Νύχτες πρεμιέρας στο «Ολντ Τράφορντ» (video)

Σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω θα πρέπει να γυρίσει κάποιος το χρόνο για να βρει την τελευταία φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε στην Ευρώπη χωρίς να έχει τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο. 



Νύχτες πρεμιέρας στο «Ολντ Τράφορντ» (video)

Το αποψινό ματς κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι το πρώτο από τον  Μάρτιο του 1985 που στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» δεν θα βρίσκεται ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Ο πιο πετυχημένος τεχνικός στην ιστορία του συλλόγου χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο «Ολντ Τράφορντ» για να οδηγήσει την ομάδα σε κάποιο ευρωπαικό ματς.

 Ήταν τέτοιες μέρες το 1990 που ο Σκωτσέζος έκανε την πρεμιέρα του στην Ευρώπη με τη Γιουνάιτεντ.  Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξένησε την ουγγρική Πετσι Μουνκας.  Η νίκη με 2-0 ήρθε χάρη στα γκολ των Μπλακμορ και Γουέμπ και αποτέλεσε την αρχή της πορείας για την κατάκτηση του τροπαίου στο τέλος της σεζόν με νίκη 2-1 επί της Μπαρτσελόνα.

 

Η πρεμιέρα του Ρον Ατκινσον, τον οποίο διαδέχθηκε ο Φέργκιουσον έγινε επίσης στο «Ολντ Τράφορντ»  στις 15 Σεπτεμβρίου 1982.  Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου οι «κόκκινοι διάβολοι» αντιμετώπισαν τη Βαλένθια, όμως έμειναν στη «λευκή» ισοπαλία και με την ήττα 2-1 στο Μεστάγια αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης.  

Τελευταία παρουσία του Ατκινσον σε ευρωπαικό ματς, ήταν τον Μάρτιο του 1985. Μετά από νίκη 1-0 στο «Ολντ Τράφορντ», η Γιουναιτεντ ταξίδεψε στην Ουγγαρία για τον επαναληπτικό με τη Βιντεότον. Η ήττα με το ίδιο σκορ, οδήγησε το ματς αρχικά σε παράταση και στη συνέχεια σε πέναλτι όπου οι Ούγγροι πήραν τη νίκη με 5-4.

 

Η πρώτη ευρωπαική εμπειρία του Ντέιβ Σέξτον ήταν στο «Ζοφρουά Γκισαρ» κόντρα στη Σεντ Ετιέν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 14 Σεπτεμβρίου 1977. Χάρη σε γκολ του Γκόρντον Χιλ, η Γιουνάιτεντ επέστρεψε με τον βαθμό της ισοπαλίας και σε συνδυασμό με τη νίκη 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» πήρε την πρόκριση. 

Ο Τόμι Ντόχερτι μπορεί να έμεινε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μια πενταετία, ωστόσο η πρεμιέρα του στην Ευρώπη έγινε μόλις την τελευταία του σεζόν.  Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1976, οι «κόκκινοι διάβολοι» γνώρισαν την ήττα (1-0) από τον Αγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ, όμως με νίκη 2-0 στη ρεβάνς πήραν την πρόκριση.  

Ήταν Οκτώβριος του 1945 όταν ο Σερ Ματ Μπάσμπι ανέλαβε για πρώτη φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως η δική του πρεμιέρα στις ευρωπαικές διοργανώσεις έγινε τον Σεπτέμβριο του 1956.  Στις Βρυξέλλες κόντρα στην Αντερλεχτ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε τη νίκη με 2-0 με τέρματα των Τέιλορ και Βαιολετ, ενώ στη ρεβάνς (που έγινε στο «Μέιν Ρόουντ») πέτυχε τη μεγαλύτερη της νίκη επικρατώντας με 10-0.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες απόψε γίνεται ο πρώτος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τον συμπατριώτη του Σερ Ματ Μπάσμπι που θα πάρει το …βάπτισμα του πυρός στην Ευρώπη σε αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/ Τσάμπιονς Λιγκ.