Στην Ιταλία σταρ στην Τσέλσι απαρατήρητος!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ποδοσφαιρστής ο οποίος περνά απαρατήρητος στην Πρέμιερ Λιγκ κάνει θαύματα πηγαίνοντας σε ένα άλλο πρωτάθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Στην Ιταλία σταρ στην Τσέλσι απαρατήρητος!

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ πέτυχε δύο καταπληκτικά γκολ στη νίκη της Φιορεντίνα μέσα στο Τορίνο επί της Γιουβέντους για το Κύπελλο Ιταλίας το βράδυ της Πέμπτης. Μάλιστα έχει πετύχει συνολικά πέντε γκολ από τα τελευταία έξι των «βιόλα» σε όλες τις διοργανώσεις,  αναγκάζοντας τον ιταλικό Τύπο να τον χαρακτηρίσει ήδη ως τη καλύτερη μεταγραφή που έγινε στη Serie A τον Γενάρη.

Πώς όμως συμβαίνει ένας παίκτης που δυσκολευόταν να κάνει αισθητή την παρουσία του στο αγγλικό πρωτάθλημα να φέρνει τα πάνω-κάτω σε ένα άλλο περιβάλλον; Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί πρώτον στην ταχύτητα με την οποία παίζεται το παιχνίδι στην Αγγλία! Ο Σαλάχ που ειναι πολύ γρήγορος λογικά θα έπρεπε να  μπορεί να αιφνιδιάσει με αυτές τις κινήσεις και τις ντρίμπλες στην Πρέμιερ λιγκ κάποιους αμυντικούς που αργούν να... στρίψουν ομως η αληθεια ειναι πως σε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής δεν θα ήταν αυτο δυνατό να το πετύχει!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο (παρότι πλήρωσε αρκετά χρήματα για να τον αποκτήσει από τη Βασιλεία στην οποία εφτιαξε ο Σαλάχ το όνομα του) δεν έδειξε να τον εμπιστεύεται αρκετά ώστε να του δώσει χρόνο συμμετοχής. Αλλα όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πως θα κατάφερνε να τα βγάλει πάνω στο χορτάρι αν δεν ειχε αρκετό χρόνο ωστε να αρχίσει να τα φανερώνει; Αντίθετα στην Φλωρεντία από την πρώτη μέρα κιόλας ο Βιτσέντσο Μοντελα έδειξε ότι θα ήταν στα πλάνα του ως αναντικατάστατο στέλεχος. Έτσι ενώ ο Κουαδραδο χρειάστηκε 12 παιχνίδια για να πετύχει το πρώτο του γκολ στις όχθες του ποταμού Αρνου, για τον Αιγυπτιο διεθνή τα πάντα εξελίχτηκαν αλλιως!

Στην Ρώμη πρέπει να βλέπουν τις επιδόσεις του και να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο! Καποιος την τελευταία στιγμή δεν τον επέλεξε τον Γενάρη για να παίξει με τη φανέλα της Ρόμα αλλά προτίμησε τον Ντουμπιά. Πάντως μόλις τελειώσει ο δανεισμός του στην Ιταλία και επιστρέψει στην Τσέλσι μπορεί να είναι πια έτοιμος να αποτελέσει όπλο στην φαρέτρα για τον Μουρινιο απο απλά εναν παίκτη που συμπλήρωνε την αποστολή! Η περίπτωση του Σαλάχ θυμίζει πολύ εκείνη του Βέλγου Ντε Μπρούινε  ο οποίος ήρθε στο Λονδίνο μετά Βαΐων και κλάδων ωστόσο δεν τον εμπιστεύτηκαν ποτέ στο Στάμφορντ Μπριτζ.  Ετσι αφού πήγε δανεικός εδώ και εκεί, μεγαλουργεί τωρα στη Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ.

Από την άλλη πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί γιατί ποδοσφαιρστές ακόμα μεγαλύτερης αξίας από τον Αιγύπτιο ή από τον Βέλγο ενώ σε άλλα πρωταθλήματα κάνουν θαύματα  δεν τα καταφέρνουν το ίδιο στις μεγάλες ταχύτητες και στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Μία ματιά στο Ολντ  Τράφορντ και στα προβλήματα που έχει ο παικτης με την τεράστια ποιότητα και αξία που λεγεται Ανχελ ντι Μαρία μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Οι ανάγκες και οι δυσκολίες που έχει το αγγλικό πρωτάθλημα πολλές φορές φέρνουν με την πλάτη στον τοίχο ακόμα και τοσο σπουδαίους ποδοσφαιριστές!

Υπό ένα άλλο πρίσμα χωρίς να χρειάζεται κάνουμε τεράστιες αναλύσεις,  ίσως το μυστικό να κρύβεται στο ότι σε κάποιους μια χώρα ταιριάζει η δεν ταιριάζει, όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά συνολικά ως τρόπος ζωής. Κι έτσι ένας παίκτης με τη φανέλα μίας ομάδας σ' ένα πρωτάθλημα να κάνει θαύματα και σημεία άλλη χώρα απλά να περάσει απαρατήρητος.Οι Γάλλοι το συνοψίζουν σε μια φράση: C'est la vie!