Η θεωρία των Mind Games

Εν έτη 2014, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δείχνει να έχει ξεπεράσει εν πολλοίς τα απλά στενά όρια που ορίζουν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, διοικούνται από μία σωρεία επιστημόνων που εκτός των άλλων, έχουν ως κύριο μέλημα και την λεγόμενη επικοινωνιακή πολιτική.   



Η θεωρία των Mind Games

Η επικοινωνία στις μέρες μας φαίνεται να είναι μία διαδικασία άκρως σημαντική. Τόσο σημαντική, που αποτελεί ένα ειδικό και ξεχωριστό κομμάτι των διοικήσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική οδήγησε σε νίκες εντός του αγωνιστικού χώρου καθώς επηρέασε την ψυχολογία των παιχτών είτε θετικά αναπτερώνοντας το ηθικό, είτε κοιμίζοντας ή αγχώνοντας τον αντίπαλο. Η επικοινωνία μπορεί να αποδειχθεί πιο δημιουργική και από πέντε καλές προπονήσεις.

Ο Μουρίνιο ήταν ο πρώτος προπονητής που παρείσφρησε στις λογικές της επικοινωνιακής τακτικής. Πήρε πάνω του ένα κομμάτι που μέχρι πρότινος άνηκε στις διοικήσεις. Ο ίδιος ήταν που καθιέρωσε τον όρο «mind games», έναν όρο που όταν τον πρωτοάκουσα δεν φανταζόμουνα πόσο σημαντικός είναι τόσο για το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως για τη ζωή γενικότερα. Ο χώρος εργασίας, οι ερωτικές σχέσεις, οι κοινωνικές συναναστροφές, όλοι αυτοί οι συσχετισμοί, φέρονται και άγονται από τις επιρροές των παιχνιδιών του μυαλού.

Ο Μουρίνιο έδειξε το δρόμο και μου έμαθε κάτι, που το βίωνα αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Διαβάζοντας πρόσφατα ότι θεωρεί φαβορί την Σίτι, γιατί μπορεί και κρατά την τύχη στα χέρια της, μου ήρθανε στιγμές στο μυαλό από τα, έστω και ουτοπικά, καλύτερα μαθήματα που θα μπορούσε να κάνει πάνω σε αυτόν τον τομέα. Είμαι σίγουρος, πως κατά βάθος δεν πιστεύει αυτά που λέει, γνωρίζει ότι η Τσέλσι δείχνει μέχρι στιγμής πιο αξιόπιστη και πιο συνεπής ως φαβορί. Πόσο δε όταν έχει νικήσει τη Σίτι φέτος κατά κράτος. Ο Μουρίνιο ως δάσκαλος του παιχνιδιού του μυαλού, γνωρίζει ότι η δήλωσή του αυτή, το μόνο που θα επιφέρει είναι πρόσθετο άγχος στα πόδια του αντιπάλου. Επί της ουσίας θέλει να φορτώσει τον άμεσο ανταγωνιστή με τον τίτλο του φαβορί, την ίδια ώρα που θα τον αποτινάξει από τους δικούς του παίχτες. Χωρίς να χάσει κάτι, οι εκκολαπτόμενες ωφέλειες μπορεί να είναι απροσδόκητα πολλές.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και πριν το ματς με τη Φούλαμ. Γνωρίζοντας ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς, καθώς διακυβεύεται η κατηγορία, δήλωσε ότι αν είναι να μείνει η Φούλαμ, ας μείνει κερδίζοντας την ομάδα του. Ο ίδιος θα χαρεί. Ψυχολογικό αποτέλεσμα: Οι παίχτες της Τσέλσι απαλλάχτηκαν από την ιερή υποχρέωση της νίκης, ξάφνου ξέχασαν ότι διεκδικούν το πρωτάθλημα και σκέφτηκαν ότι είναι απλά παρτενέρ σε ταγκό υποβιβασμού. Το άγχος τους έγινε μία όμορφη μέγγενη για τους παίχτες της Φούλαμ.

Τα παιχνίδια του Μουρίνιο, είναι επικίνδυνα για τους ανταγωνιστές. Απορώ μάλιστα πως οι αντίπαλοι προπονητές δεν τα παίρνουν στα σοβαρά. Η μόνη δικαιολογία που μπορώ να φανταστώ είναι πως θεωρούν ότι οι παίχτες τους δεν θα λάβουν υπόψη τα λεγόμενά τους. Κι εδώ ακριβώς σφάλουν. Το εκτόπισμά του μετρά στις καρδιές των αντιπάλων, κάθε του λόγος γίνεται και γνωστός και ασκεί άμεση επιρροή. Τα mind games πάντως, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας επιτυχώς. Υπάρχει ορατός κίνδυνος να γελοιοποιηθεί. Χρειάζονται απαραιτήτως δύο συστατικά: απόλυτη αναγνώριση της αξίας και μία φυσιογνωμία που να στηρίζει το θράσος.

Άγγελος Αλαμανιώτης