Η ποδοσφαιρική κληρονομιά της Θάτσερ

Αν το ποδόσφαιρο της Αγγλίας οφείλει σε κάποιο άτομο την ειρηνική εικόνα του, τουλάχιστον εντός των γηπέδων, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα η Μάργκαρετ Θάτσερ.



Η ποδοσφαιρική κληρονομιά της Θάτσερ

«Το να είσαι πολιτικός είναι σαν να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου. Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος για να καταλάβεις το παιχνίδι και αρκετά χαζός για να το θεωρήσεις σημαντικό» είχε πει κάποτε ο Αμερικανός πολιτικός Γιουτζίν ΜακΚάρθι, με τη Μάργκαρετ Θάτσερ να συνδυάζει τους δύο χώρους, ασκώντας την πολιτική της επιρροή για να βελτιώσει την ποδοσφαιρική κατάσταση στην Αγγλία.

Η «Σιδηρά Κυρία» αποτέλεσε ένα από τα πρόσωπα που άλλαξαν την ιστορία του αθλητισμού και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπιζαν οι οπαδοί των ομάδων στην Αγγλία. Με αυστηρές αποφάσεις η Θάτσερ κατάφερε να βάλει τέλος στην κατρακύλα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στις 29 Μαΐου του 1985, συνέβη μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα γήπεδα, όταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γιουβέντους, 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν  μετά απο επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί των «κόκκινων»  και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση ενός τοίχου. Το συγκεκριμένο συμβάν αποτέλεσε την αφορμή της μεγάλης αλλαγής. Πριν προλάβει η ΟΥΕΦΑ να ανακοινώσει οποιαδήποτε ποινή αποκλεισμού για τη Λίβερπουλ, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ επέβαλε αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δύο μέρες μετά.

Ενα μήνα πριν τα γεγονότα του Χέιζελ, μία ακόμη τραγωδία είχε πλήξει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μια φωτιά σε ξύλινη εξέδρα στην έδρα της Μπράντφορντ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 56 φίλαθλοι.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε φτάσει στο ναδίρ και για την κυβέρνηση Θάτσερ αποτελούσε ένα μεγάλο πονοκέφαλο απο τον οποίο έπρεπε άμεσα να απαλλαχθεί. Αυστηρότερες ποινές αλλά και περισσότερα μέτρα ήταν οι πρώτες κινήσεις της. Η υποχρεωτική επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1989 αλλά εγκαταλείφθηκε την ίδια χρονιά μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο.  Ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και αυτό της επέτρεψε σε ομιλίες της να στραφεί πολλές φορές εναντίον όσων προκαλούσαν επεισόδια στα γήπεδα.

Αν και η Θάτσερ επικρίθηκε έντονα για την συγκάλυψη σχετικά με το ρόλο που είχε η  αστυνομία στην τραγωδία του Χίσλμπορο (στην οποία 96 φίλοι της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή του), η απόφαση να ανατεθεί στο Λόρδο Τειλορ και την επιτροπή του η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα ανήκει στην ίδια. Χάρη στην «έκθεση  Τέιλορ» οι συνθήκες στα αγγλικά γήπεδα βελτιώθηκαν και έγιναν πιο ασφαλή για τους φιλάθλους.

Επιμέλεια: Γιώργος Σιάφας