«Κάνουν τα πάντα για να μας βλάψουν»

Μέτρα καταπολέμισης ρατσιστικών επιθέσεων έχει πάρει η Ρωσική Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, όπως ανέφερε σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την επίθεση στον Γιαγιά Τουρέ, κατηγορώντας εμμέσως τον Ιβοριανό για όσα δήλωσε! Αποκλεισμό του διαιτητή της αναμέτρησης ΤΣΣΚΑ-Σίτι ζητάει ο οργανισμός «Kick It Out».



«Κάνουν τα πάντα για να μας βλάψουν»

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιαγιά Τουρέ (σύμφωνα με τον ίδιο και τους συμπαίκτες του) στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Μετά τη στήριξη που έδειξαν στον μέσο των «πολιτών» πολλοί ποδοσφαιριστές (μεταξύ άλλων και ο Μίκαελ Εσιέν, που λίγα λεπτά πριν πόσταρε στο Twitter το βίντεο της αντιρατσιστικής καμπάνιας της UEFA), αλλά και την απάντηση… άγνοιας του ρωσικού συλλόγου, σειρά πήρε η Οργανωτική Επιτροπή της Ρωσίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, οι διοργανωτές, προς υπεράσπισή τους, δεν θα επιτρέψουν ρατσιστικές επιθέσεις σε πέντε χρόνια από τώρα, ενώ σε κανένα σημείο του κειμένου τους δεν υπερασπίζονται τον Τουρέ. Αντιθέτως φαίνεται να τον κατηγορούν, εντάσσοντάς τον σε μία «μειοψηφία», αναφέροντας εμμέσως πως δήλωσε όσα δήλωσε με σκοπό να βλάψει την επικείμενη διοργάνωση!

Αναλυτικά η ανακοίνωση* της Οργανωτικής Επιτροπής:

«Τη στιγμή που τα εικαζόμενα γεγονότα είναι ακόμη υπό έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, είναι ξεκάθαρο πως μία μειοψηφία προσπαθεί να καταστρέψει την υπέροχη εμπειρία, για τους πραγματικούς οπαδούς, να δουν ένα παιχνίδι παγκόσμιας κλάσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι του Ρωσικού Ποδοσφαίρου έχουν καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει χώρος για κανένα είδος ρατσιστικών διακρίσεων ή παρόμοιας συμπεριφοράς στο παιχνίδι μας.

Αυτό που είναι ξεκάθαρα είναι πως το ποδόσφαιρο έχει μία μοναδική δύναμη να καταπολεμήσει τέτοια φαινόμενα ανά τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία ειδικότερα, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για θετική αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων στο Ρωσικό Ποδόσφαιρο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο «Νόμος των Οπαδών», που προσφάτως ψηφίστηκε στη νομοθεσία, δείχνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να εξαλείψει το πρόβλημα για τα καλά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία θα είναι μία γιορτή του αθλήματος, την οποία θα χαρούν ταλαντούχοι αθλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη».

Από την άλλη, ο οργανισμός Kick It out, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση ρατσιστικών επιθέσεων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ζήτησε τον αποκλεισμό του διαιτητή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τον ισχυρισμό πως «απέτυχε να κάνει το καθήκον του», όταν ο Τουρέ του είπε για το συμβάν.

«Η βαλίτσα έχει πάει πολύ μακριά» σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, Λορντ Ούσελεϊ, και πρόσθεσε: «Η UEFA και η FIFA μας κοιτάνε με στραβό μάτι, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

*Με αφορμή την ανακοίνωση, που αφήνει σαφείς αιχμές για άμεσο δόλο στην μεγάλη έκταση του συμβάντος, σημειώνεται πως η Αγγλία επιθυμούσε επίσης την ευθύνη διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές ψήφους.

Η ψηφοφορία:

Πρώτος γύρος: Ρωσία 9, Πορτογαλία/Ισπανία 7, Βέλγιο/Ολλανδία 4, Αγγλία 2

Δεύτερος γύρος: Ρωσία 13, Πορτογαλία/Ισπανία 7, Βέλγιο/Ολλανδία 2, Αγγλία – (αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο)