής στο νησί!

Φέτος, η Μπόρνμουθ, η ομάδα που υπηρετεί από μικρό παιδί, απέχει επτά μόλις αγώνες από την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της και χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον κύριο Έντι Χάου.

Στην αρχή της χρονιάς, ελάχιστοι  μπορούσαν να προβλέψουν ότι η Μπόρνμουθ θα είναι πρώτη στην Τσάμπιονσιπ μετά από 39 αγωνιστικές. Στην δεύτερη μόλις χρονιά στην κατηγορία, τα «κεράσια» βρίσκονται με το ένα πόδι στην Πρέμιερ Λιγκ, αρκεί να εκμεταλλευτούν το απόλυτα βατό πρόγραμμα που τους περιμένει μέχρι το κλείσιμο της σεζόν. Ο Χάου είναι ο αρχιτέκτονας μίας πολύ δεμένης ομάδας που μπορεί να μην διαθέτει αστέρια ανάλογου βεληνεκούς με τους ανταγωνιστές της, αλλά δίνει σε κάθε αγώνα τα πάντα για να φύγει νικήτρια από το γήπεδο. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία και έχει κερδίσει την συμπάθεια των ουδέτερων στο νησί. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να κερδίσει την άνοδο που της αξίζει, όλοι στην ομάδα θα είναι περήφανοι για το σύνολο που έχει δημιουργηθεί φέτος. Όλα αυτά βέβαια τα χρωστάνε στον ξανθό τύπο που έχουν στην άκρη του πάγκο τους...

Ποδοσφαιριστής για...λίγο

Σε ηλικία 17 ετών  βρέθηκε στην Μπόρνμουθ, και πολύ σύντομα κέρδισε μια θέση στην πρώτη ομάδα αγωνιζόμενος στον χώρο της άμυνας. Το 1998 αγωνίστηκε δύο φορές με την ομάδα νέων της Αγγλίας στο τουρνουά του Τουλόν στη Γαλλία. «Ήμουν ο άγνωστος τύπος από το Μπόρνμουθ. Υπήρχαν οι Φρανκ Λάμπαρντ, Έμιλ Χέσκεϋ και Τζέιμι Γκάραγκερ, όλοι έπαιζαν στην Πρέμιερ Λιγκ!». Το 2002 ο Χάρι Ρέντκναπ ξόδεψε 400.000 λίρες για να τον πάρει στην Πόρτσμουθ της Τσάμπιονσιπ, αλλά ο 25χρονος τότε Χάου στάθηκε άτυχος καθώς έσπασε το πόδι του στο ντεμπούτο του. Μετά από δύο χρόνια γύρισε δανεικός στην Μπόρνμουθ όπου φάνηκε να ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Πήτερ Φίλιπς, ήθελε να τον ξαναφέρει μόνιμα στην ομάδα που αγαπούσε, αλλά τα οικονομικά του συλλόγου δεν το επέτρεπαν  και ζήτησε την οικονομική βοήθεια των φίλων της ομάδας. Εκείνοι λάτρευαν τον Χάου και συγκέντρωσαν 13.500 λίρες μέσω ίντερνετ για χάρη του με αποτέλεσμα να τον ξαναδούν με την φανέλα της Μπόρνμουθ. Οι τραυματισμοί συνέχισαν να τον ταλαιπωρούν με συνέπεια το καλοκαίρι του 2007 να κρεμάσει τα παπούτσια του και να αφοσιωθεί στην προπονητική, αρχικά από την δεύτερη ομάδα της Μπόρνμουθ.

Και ξαφνικά πρώτος προπονητής!

Την περίοδο 2007-08 τα «κεράσια» ξεκίνησαν από το -17 στην «League Τwo» λόγω της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης. Την πρωτοχρονιά του 2008 και ενώ η ομάδα ήταν στον πάτο της βαθμολογίας, ζητήθηκε από τον Έντι Χάου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. «Ήμουν σε ένα πάρτι όταν με πήραν τηλέφωνο. Δεν το σκέφτηκα πολύ, απάντησα αμέσως θετικά καθώς ήξερα ότι δύσκολα θα είχα αλλού τέτοια ευκαιρία». Στα 31 του ο Χάου έσωσε την ομάδα από βέβαιο υποβιβασμό και σαν να μην έφτανε αυτό την επόμενη χρονιά κέρδισε  την άνοδο παρά την απαγόρευση μεταγραφών. «Οι πρώτοι μου έξι μήνες σαν προπονητής μου φάνηκαν...αιώνας» δηλώνει σήμερα όταν αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο.

Μπέρνλι και «μαθήματα» από τον Ρότζερς

Τον Ιανουάριο του 2011 και ενώ η Μπόρνμουθ είναι τρίτη στην «League One», ο Χάου αποδέχθηκε την πρόταση της Μπέρνλι που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Έμεινε εκεί 19 μήνες χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά πήρε κάποια μαθήματα που θα τα κουβαλάει για πάντα. Μετά από μία νίκη  απέναντι στην Σουόνσι του Μπρένταν Ρότζερς ο Χάου ζήτησε από τον Βορειοϊρλανδό τεχνικό  να του δώσει κάποιες συμβουλές. «Ήμασταν τυχεροί που τους νικήσαμε, ήταν πολύ καλή ομάδα. Ζήτησα από τον Μπρένταν να παρακολουθήσω μερικές προπονήσεις του». Μόλις η Σουόνσι εξασφάλισε την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, οι  δύο προπονητές συναντήθηκαν για μία μέρα στο προπονητικό κέντρο των «κύκνων». «Έμαθα πάρα πολλά σε μία μόνο μέρα. Ο,τι μου είπε σφηνώθηκε στο κεφάλι μου».

Επιστροφή και εκτόξευση

Τον Οκτώβριο του 2012 η νέα και πλούσια πλέον διοίκηση της Μπόρνμουθ έπεισε τον Χάου να επιστρέψει στην ομάδα που αγάπησε, αλλά και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Τα «κεράσια» κέρδισαν την άνοδο στην  δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας μετά από  23 χρόνια και την  επόμενη σεζόν έφτασαν μία ανάσα από τα πλέι οφ της ανόδου αν και στην αρχή ήταν από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό ξαφνιάζοντας τους ειδικούς της κατηγορίας. Φέτος, αν και όλοι ήταν πιο υποψιασμένοι για το σύνολο του Χάου κανένας δεν περίμενε η Μπόρνμουθ να είναι το νούμερο ένα φαβορί για την κατάκτηση της Τσάμπιονσιπ επτά στροφές πριν το τέλος της κούρσας.

Όλο το μέλλον μπροστά του

Τις τελευταίες μέρες το όνομα του ακούγεται έντονα για τον πάγκο της Γουέστ Χαμ, ενώ στις αρχές του 2015 υπήρξε ενδιαφέρον από την Νιουκάστλ. Ο ίδιος πάντως είναι ξεκάθαρος: «Δε θα έφευγα από  την Μπόρνμουθ ακόμα και αν ερχόταν πρόταση από κορυφαία ομάδα. Είμαι καλά εδώ, έχω ελευθερία, νιώθω την υποστήριξη της διοίκησης και γενικά δεν βρίσκω κανένα λόγο για να φύγω». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν δεν δούμε τον Χάου στην Πρέμιερ Λιγκ του χρόνου με την αγαπημένη του Μπόρνμουθ, δε θα αργήσουμε να ξανασχοληθούμε με την περίπτωση του. Είναι ο κορυφαίος νέος προπονητής στο νησί και χωρίς αμφιβολία το μέλλον του ανήκει...

Στέφανος Μαρολαχάκης