Τον περιμένουν το εθνόσημο και το… σεντόνι

Πριν από τέσσερις μέρες, σε αυτήν εδώ τη γωνιά, κατέθετα τη… μελαγχολία μου για την «αποβρετανοποίηση» της (αγαπημένης μου, εξ ου και η μελαγχολία) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Χθες το βράδυ, βλέποντας τη φωτογραφία που είχε ποστάρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Χάρι Κέιν, δεν ήξερα αν θα έπρεπε να γελάω ή να κλαίω. Γράφει ο Γιάννης Μπίλιος  



Τον περιμένουν το εθνόσημο και το… σεντόνι

Για να είμαι ειλικρινής, γέλασα και χάρηκα. Ηταν μια φωτογραφία πανηγυρισμών για κάποιο από τα χθεσινά γκολ του Αγγλου, στην οποία εικονιζόταν ο ίδιος μαζί με τους Ντάνι Ρόουζ, Ράιαν Μέισον και Ναμπίλ Μπενταλέμπ. Ολοι τους (ακόμα και ο Αλγερινός) μεγαλωμένοι στα τμήματα υποδομής της Αρσεναλ και πλέον μέλη της πρώτης ομάδας της που χαρίζει στιγμές ευτυχίας στους οπαδούς της με αυτά τα συνεχή… 2-1 της τελευταίας στιγμής. Πότε με δράστη τον Κέιν και πότε με τον Δανό σατανά Κρίστιαν Ερικσεν.

Να λοιπόν που ακόμα και εν έτει 2015, στην αστραφτερή και πολυεθνική Πρέμιερ Λιγκ με τα εξαψήφια βδομαδιάτικα, μπορούν να ακόμα να γεννιούνται παραμύθια με local heroes. Με παιδιά δηλαδή που μεγαλουργούν στον σύλλογο που τους ανέθρεψε και που γίνονται πρωταγωνιστές επικών ανατροπών σε τοπικά ντέρμπι. Το ποδόσφαιρο όπως το αγαπήσαμε και όπως θα θέλαμε, κατά βάθος, να είναι ακόμα…

Ειδικά ο Κέιν είναι τοπικός ήρωας με όλη τη σημασία της λέξης. Μεγάλωσε στο Τσίνγκφορντ του βορειοανατολικού Λονδίνου μόλις δέκα χιλιόμετρα (στην αχανή βρετανική πρωτεύουσα, τέτοιες αποστάσεις είναι μικρές) από το γήπεδο που χθες φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του χάρις σε αυτόν. Είναι από τη γειτονιά που έχει αναδείξει τον συμπαίκτη του Αντρος Τάουνσεντ, αλλά και τον θρύλο της Τότεναμ Τέντι Σέριγχαμ. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια γειτονιά που… αγαπάει αυτή την ομάδα.

Από καιρό ήθελα να γράψω κάτι γι’ αυτόν τον τύπο που θεωρώ ότι είναι ήδη το πρόσωπο της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ. Έχει θέσει ήδη υποψηφιότητα να περάσει στην ιστορία της διοργάνωσης ως ένας από αυτούς που ήρθαν για λίγο και να έμειναν για πολύ. Ο άγνωστος νεανίας που γνωρίσαμε όταν έπαιξε αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο 0-0 της Τούμπας πριν από τριάμιση χρόνια, είναι σήμερα το πρόσωπο της χρονιάς για την Τότεναμ και υποψήφιος να γίνει ο… επόμενος Γκάρεθ Μπέιλ. Κι αν κάνει πως ενδιαφέρεται γι’ αυτόν καμιά Μάντσεστερ Σίτι, βλέπω από τώρα μπροστά μου τα πρωτοσέλιδα των αγγλικών ταμπλόιντ με τον τίτλο «Citizen Kane», εμπνευσμένα από τον τίτλο της γνωστής ταινίας του 1941 με πρωταγωνιστή τον Ορσον Ουέλες

Το ζητούμενο πια είναι (όχι το αν αλλά) το πότε θα παίξει με την Εθνική Ανδρών της Αγγλίας. Ο ομοσπονδιακός Ρόι Χότζσον ήταν ανάμεσα στους θεατές του ντέρμπι του βορείου Λονδίνου και δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει τον 22χρονο επιθετικό στις κλήσεις για τον προκριματικό με τη Λιθουανία και το φιλικό με την Ιταλία τον επόμενο Μάρτιο. Έχουμε, βέβαια, ενάμιση μήνα ως τότε αλλά δε νομίζω ότι ο Χάρι Κέιν θα σταματήσει να σκοράρει και να επιδεικνύει αυτή τη θαυμαστή (για Αγγλο σέντερ φορ) πληρότητα που έχει δείξει ως τώρα.

Ακόμα και ο Βενγκέρ πήρε θέση και μάλιστα με πολύ χιούμορ, παρά την πίκρα του για την ήττα. Όταν ρωτήθηκε για το αν ο Κέιν έχει θέση στην Εθνική Αγγλίας, ο Αλσατός απάντησε ότι αν μετά από τέτοιες εμφανίσεις συνεχίσει να μην καλείται, τότε «όλο και κάποιος θα του δώσει ένα ξένο διαβατήριο και θα τον πάρει να παίξει σε άλλη Εθνική».

Ο μάνατζερ της Τότεναμ, ο Μαουρίσιο Ποκετίνο έδωσε την… ευχή του στον Κέιν να κληθεί άμεσα στην Εθνική, αλλά αυτό δεν είναι το πρώτιστο που ενδιαφέρει τον Αργεντινό. Αυτή τη στιγμή, οι αγωνίες του είναι άλλες. Ο στόχος του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ορατός και απτός και το χθεσινό 2-1 σε βάρος του αιώνιου αντιπάλου ήταν εφάμιλλο σε σημασία του 5-3 επί της Τσέλσι, αφού ήρθε με επική ανατροπή, αλλά και με αντίπαλο μια ομάδα που αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή στη μάχη για μια θέση στα αστέρια Λιγκ. Μιλάμε για ένα six pointer από αυτά που στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά.

Αν θέλετε και τη γνώμη μου, το χθεσινό ήταν ακόμα πιο σημαντικό από το ρεσιτάλ της Πρωτοχρονιάς. Στη δική μου συνείδηση τουλάχιστον, η Τότεναμ είναι σήμερα πολύ περισσότερο έτοιμη για την υπέρβαση από όσο ήταν πριν από 38 μέρες. Απέναντι σε μια Αρσεναλ που ερχόταν με μεγάλη φόρα και που στα ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου είχε τον τρόπο να φέρνει βόλτα τη γειτόνισσά της, η Τότεναμ πιστοποίησε ότι δεν φοβάται να κοιτάξει ψηλά, ότι δεν συμβιβάζεται με την ήττα και ότι δεν θεωρεί απρόσιτο κανέναν στόχο. Η νίκη επί της Αρσεναλ διαμορφώνει νέα δεδομένα και η ομάδα του Ποκετίνο δεν έχει λόγο να θεωρεί κανέναν από τους ανταγωνιστές της ικανότερο και καταλληλότερο για τις θέσεις που οδηγούν στα μαγικά ευρωπαϊκά βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης.