Θέλει σκληρές αποφάσεις και άμεσα

Για να κάνει πέρσι τρεις ήττες στο πρωτάθλημα πήρε στην Λίβερπουλ σχεδόν τέσσερις μήνες. Φέτος μόλις πέντε ματς!



Θέλει σκληρές αποφάσεις και άμεσα

Ηταν η 1η Δεκεμβρίου όταν έφευγε από το Χαλ με κατεβασμένα τα φτερά αλλά στην βαθμολογία ήταν δεύτερη και έβλεπε από κάτω της τους πάντες, πλην της Αρσεναλ που εκείνη την εποχή πετούσε. Ενα μήνα αργότερα θα έκανε άλλες δύο κολλητές ήττες από Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και από πρώτη που βρισκόταν θα έπεφτε πέμπτη, στην χειρότερη θέση που βρέθηκε όλη τη σεζόν!

Το τι έγινε μετά είναι πολύ νωπό για να λησμονηθεί...Μέχρι το τέλος η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς με ένα εκπληκτικό σερί 11 νικών πέρασε στην κορυφή και αν δεν ήταν τόσο αφελής στο ματς με την Τσέλσι όπου τηςς έκανε και η ισοπαλία, ο πρώτος τίτλος ύστερα από 24 χρόνια αναμονής θα ήταν δικός της!

Φέτος  τρεις ήττες σε πέντε ματς πρωταθλήματος είναι  ανησυχητικό από μόνο του ως γεγονός. Στην βαθμολογία βρίσκεται ήδη στην μέση (με κίνδυνο να είναι ακόμη πιο χαμηλά μόλςι ολοκληρωθεί η αγωνιστική) ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην κακή εικόνα. Η ομάδα που πέρσι όταν έβγαινε στην επίθεση ή ακόμη καλύτερα στην αντεπίθεση, διέλυε κάθε αντίσταση μοιάζει με ένα κακέκτυπο της τελευταίας χρονιάς του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο!

Τα κακά μαντάτα στην ήττα από την Γουέστ Χαμ είχαν έρθει από την ώρα της ανακοίνωσης της ενδεκάδας. Με τον Λούκας να προστίθεται στον Χέντερσον και τον Τζέραρντ (που πια παίζει πολύ πίσω)  η Λίβερπουλ επέλεγε να αγωνιστεί χωρίς δημιουργικό μέσο αφήνοντας τον Λαλάνα στον πάγκο και τον Κουτίνιο (που η αλήθεια είναι πως παρουσιάζεται ντεφορμέ) εκτός αποσστολής. Το βάρος της όποιας δημιουργικής προσπάθειας έπεσε στον Στέρλινγκ που όμως με τον Μπορίνι ανύπαρκτο και τον Μπαλοτέλι να βγάζει δυσθυμία όταν δεν του πηγαίνει το ματς, η κίνηση που ήταν το σήμα κατατεθέν στις επιθέσεις της περσινής Λίβερπουλ πάει περίπατο...

Φυσικά όλες τις κουβέντες που κάνουμε για το αν της λείπει τελικά πιο πολύ ο Σουάρεζ ή ο Στάριτζ (ή και οι δύο που είναι το πιο φυσιολογικό) τις υπερκαλύπτει η αμυντική αστάθεια. Ενα αστείο γκολ για οργανωμένη άμυνα στα 75 δευτερόλεπτα έβαλε την Λίβερπουλ και πάλι πίσω στο σκορ ενώ το δεύτερο γκολ έρχεται από την μαλθακότητα των μέσων να ανακόψουν δύο ψυχωμένα τάκλιν και την εξυπνάδα του Σακό που είδε τον Μινιολέ να είναι ένα βήμα πιο έξω από την εστία του.

Οι κεντρικοί αμυντικοί της Λίβερπουλ παρά την προσθήκη του Λόβρεν εξακολουθούν  να είναι η αχίλλειος πτέρνα. Οποια σέντρα γίνεται μέσα στην περιοχή αντί να είσαι βέβαιος πως θα την αντιμετωπίσουν  οι αμυντικοί,  γίνεται εφιάλτης! Και αυτό που ελάχιστοι ψέλλιζαν από πέρσι , έρχεται  στο προσκήνιο ως ερώτημα: μήπως ο Μινιολέ δεν είναι ο γκολκίπερ που θα δώσει το κάτι παραπάνω στην ενδεκάδα;  Η ψυχρή απάντηση είναι όχι!

Η Λίβερπουλ έτσι κι αλλιώς θα είχε μία δύσκολη αρχή φέτος με τόσους νέους παίκτες και υποχρεώσεις στην Ευρώπη. Η ζωή μετά τον Σουάρεζ θα ήταν από μόνη της δύσκολη αλλά ήρθε και ο τραυματισμός του Στάριτζ που δυσκόλεψε ακόμη πιο πολύ την νέα πραγματικότητα. Φυσικά και η ομάδα δεν έπαψε να έχει δυνατότητες και αυτό φάνηκε στο εμφατικό 0-3 μέσα στο Λονδίνο με την Τότεναμ. Πέντε νέα πρόσωπα σε οποιαδήποτε ενδεκάδα θα ήθελαν τον χρόνο τους. Κάποια συμπεράσματα ωστόσο μπορούν να βγουν και ένα είναι αυτό που ο ίδιος ο Ρότζερς διαπίστωσε γρήγορα στο «Απτον Παρκ» πως δηλαδή ο Μανκίγιο δεν είναι έτοιμος για την ένταση και τον ρυθμό της Πρεμιερ Λιγκ. Μόνο που όταν πια διόρθωσε τα πράγματα στο 25΄,η Λίβερπουλ ήταν ήδη πίσω με 2-0 στο σκορ!

Ο τραυματισμός του Φλάναγκαν του στέρησε ένα μπακ που πέρσι αν και έπαιζε με ανάποδο πόδι αριστερά είχε καθοριστική συμμετοχή στην καλή εικόνα που έβγαζε η ομάδα ενώ ο Τζόνσον που η ποιότητα του επιθετικά δεν αμφισβητείται στο αμυντικό κομμάτι παραμένει επιρρεπής στο λάθος. Αντίθετα ο Μορένο παρά τα κάποια λάθη που κάνει είναι μίαα σημαντική προσθήκη που στο στυλ που επιθυμεί ο Ρότζερς ταιριάζει γάντι.

Ο Λόβρεν παρά το μέτριο ξεκίνημα του θα βοηθήσει αλλά εκεί που αληθινά πονάει η Λίβερπουλ είναι στο ρόλο του αμυντικού μέσου. Εβλεπες τον Σονγκ να κυριαρχεί στα χαφ και αναρωτιόσουν γιατί δεν έκανε την κίνηση ο Ρότζερς να τον αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα! Ο πρώην μέσος της Αρσεναλ έκανε μεγάλο ματς την ώρα που ο Λούκας ήταν εξαφανισμένος στον αντίστοιχο ρόλο.

Και φτάνουμε στο μεγάλο δίλημμα του αν πια πρρέπει να παίζει ο Τζέραρντ. Οσο και αν είναι σκληρό, όποιος παρακολούθησε την περσινή μεταμόρφωση θα θυμάται πως άρχισε τον Δεκέμβριο όταν ο αρχηγός ήταν τραυματίας. Και αυτός ο ρόλος του Πϊρλο, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί πως ταιριάζει στον χαρισματικό Τζέραρντ, είναι  ουτοπία. Η Αστον Βίλα έβαλε ένα παίκτη πάνω του και τον έβγαλε από το ματς, το ίδιο έκανε και η Γουέστ Χαμ που τον ανάγκασε να γυρίζει πιο πίσω ακόμη και από τους σέντερ μπακ για να πάρει την  μπάλα!

Οσο και αν στενοχωρεί πολλούς (και εμένα ανάμεσα τους παρεμπιπτόντως) μία ομάδα που θα επιβάλλει το παιχνίδι της θα πρέπει να θυσιάσει την παρουσία του στο γήπεδο. Το γιατί δεν κινήθηκε για την απόκτηση του Τσάμπι Αλόνσο πριν πάει στην Μπάγερν, είναι ακόμη ενα  ερωτηματικό για τον Ρότζερς αφού ο Βάσκος είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί στην επιθυμία του για επιστροφή τον Γενάρη. Αλλος παίκτης με τόσο ίδια χαρακτηριστικά με τον Τζέραρντ θα ήταν αδύνατο να βρεθεί με τόσα λίγα χρήματα στην αγορά.

Και φτάνουμε στον Μπαλοτέλι. Η επιλογή του έγινε προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους αλλά η Λίβερπουλ που έμαθε να παίζει ένα άλλο ποδόσφαιρο πέρσι δεν μπορεί να τον έχει μέσα αν περπατάει. Ο Σουάρεζ όσα στραβά και αν είχε στο θέμα συμπεριφοράς, πάλευε μπροστά σαν σκύλος και πίεζε αναγκάζοντας τους αμυντικούς να κάνουν το λάθος. Ο Ιταλός στην μέρα του είναι υπέροχος... όταν δεν του  βγαίνει το παιχνίδι εξαφανίζεται!

Εν ολίγοις η κατάσταση για την Λίβερπουλ εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη και αν βρεθεί απόψε στην βαθμολογία πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες θα πειράξει και στον εγωισμό των Μερσεισάιντερς, ουσιαστικά πάντως ελάχιστ σημασία θα έχει.

Αυτό που προέχει είναι να  βρουν τον δρόμο τους οι καινούργιοι και για να ταιριάξει η νέα ομάδα χρειάζονται σκληρές αποφάσεις. Οποιος δεν αντιλαμβανόταν πως η φετινή χρονιά θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από την περσινή, τότε ονειροβατούσε! Για να γίνει  πιο γρήγορα η ανάκαμψη πέραν της επιστροφής του Στάριτζ που είναι κομβικός στον τρόπο παιχνιδιού , θα πρέπει και ο Ρότζερς να επιλέξει τις πιο δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει αυτά τα δύο χρόνια! Αν γίνει σύντομα, τότε με  νίκες απέναντι σε Μίντλεσμπρο για το Λιγκ καπ αλλά ιδίως   Εβερτον και ΚΠΡ συν έναν πόντο στην Βασιλεία για το Τσάμπιονς Λιγκ το τοπίο θα αλλάξει άμεσα. Οχι για τον τίτλο φυσικά που πέταξε κιόλας, αλλά για μία θέση στην τετράδα αφού και αυτό θα μπει σε αμφισβήτηση σύντομα αν συνεχιστούν τα ίδια προβλήματα. Και η   εσωστρέφεια  δυσκολεύει  τα πάντα......

Πηγή:coppa.gr