Έβερτον με καρδιά και ψυχή!

Αυτή τη version θέλουν να βλέπουν οι οπαδοί της Έβερτον. Την ευρωπαϊκή, που βγάζει πάθος, δίψα στο γήπεδο και παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο τις πραγματικές της δυνατότητες. Τα «ζαχαρωτά» κατάφεραν με τρομερό πείσμα να κάνουν την ανατροπή και να νικήσουν την Ντιναμό Κιέβου στο «Γκούντισον Παρκ» (2-1), αποκτώντας το προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ!  



Έβερτον με καρδιά και ψυχή!

Οι παίκτες του Μαρτίνεθ δεν λύγισαν μετά το γρήγορο τέρμα του Γκούσεφ (14’), ούτε με τον τρελό ρυθμό που έδωσαν οι Ουκρανοί στο πρώτο ημίχρονο. Ισοφάρισαν με τον Νέισμιθ στο 39’ και «έπνιξαν» την αντίπαλό τους στο δεύτερο 45λεπτο.

Η πίεση των γηπεδούχων ήταν ασφυκτική, οι ευκαιρίες για το γκολ της ανατροπής πολλές, όμως τελικά η λύση ήρθε από το σημείο του πέναλτι! Ο Λουκάκου ευστόχησε από τα έντεκα βήματα στο 82’ και έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού για την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης!

Η ρεβάνς της Ουκρανίας έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη στο Κίεβο και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω των επεισοδίων που είχαν προκαλέσει οι οπαδοί της Ντιναμό στο παιχνίδι του περασμένου γύρου ενάντια στην Γκινγκάμπ.  

Το ματς:

Πιεσμένη, εμφανώς επηρεασμένη από τις κακές εμφανίσεις των τελευταίων εβδομάδων η Έβερτον αντιμετώπισε τρομερές δυσκολίες στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Ντιναμό Κιέβου. Ο καιρός έπαιξε φυσικά το ρόλο του (καταρρακτώδη βροχή) και έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ήδη… ταλαιπωρημένη ζωή των ποδοσφαιριστών του Μαρτίνεθ.

Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την ταχύτητά τους και, δίνοντας γρήγορο ρυθμό στην αναμέτρηση, απείλησαν από νωρίς την εστία του Χάουαρντ. Στο 14’, μάλιστα, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Γκούσεφ πρόλαβε την αργή αμυντική γραμμή των «ζαχαρωτών» και νίκησε τον Αμερικανό τερματοφύλακα, παγώνοντας το «Γκούντισον Παρκ».

Οι πρώτες μουρμούρες της εξέδρας δεν άργησαν να έρθουν… Κάθε κατεβασιά των φιλοξενούμενων «μύριζε» ευκαιρία, ειδικά στα man-to –man με τον κακό σήμερα Αλκαράθ, ενώ από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε άλλο γκολ! Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι γηπεδούχοι αύξαναν την πίεση τους και έψαχναν, με περισσότερη ηρεμία, να βρουν χώρους για να απειλήσουν. Ο Λουκάκου βρέθηκε μια – δυο φορές σε πλεονεκτική θέση, όμως οι επιλογές του ήταν άστοχες. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν! Ο Βέλγος ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα, η μπάλα έφτασε στον Νέισμιθ και εκείνος με ψύχραιμο πλασέ έγραψε  το 1-1, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση και- κυρίως- ζωή στην Έβερτον!

Η σημασία αυτού του γκολ φάνηκε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο. Η Έβερτον άρχισε να πατά καλά στα πόδια της, το ηθικό της ανέβηκε, ενώ αντίθετα οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν… βραχυκυκλωμένοι! Όλα λειτουργούσαν υπέρ της ομάδας του Μαρτίνεθ, που συνέχιζε να ασκεί έντονη πίεση και να αναζητεί την ολική ανατροπή!

Από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, τα «ζαχαρωτά» έψαξαν το λυτρωτικό γκολ. Ο Λουκάκου, μαζί με τον Νέισμιθ συνέχιζαν να καρδιοχτυπούν την αντίπαλη εστία, όπως και αργότερα και ο Κονέ- ο οποίος αντικατέστησε τον Μιραλάς. Προς απογοήτευσή τους, ωστόσο, καμία από τις προσπάθειές τους δεν βρήκε στόχο. Από τη μεριά τους, οι Ουκρανοί- κρατώντας γερά το υπέρ τους αποτέλεσμα- προτίμησαν να μην ρισκάρουν και επέλεξαν την τακτική των αντεπιθέσεων. Με εξαίρεση, όμως, μια καλή στιγμή με τον Εμποκανί στο 63’ και με τον Γιαρμολένκο στο 70’ δεν είχαν κάτι άλλο να επιδείξουν.  

Όσο περνούσαν τα λεπτά οι δύο ομάδες έμεναν από δυνάμεις και ο ρυθμός του αγώνα σταδιακά έπεφτε. Οι οπαδοί στις εξέδρες συμβιβάστηκαν στην ιδέα του 1-1, όμως τα πάντα έμελλε να αλλάξουν περίπου δέκα λεπτά πριν το φινάλε! Στο 81’ ο Όσμαν έκανε το γύρισμα, ο Ντανίλο ακούμπησε την μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα! Ήταν η ευκαιρία που η Έβερτον έψαχνε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και φυσικά δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο Λουκάκου ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι, ευστόχησε και έφερε τα πάνω κάτω, δίνοντας στην ομάδα του τη νίκη και το προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Έβερτον: Χάουαρντ, Κόουλμαν, Γιαγκέλκα, Αλκαράθ, Γκάρμπατ, Μπάρι, ΜακΚάρθι, Μπάρκλεϊ (74’ Όσμαν), Μιραλάς (64’ Κονέ), Νέισμιθ, Λουκάκου.

Ντιναμό Κιέβου: Σοβκόφσκι, Βίντα, Ντράγκοβιτς, Ντανίλο Σίλβα, Αντούνες, Σίντορτσουκ, Βελόσο (84’ Τσούμακ), Γκούσεφ (76’ Κράβετς), Μπουγιάλσκι (67’ Γκαρμάς), Γιαρμολένκο, Εμποκανί.