«Προστατεύστε τους γηγενείς»

Προτάσεις για την υποχρεωτική παρουσία τριών γηγενών ποδοσφαιριστών στις εντεκάδες των ευρωπαικών συλλόγων αναμένεται να στείλει στην ΟΥΕΦΑ, η ένωση  επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Βρετανίας. 



«Προστατεύστε τους γηγενείς»

Η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League και του Europa League από τη BT έναντι σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου λιρών δεν εντυπωσίασε μόνο, αλλά προκάλεσε και έντονο προβληματισμό.

Μάλιστα το θέμα θα απασχολήσει σήμερα την ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (PFA) στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης καθώς προκαλεί ανησυχία πως τα υπερβολικά χρήματα ασκήσουν…πίεση στους προπονητές να επιλέξουν «έτοιμους» παίκτες και όχι να προτιμήσουν νεαρούς.

Αν και στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο λόγω των νόμων της Ευρωπαικής Ενωσης, η PFA ελπίζει πως ένα πανευρωπαικό σχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται η χρησιμοποίηση τριών παικτών ανεξαρτήτως εθνικότητας οι οποίοι όμως από τα 16-21 «εκπαιδεύτηκαν» στις ακαδημίες του συλλόγου, θα μπορέσουν να παρακάμψουν τα νομικά εμπόδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πέντε κορυφαία ευρωπαικά πρωταθλήματα ο χρόνος συμμετοχής των παικτών που αγωνίζονται στην εθνική ομάδα των ελπίδων της χώρας ολοένα και μειώνεται. Μάλιστα την περσινή χρονιά στην Αγγλία, το ποσοστό συμμετοχής των ελπίδων στην Πρέμιερ Λιγκ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο, καθώς μόλις το 2,28% του συνολικού χρόνου συμμετοχής στο πρωτάθλημα καλύφθηκε από παίκτες της u-21.  Τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες ήταν: ‘

Ιταλία 2,38%

Ισπανία 3,40%

Γερμανία 6,22%

Γαλλία 7,32%