Ο σκοπός (δεν) αγιάζει τα μέσα!

Ανέβασε την Στόουκ στην Πρέμιερ Λιγκ ύστερα από 24 χρόνια απουσίας. Την καθιέρωσε στο πρώτο μισό του πίνακα, την ώρα που παραδοσιακές δυνάμεις κινδύνευσαν ή υποβιβάστηκαν αυτά τα χρόνια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο σκοπός (δεν) αγιάζει τα μέσα!

Την πήγε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 2011 και την οδήγησε στους «16» του Γιουρόπα  Λιγκ όπου αποκλείστηκε οριακά από τη Βαλένθια στην πρώτη ευρωπαική παρουσία των «Πότερς» από το 1975!

Και όμως οι δρόμοι της ομάδας με τον αναμορφωτή της Τόνι Πούλις, χώρισαν μετά από επτά χρόνια, αν και ουσιαστικά από το 2002 και μετά, μόνο μία σεζόν έλειψε από τον πάγκο της, το 2005-2006.

Αιτία της απόλυσης ήταν η γκρίνια από τους οπαδούς για τις τέσσερις νίκες σε 23 παιχνίδια τους τελευταίους μήνες, αλλά και η γενική παραδοχή πως η ομάδα δεν κέρδιζε φίλους από το μονότονο στυλ παιχνιδιού με τις βαθιές μπαλιές και το πολύ ξύλο που… έπαιζαν οι παίκτες. Μήπως όμως αυτό ήταν αφορμή; Και επίσης, αν και ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας Πίτερ Κόουτς, προστέθηκε στις ορδές των διαμαρτυρόμενων για τη… βάναυση κακοποίηση του ποδοσφαίρου που έκανε -μόνιμα επί Πούλις- η ομάδα του, πόσο άδικη μπορεί να είναι η απόλυση ενός ανθρώπου που καθιέρωσε μία μετριότατη και ατάλαντη ομάδα ως φόβητρο των μεγάλων;

Ο Νικολό Μακιαβέλι πιστώνεται με τη ρήση πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο Πούλις δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να κρατά την ομάδα στην κατηγορία, με κάθε κόστος. Εξασφάλισε στη διοίκηση και στους μετόχους κέρδη, έβαλε ξανά τη Στόουκ στον ποδοσφαιρικό χάρτη και την έβγαλε στην Ευρώπη, με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ από πάρα πολλούς άλλους. Για παράδειγμα, το φετινό έκτρωμα της ΚΠΡ που υποβιβάστηκε αύτανδρο είχε τέσσερις φορές μεγαλύτερο μπάτζετ!
Όμως όπως όλες αυτές οι ιστορίες αναγκαστικής συμβίωσης, δεν είχε καλό τέλος. Και αποδεικνύεται πως ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα, αν και ο Πούλις δεν θα δυσκολευτεί να βρει ομάδα σε μικρότερη κατηγορία που θα του δώσει ότι θέλει για να την οδηγήσει όπως κάποτε τη Στόουκ στη… γη της επαγγελίας. Αντίθετα δεν είμαι βέβαιος πως ο επόμενος προπονητής των «Πότερς» δοκιμάζοντας κάτι πιο μοντέρνο και ωραίο στο μάτι θα καταφέρει να την κρατήσει χωρίς προβλήματα στην Πρέμιερ Λιγκ!