Όταν η λύση και το πρόβλημα γίνονται ένα!

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσε κάποιος να έβλεπε τι περισσότερο θα έκανε ένας άλλος προπονητής στον πάγκο της Νιούκαστλ από αυτά που πέτυχε στα τέσσερα χρόνια που κάθισε εκεί ο Άλαν Πάρντιου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Όταν η λύση και το πρόβλημα γίνονται ένα!

Η Νιούκαστλ δεν κινδύνευσε σε καμία σεζόν ενώ για λίγο έλειψε να μπει στην τετράδα τη σεζόν 2011-2012. Γενικά ο Πάρντιου κατάφερε περισσότερα από το μπάτζετ και το υλικό που είχε στα χέρια του. Ναι, είχε τα άσχημα αποτελέσματά του και θα τον θυμούνται πάντα οι οπαδοί ως τον μόνο τεχνικό που έχασε τέσσερα σερί ντέρμπι κόντρα στην Σάντερλαντ αλλά με εξαίρεση τρεις ή τέσσερις πολύ πιο έμπειρους προπονητές ποιος θα τα κατάφερνε καλύτερα σε μια ομάδα με 52,000 κόσμο κάθε εβδομάδα που έχει παράλογες απαιτήσεις;

Η διοίκηση του Μάικ Ασλεϊ τον στήριξε και ειδικά ο ίδιος ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης και στα πολύ δύσκολα της αρχής της σεζόν, πριν γυρίσει η παλίρροια των αποτελεσμάτων και αρχίσουν οι νίκες. Ωστόσο επί της ουσίας όταν έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να στηριχθεί με μεταγραφικό μπάτζετ, δεν έγινε ποτέ.

Όταν έφυγε με 35 εκ. Λίρες ο Άντι Κάρολ για τη Λίβερπουλ ή πέρυσι ο Γιόχαν Καμπάιγ για την Παρί Σεν Ζερμέν, τα χρήματα έμειναν στα ταμεία αντί να επενδυθούν. Ο Ασλεϊ είχε ουσιαστικά αναγάγει τον Γκρέιαμ Καρ που είναι ο chief scout σε τεχνικό διευθυντή μετατρέποντας τον Πάρντιου σε απλό προπονητή. Και αυτό τον ενόχλησε οδηγώντας τον στην έξοδο. Τώρα πάει στην ομάδα που τον ανέδειξε ως παίκτη, την Κρίσταλ Πάλας και με πολύ καλύτερα χρήματα αλλά για τη Νιούκαστλ θα φανεί αν τελικά άτυπα ήταν η λύση ή το πρόβλημα!

Δεν ήταν ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από το Νιούκαστλ αλλά δεν ήταν ο χειρότερος. Δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο αλλά αυτό δεν το κατάφερε κανείς μετά το 1969 έτσι κι αλλιώς! Δεν μπόρεσε ο Μπόμπι Ρόμπσον, ο Κέβιν Κίγκαν ή ο Κένι Νταλγκλίς να της χαρίσουν αυτό το πολυπόθητο τρόπαιο οπότε είναι άδικο να το φορτώνουμε ως μείον στον Πάρντιου. Φεύγει σε μια στιγμή που επιλέγει ο ίδιος και αυτό μετράει πολύ.

Πάντως αρκετές φορές λένε πως πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί και να συμβεί και αυτό έγινε με τους οπαδούς που ζητούσαν να φύγει. Τώρα αν θα είναι καλύτερο ή όχι μόνο ο καιρός θα το δείξει.