«Είπα ψέματα για το Χίλσμπορο»

Στην παραδοχή ότι είπε ένα «τρομερό ψέμα» σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο, προχώρησε ο επικεφαλής της αστυνομίας εκείνη την ημέρα, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων.



«Είπα ψέματα για το Χίλσμπορο»

Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τα αίτια της τραγωδίας του Χίλσμπορο, ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ παραδέχθηκε ότι λανθασμένα άφησε την αγγλική ομοσπονδία να πιστεύει πως ήταν ευθύνη των οπαδών η μαζική είσοδος στις εξέδρες του «Λέπινγκς Λειν».

Ο Ντάκενφιλντ ήταν αυτός που είχε δώσει την εντολή να ανοίξουν οι θύρες ώστε να μπουν πιο σύντομα οι οπαδοί της Λίβερπουλ και για την απόφαση του κατέθεσε πως μετανιώνει ακόμα. «Μετανιώνω για αυτήν την παράλειψη και θα μετανιώνω μέχρι να πεθάνω» δήλωσε προκαλώντας σούσουρο στην αίθουσα.

Ο 70χρονος πρώην αστυνομικός είχε παραδεχθεί χθες πως «δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά», καθώς δεν διέθετε την κατάλληλη εμπειρία ώστε να διαχειριστεί ένα τέτοιο ματς.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της κατάθεσης του, ο Ντάκενφιλντ περιέγραψε την επικοινωνία με τον τότε γραμματέα της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρέιαμ Κέλι. «Του ανέφερα ότι οι οπαδοί πέρασαν από μια θύρα, αλλά αυτό που δεν του είπα ήταν ότι εγώ έδωσα την εντολή» κατέθεσε.

«Ήμουν πιθανότατα βαθιά ντροπιασμένος και πολύ στεναχωρημένος και πιθανότατα δεν ήθελα να παραδεχθώ ούτε σε μένα ούτε σε κάποιον άλλο ποια ήταν η κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα να πω στις οικογένειες των θυμάτων είναι ότι μετανιώνω για αυτή την παράλειψη. Είπα κάτι πολύ βιαστικά, χωρίς να λάβω υπόψη τη θέση, χωρίς να σκεφτώ τις συνέπειες και το τραύμα, την στεναχώρια και την αγωνία που θα προκαλούσε σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν ήδη σε κατάσταση σοκ» συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε ότι το άνοιγμα της θύρας προκάλεσε την τραγωδία, απάντησε : «Νομίζω ότι είναι σωστό να πω, ότι βρισκόμουν σε τέτοια σύγχυση που δεν μπορώ να ανακαλέσω με ακρίβεια την κατάσταση».

«Νομίζω πως σε μια κρίσιμη κατάσταση και πιθανότατα σε ένα τέτοιο σοκ και άγχος είπα κάτι για το οποίο μετανιώνω. Είναι ένα ειλικρινές άτομο. Δεν λέω ψέματα και δεν παραπλανώ.  Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την συμπεριφορά μου εκείνη την ημέρα» κατέληξε.