Ο Μουρίνιο στον Σιμεόνε βλέπει τον παλιό εαυτό του!

Αν στο ποδόσφαιρο παίζανε όχι οι παίκτες αλλα οι προυπολογισμοί και τα μπάτζετ, τότε η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν θα έπρεπε να παραταχτεί καν στο γήπεδο κόντρα στην Τσέλσι. Ευτυχώς όμως οι μαθηματικές ακολουθίες δεν χωρούν σε ένα σπορ που στο χορτάρι καταργείται η λογική! Γράφει από τη Μαδρίτη ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Μουρίνιο στον  Σιμεόνε βλέπει τον παλιό εαυτό του!

Η Τσέλσι έχει στον πάγκο τον Ζοσέ Μουρίνιο , τον πιο πετυχημένο τεχνικό στην Ευρώπη από το 2002 και έπειτα. Με τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, με δύο μετάλλια νικητή στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα με την Πόρτο και την Ιντερ  και με συμμετοχή επτά φορές στα ημιτελικά, ο Πορτογάλος έχει ένα  συμβόλαιο που  ακουμπά  τα 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν  συγκριθεί με τα μόλις 3 εκατομμύρια που εισπράττει ο Ντιέγκο Σιμεόνε στην Μαδρίτη μαζί με το γεγονός πως η Ατλέτικο δεν έχει βρεθεί τόσο μακριά στο πιο σπουδαίο Κύπελλο Ευρώπης από την άνοιξη του 1974, γίνεται αντιληπτό το χάσμα.

Η Ατλέτικο πληρώνει ετήσια για μισθούς ποδοσφαιριστών  67 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Τσέλσι 210. Η ομάδα των Λονδρέζων στοίχισε στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς 400 εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τα μόλις 85 εκατομμύρια που εκταμίευσε ο Χιλ για το ρόστερ των «ροχιμπλάνκος» ! Τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ η Ατλέτικο έχει και κέρδος 50 εκατομμύρια ευρώ από τις αγοραπωλησίες της, η Τσέλσι είναι 400 εκατομμύρια ευρώ στο κόκκινο! Υπό  οποιοδήποτε πρίσμα και αν δει κανείς την κόντρα αυτή,  τα νούμερα δεν βγαίνουν! Και όμως  με αγωνιστικά κριτήρια ποιος δεν θεωρεί πως οι Ισπανοί υπερέχουν έστω και στις λεπτομέρειες;

Φυσικά αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ματς αφού αν υπάρχει μία ομάδα που ξέρει να εκμεταλευτεί στα νοκ άουτ στο επακρο την έδρα της είναι η Τσέλσι.Σε δώδεκα περιπτώσεις από τις 15 που είχε τη ρεβάνς στο Δυτικό Λονδίνο προκρίθηκε και αυτό έγινε  και στον προηγούμενο γύρο απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Μουρίνιο επίσης μοιάζει να έχει βρει το κλειδί απέναντι στην Ατλέτικο με οκτώ ματς από τα εννιά που έχει βρεθεί αντίπαλος της να παίρνει τη νίκη. Ωστόσο το γκολ του Ντιέγκο Κόστα στον τελικό του Κυπέλλου πέρσι, που σήμαινε  και τρόπαιο για τους «ροχιμπλάνκος» ακόμη το θυμάται με πίκρα ο Πορτογάλος.

Φυσικά μετράει πολύ και η παράδοση που θέλει την  Τσέλσι να μένει αλώβητη σε ισπανικό έδαφος από το 2005 όταν τη νίκησε η Μπέτις του Φερέρ στην Σεβίλλη! Από τότε σε οκτώ επισκέψεις στην Ισπανία αγνοεί την ήττα και αυτό δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά όπως είπαμε και στο ξεκίνημα  οι παραδόσεις και οι αριθμοί δεν μας  βγάζουν αποτέλεσμα. Και η Ατλέτικο άλλωστε μπορεί να αντιπαρατάξει πως σε εννιά εντός έδρας ματς με αγγλικούς συλλόγους δεν έχει χάσει και φυσικά αυτό που της δίνει δύναμη είναι το στατιστικό πως όποια ομάδα από το 2008 και έπειτα απέκλεισε  την Μπαρτσελόνα πήρε και το τρόπαιο.

 Αυτό που πιστεύω πως έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι ο τρόπος που έπαιξε και στα δύο ματς με την Μπάρτσα και που θα είναι και πάλι ο οδηγός επιβίωσης για τον Σιμεόνε. Οι καμικάζι που διαθέτει θα είναι και πάλι έτοιμοι με το μαχαίρι στα δόντια για να κοντραριστούν με μία  Τσέλσι που σε κάποια ματς εκτός έδρας δείχνει soft.  

Η ιστορία που βγήκε στην επιφάνεια με τον Τιμπό Κουρτουά πήγε να δυναμιτίσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα σεΤσέλσι και Ατλέτικο αν και οι κακεντρεχείς θα πουν πως αυτό δεν ισχύει πια εφόσον η ομάδα της Μαδρίτης ενοχλεί γιατί απλά μεγάλωσε! Ο Βέλγος που περνάει καταπληκτικά στην Ισπανία και θα ήθελε να μείνει και του χρόνου στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες αποκτήθηκε το 2011 από την Γκενκ. Η Τσέλσι τον έδωσε δανεικό στην Ατλέτικο αφού είχε τον Τσεχ περιμένοντας να ωριμάσει και όχι απλά το έκανε σε  αυτή την τριετία αλλά  από ένας πολλά υποσχόμενος πορτιέρο  έγινε ο καλύτερος νέος γκολκίπερ στην Ευρώπη! Αυτή η σπάνια για το ύψος του ευλυγισία και η ικανότητα του στα τετ α τετ  τον μετατρέπουν σε  υποψήφιο για να γίνει σύντομα ο καλύτερος σε όλο τον πλανήτη! Αν η Ατλέτικο θέλει να βρεθεί στην Λισσαβώνα θα στηριχτεί πολύ σε αυτόν και στον Ντιέγκο Κόστα που μετα την αποχώρηση του Φαλκάο εξελίχτηκε σε έναν φορ για όλες τις δουλειές. Καθόλου τυχαίο πως η Τσέλσι δίνει 45 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Θα είναι λάθος πάντως  αν πιστέψουν στο Λονδίνο πως η Ατλέτικο του Σιμεόνε είναι ένας ή δύο παίκτες. Η πραγματική δύναμη αυτής της ομάδας είναι η αυταπάρνηση και ο δυναμισμός στοιχεία που μετατρέπουν ακόμη και μέτριους παίκτες  σε εξαιρετικά σύνολα φτάνει όλοι να παίζουν για το καλό της ομάδας.

Ο Μουρίνιο κατά βάθος αναγνωρίζει στην Ατλέτικο και τον Σιμεόνε όλα εκείνα τα στοιχεία του παλιού του εαυτού. Την όρεξη και τη δίψα για διάκριση. Ολα τα στοιχεία  που ο ίδιος θεωρεί καθοριστικά για το πώς χτίζεται καθημερινά μέσα από σκληρή προσπάθεια  η νοοτροπία μίας αληθινής ομάδας! Και φυσικά αν μπορούσε να ζητήσει έναν παίκτη για να τον είχε τώρα στην δούλεψη του από αυτούς που αγωνίζονται στην Μαδρίτη είναι βέβαιο πως θα έπαιρνε με κλειστά μάτια τον ΝτιέγκοΚόστα! Και τότε με αυτόν στην  επίθεση θα ήταν το φαβορί για την πρόκριση. Τώρα όμως;