Στα Μουντιάλ «ανθίζουν» οι Ιταλοί σέντερ φορ!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται υποστήριζε ο Μαρξ και η εθνική Ιταλίας έχει βαλθεί να το αποδεικνύει διαρκώς μέσα από τα Μουντιάλ φέρνοντας στην πρώτη γραμμή ανθρώπους που βρίσκουν δίχτυα στα μεγάλα τουρνουά!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Στα Μουντιάλ «ανθίζουν» οι Ιταλοί σέντερ φορ!
Σέντερ φορ που ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ή με ελάχιστες συμμετοχές πριν την εκτόξευση τους μέσα από τα ματς της «Σκουάντρα Ατζούρα» στην κορυφαία διοργάνωση. Λες και τα Μουντιάλ λειτουργούν ως λίπασμα για να ανθίσουν τα ιταλικά εννιάρια! 
 
Ο Τσίρο Ιμόμπιλε που τελείωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ στη SERIE A με 22 γκολ είναι ο τελευταίος σε μία σειρά από φορ, που δείχνει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που του προσφέρει ο Τσέζαρε Πραντέλι. Το αν θα  μονιμοποιηθεί στην αρχική ενδεκάδα, είναι άγνωστο αλλά η προιστορία τον ενθαρρύνει!  Ο πρώην φορ της Τορίνο που ήδη ανήκει στην Ντόρτμουντ, θέλει να προστεθεί σε μία λίστα που την αποτελούν σπουδαία ονόματα, όπως ο ήρωας του Μουντιάλ του 1982 Πάολο Ρόσι και ο πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο το 1998 Κρίστιαν Βιέρι. 
 
Ο Ρόσι το 1978 στο παγκόσμιο κύπελλο της Αργεντινής, πήγε με μόλις δύο διεθνείς συμμετοχές αλλά ο Τύπος πίεζε τον Εντζο Μπέαρτζοτ να τον χρησιμοποιήσει αφού είχε  τελειώσει τη σεζόν με 24 τέρματα ως κορυφαίος κανονιέρης του Καμπιονάτο με τη φανέλα της  Βιτσέντζα.  Ετσι και έγινε . Ξεχώρισε αμέσως, η Ιταλία βγήκε τελικά τέταρτη με τον Ρόσι να σκοράρει τρεις φορές και το 1982 στην Ισπανία έβαλε άλλα έξι οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου.
 
Ο Βιέρι το 1998 ήταν ήδη ένας καθιερωμένος σέντερ  φορ στην Ατλέτικο Μαδρίτης που είχε  βάλει 27 γκολ στη Primera Division. Στην εθνική ωστόσο ο Τσέζαρε Μαλντίνι δεν τον προτιμούσε για βασικό. Τα πέντε γκολ που έβαλε  έφεραν τους «ατζούρι» στους προημιτελικούς και ο ίδιος αποκτήθηκε με μυθικό για την εποχή ποσό ρεκόρ από την πιο πλούσια ομάδα της εποχής, την Λάτσιο.
 
Το 1970 η Ιταλία πήγε στο Μουντιάλ του Μεξικού με τον άγνωστο στον πολύ κόσμο Ρομπέρτο Μπονινσένια της (πρωταθλήτριας τότε)  Κάλιαρι, που είχε μόλις παραχωρηθεί στην Ιντερ. Ο προπονητής Φερούτσιο Βαλκαρέτζι λογικά προτιμούσε στα προκριματικά τον (πιο ακριβό παίκτη στον πλανήτη το 1969) Πιέτρο Αναστάζι τον οποίο η Γιουβέντους είχε αγοράσει από την Βαρέζε. Ο   Μπονινσένια, που  είχε μόλις μία συμμετοχή πριν το Μεξικό, άδραξε τη στιγμή και έπαιξε σε όλα τα ματς! Σκοράροντας κατά της Σουηδίας, της Γερμανίας στον αξέχαστο ημιτελικό με 4-3 και ισοφαρίζοντας προσωρινά στον τελικό την Βραζιλία, ο «Μπονίμπα» έμεινε βασικός για χρόνια. 
 
Πιο κλασσική περίπτωση όμως από τον Τοτό Σκιλάτσι δεν υπάρχει.. Το 1990   ήταν ένας αληθινός κομήτης που ήρθε ξαφνικά στη ζωή μας, έλαμψε για έναν μήνα και μετά εξαφανίστηκε.! Με μία μόλις  συμμετοχή πριν το Μουντιάλ, ο Βιτσίνι τον έβαλε αλλαγή στην πρεμιέρα με την Αυστρία , σκόραρε και δεν ξαναβγήκε! Με έξι γκολ ο φορ της Γιουβέντους αναδείχτηκε  πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ και παραλίγο να δώσει στην χώρα του και στους συμπατριώτες του τον τίτλο, αλλά τους χάλασε το πάρτι ο Ντιέγκο  Μαραντόνα!