Αλλαγές στα ρόστερ θέλει η Πρέμιερ Λιγκ

Τον περιορισμό των ξένων ποδοσφαιριστών που λογίζονται ως «γηγενείς» θέλει να εφαρμόσει η Πρέμιερ Λιγκ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εθνική ομάδα της Αγγλίας.



Αλλαγές στα ρόστερ θέλει η Πρέμιερ Λιγκ

Έτοιμη να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τα ρόστερ των συλλόγων που μετέχουν σε αυτή, είναι η Πρεμιερ Λιγκ.

Αυτή την στιγμή οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν τουλάχιστον οκτώ παίκτες σε ρόστερ των 25, οι οποίοι θα είναι γηγενείς. Ωστόσο, η χαλαρότητα των κανονισμών επιτρέπει και σε παίκτες που αν και δεν γεννήθηκαν στο Νησί να λογίζονται ως τέτοιοι, αρκεί να συμπλήρωσαν τριετία σε αγγλικό σύλλογο κάτω από την ηλικία των 21 ετών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για αυτή την κατηγορία είναι παικτών, είναι ο Σέσκ Φάμπρεγκας ο οποίος είχε αποκτηθεί από την Αρσεναλ στα 16 του χρόνια.

Φυσικά ο Ισπανός άσος της Τσέλσι δεν είναι ο μόνος, καθώς με το πέρασμα των χρόνων και άλλες ομάδες ακολούθησαν τους «κανονιέρηδες» και άρχισαν να αποκτούν οποιοδήποτε ταλέντο της Ευρώπης σε ηλικία 16 ετών και να το εντάσσουν στις ακαδημίες τους, έτσι λογίζονται ως γηγενείς ο Σζεζνι στην Αρσεναλ και ο Κλισι στη Μάντσεστερ Σίτι.

Στη σκέψη των στελεχών της Πρεμιερ Λιγκ είναι να μειωθεί το όριο ηλικίας από τα 21 στα 18, κάτι που είναι βέβαιο που θα εξαλείψει άμεσα φαινόμενα τύπου «Φάμπρεγκας». Και αυτό γιατί οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να πηγαίνουν στις αγγλικές ομάδες από την ηλικία των 15 ετών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς οι παίκτες δεν επιτρέπεται να φύγουν εκτός συνόρων σε ηλικία μικρότερη των 16, παρά μόνο αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι (όπως π.χ. να μετακινηθούν σε άλλη χώρα γιατί οι γονείς τους βρήκαν δουλειά εκεί).