Θέλει κόπο και τρόπο το πρόγραμμα!

Το πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα δεν είναι προιόν κλήρωσης, αλλά προκύπτει μέσα από μια σχολαστική και επίπονη διαδικασία.  Το england365 σας εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι την ανακοίνωση των αγωνιστικών.



Θέλει κόπο και τρόπο το πρόγραμμα!

Ο καταρτισμός του προγράμματος των 2,036 αγώνων των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών του αγγλικού πρωταθλήματος δεν είναι μια απλή διαδικασία την οποία εκτελεί μόνος του ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Μια σειρά απο διεργασίες πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν γίνει η εισαγωγή των στοιχείων που θα οδηγήσει στη «γέννηση» του προγράμματος.

Η μεθοδολογία δημιουργήθηκε πριν τριάντα χρόνια και περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους. Έτσι για παράδειγμα, μια ομάδα σε μια σειρά πέντε αγώνων δεν θα πρέπει να δώσει ποτέ παραπάνω από δυο σερί ματς εντός ή εκτός έδρας. Επίσης δεν πρόκειται να αρχίσει ή να κλείσει την σεζόν με δυο εντός ή δυο εκτός ματς ώστε να μην αδικηθεί κάποιος σύλλογος κυρίως στο φινάλε όπου είναι πιθανό να αναζητά βαθμούς. Όπως είναι λογικό, λαμβάνεται υπόψη ότι αρκετές ομάδες βρίσκονται στην ίδια πόλη και φροντίζουν όταν η μια θα αγωνίζεται εντός έδρας η άλλη να παίξει εκτός. Υπολογισμοί γίνονται και για τις μέρες των γιορτών, έτσι μια ομάδα που θα αγωνιστεί εντός τα Χριστούγεννα θα παίξει εκτός την Πρωτοχρονιά, ενώ γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατό μικρότερες οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν στο διάστημα αυτό.

Η διαδικασία ξεκινά στην αρχή της χρονιάς όπου συγκεντρώνονται όλες οι ημερομηνίες διεξαγωγής αγώνων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, συλλόγων και εθνικών ομάδων.  Γύρω στον Μάρτιο, η Πρέμιερ Λιγκ αποστέλλει ένα έγγραφο στους συλλόγους με το οποίο καλούνται να απαντήσουν αν υπάρχουν ημέρες που θα ήθελαν να μην αγωνιστούν εντός έδρας (αντίστοιχο ερώτημα υποβάλλεται και στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές),  αν υπάρχουν ομάδες οι οποίες δεν θα ήθελαν να παίξουν ενός έδρας τη Boxing Day και τέλος με ποια ομάδα θα ήθελαν να συνδυάζονται (ώστε να μην συμπίπτουν οι αγώνες τους).

Από εκεί και έπειτα περιμένουν την τελική σύνθεση της κάθε κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση των πλει-οφ ώστε να ξεκινήσει η κύρια διαδικασία. Ξεκινώντας από τις ομάδες που συνδυάζονται μεταξύ τους ώστε ο υπολογιστής αυτόματα να τοποθετεί την μια εντός έδρας και την άλλη εκτός και τυχαία να προκύπτουν τα ζευγάρια και οι ημερομηνίες των αγώνων.

Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα είναι πολύ πιθανό πως η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή, ενώ σε όλη τη διάρκεια υπάρχει ανασκόπηση των αγώνων ώστε να είναι σίγουροι πως ικανοποιούνται τα κριτήρια. Για παράδειγμά την περσινή σεζόν η αστυνομία είχε ζητήσει να μην υπάρχει κάποιο μεγάλο ματς μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου λόγω των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.  Ο υπολογιστής έχει τη δυνατότητα να προτείνει εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση που δεν επιθυμούν οι αρχές να γίνει κάποια συγκεκριμένη μέρα. Ωστόσο όπως εξηγεί ο Τζεφ Τόμσον ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τον καταρτισμό του προγράμματος, μια αλλαγή σε ένα ματς μπορεί να προκαλέσει άλλες σαράντα στο πρόγραμμα. 

Πριν την δημοσιοποίηση του, το πρόγραμμα ελέγχεται από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, την αστυνομία, αλλά και από την ομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί τους οπαδούς όλων των ομάδων σε Αγγλία και Ουαλία.

Όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπορούν να τηρηθούν με αυστηρότητα όλες οι παράμετροι, αλλά επιτυγχάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. «Δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσεις τους πάντες. Είναι ένα συμβιβασμός μεταξύ των συλλόγων και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να ευνοήσεις κάποια ομάδα» κατέληξε ο Τόμσον.