Κερδισμένη από το Μουντιάλ είναι η... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Ανεξάρτητα του πως θα εξελιχτεί αυτό το Μουντιάλ για την Ολλανδία ο μεγάλος κερδισμένος του τουρνουά είναι η... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Κερδισμένη από το Μουντιάλ είναι η... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Μην ξαφνιάζεστε γιατί ουσιαστικά αυτή την στιγμή που κάνουμε κουβέντα έχει ήδη κλείσει τον πιο περιζήτητο προπονητή του Μουντιάλ που απέδειξε στην πράξη πως παραμένει ένας κανονικός μάνατζερ της δεκαετίας του 2010 και όχι κάποιος κολλημένος με το παρελθόν! Ο Λουίς Φαν Χάαλ με την εικόνα που έχει παρουσιάσει η Ολλανδία στην Βραζιλία κέρδισε πολλούς πόντους. Ηδη έχει ανατρέψει τρία ματς στο ενενηντάλεπτο κάτι που μόνο η Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ και του Μίλερ έχει πετύχει το 1974 στην ίδια διοργάνωση και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Φαν Χάαλ ζει το παιχνίδι σαν να είναι προπονητής μπάσκετ! Κάνει αλλαγές, δεν φοβάται να πειραματιστεί, παίζει με τρεις αμυντικούς αλλά το ίδιο εύκολα μετατρέπει το σύστημα σε 4-3-3 και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω αν θεωρεί πως πρέπει να βγει ο (κάθε) Φαν Πέρσι ακόμη και αν η ομάδα του είναι πίσω στο σκορ!

Η τακτική του ευελιξία δεν είναι κάτι καινούργιο αφού υπενθυμίζω πως το 1995 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Βιέννη, άλλαξε τον πρώτο του σκόρερ Γιάρι Λιτμάνεν και έβαλε τον νεαρό Κλάιφερτ που έμελλε να γίνει ο νεότερος σκόρερ σε αυτό το επίπεδο χαρίζοντας τη νίκη στον Αγιαξ εναντίον της Μίλαν. Σε εκείνο τον τελικό έπαιξε στο τέλος με 3-3-4 καταργώντας αυτό που στα χαρτιά έμοιαζε ρίσκο, ουσιαστικά στην πράξη, κυνηγώντας τη νίκη πριν το ματς οδηγηθεί στην παράταση! Όταν ήταν στην Μπάγερν πόνταρε τα ρέστα του σε ένα ματς εναντίον της Γιουβέντους όπου έχανε με 1-0 και το γύρισε μέσα στο Τορίνο σε 4-1 οδηγώντας την ομάδα του σε ένα θρίαμβο. Εκείνη τη σεζόν, το 2009-2010, έφτασε η Μπάγερν στον τελικό της διοργάνωσης αφού στο ενδιάμεσο είχε κάνει και άλλο κόλπο γκρόσο, όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο Ολντ Τράφορντ χάνοντας με 3-0, πριν με εσωτερικές αλλαγές φέρει ισορροπία και οι Βαυαροί μειώσουν σε 3-2 που ήταν σκορ πρόκρισης!

Η Γιουνάιτεντ μετά το αποτυχημένο πείραμα με τον Μόιες ήθελε έναν αληθινό καπετάνιο στο τιμόνι. Την ώρα που έκλεινε την συμφωνία ωστόσο δεν μπορούσε να διανοηθεί πόσο διάνα έκανε! Γιατί μιλάμε για έναν τεχνικό που θυμίζω πως αυτοδιαφημιζόταν μόνος του ψάχνοντας για δουλειά. Ελεγε πως είναι διαθέσιμος και του αρέσει το Λονδίνο, μιλούσε με καλά λόγια για το υλικό της Τότεναμ και ουσιαστικά ενώ είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από τη εθνική ομάδα στο τέλος του Μουντιάλ δεν είχε προτάσεις! Η Γιουνάιτεντ πιθανότατα γιατί αισθανόταν πίεση και έπρεπε να λύσει το ζήτημα του κενού της πάγκου, κινήθηκε πολύ γρήγορα. Χωρίς να το καταλαβαίνει εκείνη τη μέρα εξασφάλιζε έναν αληθινό σταρ που αμφιβάλλω αν θα ήταν το ίδιο προσιτός σε περίπτωση που έμενε ελεύθερος έως το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η πιθανότητα να οδηγήσει την Ολλανδία με μία τόσο νεανική ομάδα μέχρι τον ημιτελικό (και γιατί όχι στον τελικό) δεν ήταν κάτι που συζητιόταν έντονα. Οι μπουκμέικερς πρόσφεραν την Ολλανδία σε τιμές 18-1 να πάρει το Κύπελλο ή 12-1 να είναι στην τετράδα, γιατί πολλοί έλεγαν πως ως δεύτερη πίσω από την Ισπανία στον όμιλο θα πέσει πάνω στην Βραζιλία! Ο Φαν Χάαλ ωστόσο που ποτέ δεν κατέκτησε κάτι εύκολα στην ζωή του, μπόρεσε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Μέχρι στιγμής, αυτός είναι ο καλύτερος προπονητής στο Μουντιάλ και αυτό που χρειάζεται άμεσα η Γιουνάιτεντ είναι η στιβαρότητα του και η σκληρή λήψη αποφάσεων!

Μία ομάδα κορεσμένη που απογοήτευσε πρέπει να ξηλωθεί και να φτιαχτεί από την αρχή μία καινούργια. Με άλλον ίσως να ήταν πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο. Με αυτόν στον πάγκο δεν υπάρχει κάτι που να θεωρήσεις πως δεν γίνεται! Και αυτή είναι η καλύτερη είδηση για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ. Μόνο μελανό σημείο του η εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του. Αν αυτό το κοντρολάρει τότε μην αποκλείετε τίποτα.