Η πορεία από το ψάρεμα στη Γιουνάιτεντ

Σε ηλικία 15 ετών ο Ντέιβιντ Μόγιες άφησε το σπίτι του στην Γλασκώβη για να παίξει ποδόσφαιρο σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο στην Ισλανδία. Φιλοξενούμενος από μια τετραμελή οικογένεια, ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο του ποδοσφαίρου, φτάνοντας πριν λίγες μέρες στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε θυμάται και αναπολεί...  



Η πορεία από το ψάρεμα στη Γιουνάιτεντ

Η Ισλανδία δεν έχει πολλά πράγματα να ζηλέψεις. Όταν όμως θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο, τότε οφείλεις να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία. Αυτό σκέφτηκε ο Ντέιβιντ Μόγιες στα 15 του χρόνια όταν ο υπεύθυνος των ακαδημιών της IBV τον ξεχώρισε σε ένα τουρνουά και του ζήτησε να τον ακολουθήσει.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά ήταν να δώσει την συγκατάθεσή του ο πατέρας του Μόγιες. Ο Ολι Τζόνσον όχι μόνο θέλησε να αποκτήσει η IBV τον Μόγιες αλλά προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει κιόλας στο σπίτι του, για όσο διάστημα χρειαζόταν.

«Έγινε γρήγορα μέλος της οικογένειάς μας. Ήταν ευγενικό παιδί. Στην αρχή δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί αφού δεν του άρεσε τόσο πολύ το ψάρι και ο σολομός. Όμως είχε πάρει απόφαση να δουλέψει. Δούλευε παράλληλα και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για να βγάζει το χαρτζιλίκι του» σημείωσε ο 65χρονος σήμερα Τζόνσον για τις πρώτες μέρες της νέας του ζωής στην Ισλανδία.

«Ξεχώριζε. Ακόμη και ανάμεσα σε παιδιά που ήταν μεγαλύτερα από αυτόν στην ηλικία. Ήταν ηγέτης και όλη η ομάδα ξεκινούσε από αυτόν. Ηξερε ότι έπρεπε να διορθώσει την τεχνική του και τις επαφές του με την μπάλα και για το λόγο αυτό δούλευε και το πρωί μόνος του, πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις» συμπλήρωσε ο Τζόνσον.

Μέχρι την ημέρα που σε ένα τουρ της IBV, άνθρωποι της Σέλτικ εντυπωσιάστηκαν από τα προσόντα του. «Το άγχος του ήταν η αντίδραση του πατέρα του αφού υποστήριζε την Ρέιντζερς. Ήταν ευγενικό παιδί και έδινε μεγάλη σημασία στο ρόλο της οικογένειας. Ομολογώ ότι τον βοήθησα και εγώ στον τρόπο με τον οποίο θα πληροφορούσε τον πατέρα του ότι είχε έρθει η ώρα της μεταγραφής του στην Σέλτικ και της επιστροφής του στην πατρίδα» εκμυστηρεύθηκε ο άνθρωπος με τον οποίο πέρασε την εφηβεία του ο Μόγιες.

«Τα Σαββατοκύριακα πηγαίναμε για ψάρεμα. Αυτός βέβαια ξυπνούσε νωρίτερα να προπονηθεί ενώ μέσα στη βάρκα έβρισκε την ευκαιρία να δυναμώσει τα πόδια του, διατηρώντας την ισορροπία του όταν είχε άνεμο. Ποιος να μου έλεγε εκείνες τις μέρες ότι το παιδί που είχε δίπλα μου, μια μέρα θα γινόταν ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» κατέληξε γεμάτος περηφάνια ο Τζόνσον, ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Μόγιες ως το 15χρονο πολύ ευγενικό αγόρι…