Να γιατί είναι... serial winner ο Φαν Χάαλ

Ο Λουίς φαν Χάαλ είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Δεν λέω απλώς πως είναι έξυπνος προπονητής γιατί αυτό φαίνεται από την καριέρα του. Αλλά υπογραμμίζω πόσο σωστός στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας του είναι, πράγμα που φαίνεται καθημερινά. Το συμβόλαιο στον Βίκτορ Βαλντές έρχεται να συμπληρώσει ένα ρόστερ που σίγουρα δεν χρειαζόταν τερματοφύλακα αυτή την ώρα. Ωστόσο για τον Ολλανδό τεχνικό αυτή η κίνηση είναι και συμβολική! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Να γιατί είναι... serial winner ο Φαν Χάαλ

Δίνει σε έναν άνθρωπο που ο ίδιος έκανε επαγγελματία πριν από χρόνια στην Βαρκελώνη, μία αγωνιστική διέξοδο στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα! Δηλαδή, είναι σαν να λέει πως εγώ εκτιμώ αυτούς που δουλεύουν για μένα και εκείνους που ξέρουν πως αν και ιδιότροπος, είμαι δίκαιος!

Δεν ήταν εύκολο για τον Βαλντές να βρει ομάδα με πρωταγωνιστικές βλέψεις μετά το σοβαρό τραυματισμό του. Ο Καταλανός γκολκίπερ έψαξε πολύ και τελικά όταν του έγινε η πρόσκληση από τον Φαν Χάαλ να έρθει στο Μάντσεστερ και να προπονηθεί ολοκληρώνοντας την αποθεραπεία του ούτε που το σκέφτηκε. Ενώ η Λίβερπουλ το σκεφτόταν για μέρες, και άλλες ομάδες έψαχναν τον ιατρικό φάκελο του, ο Φαν Χάαλ είδε μία ευκαιρία στο πρόσωπο του Βαλντές. Η συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτει ήταν εχέγγυο για να κρατήσει σε εγρήγορση τον Ντε Χέα, που είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης της φετινής Γιουνάιτεντ. Έτσι ο Ολλανδός τεχνικός ξέρει πως και καλό μπακ απ έχει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά μέσα στη σεζόν αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα έχει στείλει σε όλους στα αποδυτήρια. Είναι με πράξη αντί για λόγια η δήλωση πως αυτοί που έχουν δουλέψει μαζί του πάντα είναι στην καρδιά του. Φτάνει να δουλέψουν ξανά πολύ και να προσπαθήσουν!

Ο τρόπος που ο Φαν Χάαλ χειρίζεται αυτή την δύσκολη και μεταβατική περίοδο μετά την καταστροφική σεζόν του Μόγιες , είναι απόδειξη πως η εμπειρία είναι το πιο δυσεύρετο πράγμα. Ούτε στιγμή δεν έχει λιποθυμήσει στη σκέψη πως ουσιαστικά πάντα θα κρίνεται και θα συγκρίνεται με τον Φέργκιουσον και επίσης δεν δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό. Ειδικά στο δύσκολο ξεκίνημα που είχε. Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του και αυτό που πάντα μου άρεσε πάνω του είναι πως δεν ψάχνει διαρκώς για δικαιολογίες. Ξέρει τα πλην και τα συν της ομάδας και δεν επηρεάζεται από ονόματα. Στο πρόσωπο του η Γιουνάιτεντ στέκεται ξεκάθαρα τυχερή γιατί μη νομίζει κανείς πως είναι εύκολο αυτό που σιγά σιγά καταφέρνει ο Φαν Χάαλ. Μετά από μία τραγική σεζόν το να ξαναβάλεις την ομάδα σε ρότα και να την κάνεις υπολογίσιμη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Και για να έρθουμε ξανά στη περίπτωση Βαλντές με τον χειρισμό στην υπόθεση ενός τερματοφύλακα με τόσες εμπειρίες και τίτλους ο Φαν Χάαλ δείχνει πως όποιος έχει αξία αξίζει και σεβασμού, κάτι που μην νομίζετε πως είναι αυτονόητο παντού. Κοιτάξτε πως η Τσέλσι άφησε να φύγει ο Λάμπαρντ και πιθανότατα θα το πληρώσει. Δείτε πόσο εγκληματικά στη Λίβερπουλ αφήνουν να φύγει ο Τζέραρντ. Ο Ολλανδός αντίθετα δείχνει με τον τρόπο του πως προσωπικότητες με τίτλους και «winning mentality» τους θες μαζί σου στα αποδυτήρια! Και αυτό φυσικά δείχνει πολύ απτά γιατί είναι ένας «serial winner» με τόσους τίτλους και στην Ολλανδία με Άγιαξ και Άλκμααρ, και στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα και στη Γερμανία με την Μπάγερν. Να είστε βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να το κάνει και με την Γιουνάιτεντ...