Ο μύθος εξαγοράζει τα χρήματα

Όταν τα χρόνια περνούν και η ακατάσχετη αχλή των αναμνήσεων κατακάθεται οικειοθελώς και αυτοβούλως στην αποθήκη του μυαλού, ο ανθρώπινος νους ανακαλεί γεγονότα και ιστορίες, φωτογραφίες και εικόνες, σύμβολα και πρόσωπα, τα οποία για κάποιο λόγο, ή για κάποιους λόγους, σημάδεψαν το έμβολο της κινούμενης μηχανής του. Οι άχρηστες πληροφορίες γίνονται συνήθως σκόνη και θρύψαλλα, τα περιττά και ασήμαντα σβήνονται και διαγράφονται. Αυτά που μένουν, εμμένουν, και γίνονται οι κέραιες βάσεις για το χτίσιμο ενός μύθου. Και οι μύθοι διατηρούνται μέσα στο πέρασμα των ετών γιατί ακριβώς υπενθυμίζουν σε όλους την σημαντικότητα του συμβολισμού τους. Οι μύθοι κρατούν την ανθρώπινη ψυχή σε μία αέναη εκγρήγορση.



Ο μύθος εξαγοράζει τα χρήματα

Δεν μπορώ να γνωρίζω για πόσα χρόνια ακόμη θα φορά τα αθλητικά του παπούτσια ο Ντρογκμπά. Πιθανόν, σύμφωνα με την κοινή λογική, η προσεχής σεζόν να είναι και η τελευταία του. Επίσης. Δε γνωρίζει κανείς, πόσα γκολ θα βάλει, αν βοηθήσει ουσιαστικά, αν είναι βασικός και ούτω καθ εξής. Υπάρχει όμως μία πάγια αίσθηση ότι ο Μουρίνιο όταν τον κάλεσε να επιστρέψει, δεν πολυσκεφτόταν την αγωνιστική του συνεισφορά. Αυτό που κυρίως επιθυμεί να εισπράξει από εκείνον, είναι μία σταθερή έμπνευση, μία πηγή ψυχολογικής προώθησης, μία απτή απόδειξη ότι οι μύθοι ζουν και βασιλεύουν και κινούνται ανάμεσά μας. Αντίθετα με τα φαντάσματα, οι μύθοι έχουν σάρκα και οστά. Η φυσιογνωμία του Ντρογμπά, εντός Στάμφορντ Μπρίτζ, είναι ταυτόχρονη τέλεση της ιστορικής και μελλοντικής πραγματικότητας. Είναι πλέον να μην απορεί κανείς, πώς γίνεται το μέλλον να φαντάζει τόσο κοντά με το παρελθόν;

Οι μύθοι στο ποδόσφαιρο έχουν , πέραν των άλλων και μία εκ μαγείας ορμέμφυτη ιδιότητα: δημιουργούν την υποδόρια αίσθηση της αντιγραφής. Ο επιτυχημένος του μέλλοντος θα είναι αυτός που θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόσωπο του μύθου. Και το δυσάρεστο για αυτόν που θα πλησιάσει στην πραγμάτωση αυτού του ονείρου, είναι ότι συνήθως δεν αρκούν οι αριθμοί και τα επιτεύγματα. Η υπερπήδηση του μύθου, απαιτεί μία εν πολλοίς εξωπραγματική έως ουράνια υπέρβαση: την απαγκίστρωση από το μυαλό των φιλάθλων της εικόνας του προσώπου που τους έχει μαγέψει. Οι λάτρεις των μαθηματικών και του κυνισμού οφείλουν να παραδεχτούν ότι οι επιστημονικοί τους τομείς φαντάζουν λίγοι ώστε να απεικονίσουν αυτόν τον απύθμενα ανεξήγητο ψυχισμό. Ο Ντρογμπά του μέλλοντος θα πρέπει να εμπλακεί σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι μεταξύ μυθοπλασίας, ηρωισμού, γκολ και φαντασμάτων. Η πρόκληση για τον ίδιο στα αυτιά όλων ακούγεται δυσβάσταχτη.

Ο Ντρογμπά είχε δύο επιλογές: η να περιφέρεται σε μικρότερες ομάδες και να απολαμβάνει τη λατρεία των οπαδών περισσότερο για το όνομά του και λιγότερο για την αγωνιστική του εικόνα, ή να χτίσει έναν παντοτινό μύθο. Επέλεξε το δεύτερο, και προσωπικά πιστεύω έπραξε ορθώς. Σε πέντε χρόνια από τώρα, θα τον ανακαλούμε όλοι με την μπλε φανέλα στο νου μας. Θα τον θυμόμαστε δυνατό, ανυπέρβλητο, πεισματάρη και εγωιστή. Θα διηγούμαστε στα παιδιά μας για ένα απίστευτο φορ από την Ακτή που έπαιζε στη Τσέλσι. Ο μύθος του θα ζει μαζί με τα  λευκά μας μαλλιά, τα επιτεύγματά του θα υπάρχουν στο νου μας, το ίδιο ζωντανά με τα παιδικά μας χρόνια. Και η προσφορά του αυτή δεν μετριέται με χρήματα και δεν κοστολογείται. Υπάρχει, ακόμη, έστω νοερά, και αυτή η πτυχή της ζωής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΑΜΑΝΙΩΤΗΣ