Ξεκινούν οι συζητήσεις FIFA-Ρωσίας για τον ρατσισμό

Για εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις της FIFA με τους εκπροσώπους της Ρωσίας, αναφορικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις στα γήπεδα της χώρας, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα με αφορμή τις καταγγελίες του Γιαγιά Τουρέ. Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε ο Ιβοριανός.



Ξεκινούν οι συζητήσεις FIFA-Ρωσίας για τον ρατσισμό

Η FIFA αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις από τη Ρωσία μέσα στην εβδομάδα, πως δεν θα συμβούν άλλα κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα της χώρας, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, τη στιγμή που διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα να μην διεξαχθεί εκεί η διοργάνωση.

Όλα αυτά θα γίνουν με αφορμή τη φραστική ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιαγιά Τουρέ στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.

«Πλέον αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα. Πρέπει αν επιμείνω πως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις υπάρχουν στην κοινωνία μας. Είναι η κοινωνία μας που τα έφερε και στο ποδόσφαιρο και τώρα πρέπει να παλέψουμε εναντίον τους. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στην κοινωνία. Δεν είναι δουλειά μας, ούτε έχει κανένα δικαίωμα η FIFA για να το κάνει» ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο την Κυριακή για τους εορτασμούς της FA για τα 150 χρόνια ζωής της.

«Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που ίσως συμβούν σε κάποια μέρη του πλανήτη. Υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού σήμερα και το αντιμετωπίζω σήμερα» συνέχισε ο 77χρονος και κατέληξε:

«Θα μιλήσουμε με την εκτελεστική επιτροπή της FIFA για να δούμε ποια είναι πράγματι η κατάσταση και τι ακριβώς συνέβη με τα τελευταία περιστατικά στη Ρωσία. Δεν είπα ποτέ ότι θα πάρουμε τη διοργάνωση από τη χώρα γιατί απλώς είναι αδύνατο».

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλτσκε, θα έχει συναντήσεις με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, Αλεξέι Σορόκιν, και αναμένεται να συζητηθεί μόνο μεταξύ τους το θέμα της ρατσιστικής βίας, αντί να γίνει κάτι παρόμοιο και στην κύρια οργανωτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής.

Τέλος, ο Τουρέ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της FIFA, Τζέφρι Γουέμπ, μετά το παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όπου τον ενημέρωσε λεπτομερώς για όσα βίωσε στη Μόσχα και συμφώνησε να τον βοηθήσει στα προγραμματισμένα αντιρατσιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, των οποίων ηγείται ο Γουέμπ.